Το Αναρχικό Διήμερο στο Πολυτεχνείο και η πορεία της 17ης Νοεμβρίου 2013

polyt-5Α. Το διήμερο

Πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στις 16 και 17 Νοεμβρίου το Αναρχικό Διήμερο στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, το οποίο λαμβάνει χώραν κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για την εξέγερση του Νοεμβρίου 1973.

Η μόνη διαφορά ήταν ότι αυτόν τον χρόνο συμπληρώθηκαν 40χρόνια από αυτήν την εξέγερση.

Η αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε το Αναρχικό Διήμερο βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου Τοσίτσα. Η ώρα ενάρξεως ήταν στις 12 το μεσημέρι. Στην αίθουσα υπήρχε έκθεση φωτογραφικού υλικού από τις πορείες και τα συγκρουσιακά γεγονότα που συνέβησαν κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των εξουσιαστών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής, έκθεση αφισών που είχαν κυκλοφορήσει τόσο πριν την σύνοδο αναφορικά με τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις, όσο και μετά από αυτήν και οι οποίες σχετίζονταν με τις κινητοποιήσεις ενάντια στην προφυλάκιση 7 από τους συλληφθέντες κατά την διάρκεια των συγκρούσεων της 21ης Ιουνίου 2003.

polyt-1 polyt-1a polyt-1b

Επίσης, υπήρχε έκθεση φωτογραφικού υλικού από την εξέγερση του 1973, που είχε ως επίκεντρο το κατειλημμένο κτίριο του Πολυτεχνείου της Αθήνας, καθώς και έκθεση με εξώφυλλα της μηνιαίας αναρχικής εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, που βρίσκεται στον 12ο χρόνο της κυκλοφορίας της.

polyt-1c polyt-1d

Στις κολώνες της εισόδου καθώς και στον διάδρομο του κτιρίου είχαν αναρτηθεί πανώ με συνθήματα.

polyt-2 polyt-3 polyt-4

Πανώ είχε, επίσης αναρτηθεί στο σημείο όπου υπήρχαν τα τραπεζάκια της Αναρχικής Αρχειοθήκης με έντυπο υλικό (βιβλία, μπροσούρες, φυλλάδια, εφημερίδες κλπ.) στην γωνία της οδού Πατησίων με την οδό Στουρνάρα. Τραπεζάκια με αντίστοιχο έντυπο υλικό υπήρχε και στην αίθουσα συζητήσεων και προβολών.

polyt-1e

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του διημέρου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα γίνονταν προβολές ταινιών και ακολουθούσε προβολή και συζήτηση.

Κατά την πρώτη ημέρα προβλήθηκαν οι ταινίες:
1) Ο πόλεμος για την φωτιά
2) Ζουν ανάμεσά μας
3) Η ημέρα που η γη έμεινε ακίνητη
4) Θαυμαστός καινούργιος κόσμος

Ακολούθησαν προβολές παρουσίασης και βίντεο με την ζωντανή αναμετάδοση των γεγονότων που αφορούσαν το υπό συζήτηση θέμα, δηλαδή τις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Θεσσαλονίκη, ενάντια στην Σύνοδο της ΕΕ τον Ιούνιο του 2003 στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής.

polyt-11

Η συζήτηση που ακολούθησε ξεκίνησε με την παρουσίαση του βιβλίου: Θεσσαλονίκη 2003, Η τελευταία μεγάλη σύγκρουση. Κατά την διάρκειά της αναπτύχθηκε και εξετάστηκε η σημασία αυτής της κινητοποίησης και οι παράμετροι που επέδρασαν με αρνητικό ή θετικό τρόπο σε αυτήν. Σημειώθηκε δε η σχέση τής τότε διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με την διαδικασία ενοποίησης της κυριαρχίας, αλλά και με τις προεκτάσεις αυτού του γεγονότος μέχρι τις ημέρες, που σκιάζονται από τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα.

polyt-1st

Την δεύτερη ημέρα προβλήθηκαν οι ταινίες:
1) Γη και Ελευθερία
2) Πρωινή Περίπολος
3) Όλα πάνε καλά
4) Η Φάρμα των ζώων

Στην συνέχεια προβλήθηκε μέρος από ντοκυμαντέρ για τις δίκες των δικτατόρων της επταετίας 1967-1974.

Ακολούθησε η συζήτηση που είχε ως θέμα της την εξέγερση του 1973 και την μετέπειτα εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο και την σχέση αυτών των γεγονότων με το πέρασμα από τον «παλιό κόσμο» στην επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων και των μνημονίων, καθώς και την προδιαγεγραμμένη «μοίρα» της Κύπρου.

Κατά τη συζήτηση αυτή έγινε αναφορά σε γεγονότα που οδήγησαν στην κατάληψη του κτιρίου του Πολυτεχνείου, καθώς και στην παράδοση του 36% της Κύπρου στο τουρκικό κράτος, γεγονός που συνδέεται τόσο με την εξέγερση όσο και με την λεγόμενη μεταπολίτευση. Πρόκειται για μία παράδοση που προκάλεσε σφαγές, καταστροφές και δυστυχία σε χιλιάδες ανθρώπους και η οποία έγινε από την πολιτική κλίκα των Καραμανλή και Σία και όχι από την δικτατορία, όπως ψευδώς επαναλαμβάνεται. Η αριστερή, δεξιά και σοσιαλιστική κομπανία επί τέσσερις δεκαετίες έχει επιβάλει στον κόσμο ένα τεράστιο ψέμα για να καλύψει το γεγονός πως για να επανέλθει στην διαχείριση της εξουσίας η συμμορία που οδήγησε τους ανθρώπους του ελλαδικού χώρου και της Κύπρου στην σημερινή κατάσταση, επέτρεψε την κατοχή και την ουσιαστική μετατροπή των ανθρώπων της νήσου σε υπηκόους ενός ακόμη οιωνεί προτεκτοράτου της ενοποιούμενης κυριαρχίας, φορτώνοντας αυτήν την εγκληματική ενέργεια στους δικτάτορες. Ένα ακόμα αποτρόπαιο γεγονός που επιβεβαιώνει την αδίστακτη και εγκληματική υπόσταση της εξουσίας και όσων την υπηρετούν.

polyt-6

Β. Η πορεία

Η Αναρχική Αρχειοθήκη συμμετείχε και εφέτος στην πορεία μνήμης για την εξέγερση του Νοεμβρίου 1973.

Το κάλεσμα ήταν για τις 2:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στο πανώ της Αναρχικής Αρχειοθήκης ήταν γραμμένη η φράση: Είναι καιρός να βαδίσουμε προς το φως διαλύοντας τα σκοτάδια της εξουσίας.

Τα μπλοκ που είχαν πάρει θέσεις μπροστά από την πλατεία Κλαυθμώνος κινήθηκαν ως τμήμα της συνολικής πορείας περίπου στις 16:40.

Ανάμεσα στα συνθήματα που εφώναζαν όσοι παρευρίσκονταν στο μπλοκ της Αναρχικής Αρχειοθήκης ήταν και τα παρακάτω: Ούτε φασισμός, ούτε δημοκρατία κάτω ο κρατισμός ζήτω η αναρχία – Το πάθος για την λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελλιά, ενώ όταν το μπλοκ έφτασε στην Βουλή ακούστηκε το: Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή και Φωτιά, φουρνέλο σε τούτο το μπουρδέλο.

Όταν η πορεία έφτασε στο ύψος της πλατείας Συντάγματος διαπιστώθηκε πως η πρόσβαση από την οδό βασιλέως Γεωργίου Β΄ είχε αποκλειστεί με κλούβες, ενώ μπροστά από αυτές ήταν παρατεταγμένοι και οι εκφραστές της κρατικής βίας (ΜΑΤ). Έτσι, η πορεία κινήθηκε προς το Σύνταγμα δια μέσου της οδού Όθωνος.

Αυτό είναι και το σημείο όπου δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν μέσα στην πλατεία Συντάγματος αναπτύχθηκαν και από τις δύο πλευρές της πορείας στα σημεία όπου υπήρχαν τα μπλοκ της Ροσινάντε, της Αναρχικής Αρχειοθήκης και της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης.

Αυτή η συμπόρευση διήρκεσε καθ’ όλην την υπόλοιπη διάρκεια της πορείας μέχρι την Αμερικανική πρεσβεία.

Γύρω στις 18:50 όταν το μπλοκ της Αναρχικής Αρχειοθήκης έφτασε στο ύψος του Μεγάρου της Μουσικής, αποσύρθηκε το πανώ και έληξε η συμμετοχή της στην πορεία.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: