Ρωσία: τραυματισμός του αναρχικού Ilya Romanov

11_6Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστός ο τραυματισμός του ρώσου αναρχικού Ilya Romanov, 46 ετών, στις 26 του Οκτώβρη στην πόλη Νίζνι Νοβγκορόντ.

Σύμφωνα με τις αρχές ο τραυματισμός αυτός έγινε δίπλα σε κτίριο που χρησιμοποιείται από το ρωσικό στρατό. Οι μπάτσοι λένε ότι μια αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη το πρωί εκείνου του Σαββάτου στα χέρια του αναρχικού. Το αριστερό του χέρι ακρωτηριάστηκε και ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο Ilya Romanov ανακρίθηκε από τους μπάτσους. Ισχυρίζεται ότι ο «αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός» ήταν στην ουσία μια φωτοβολίδα.Διάφορα έντυπα (όπως και γραπτά του από την περίοδο που φυλακίστηκε 2002-2012) καθώς και άλλα αντικείμενα κατασχέθηκαν από το σπίτι του και τώρα προσπαθούν να τον συσχετίσουν με διάφορες βίαιες πράξεις.

Ο ίδιος αναμίχθηκε με τους αναρχικούς στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στο Νίζνι Νόβγκοροντ, που τότε ονομαζόταν Γκόρκι. Μια από τις πρώτες του πράξεις στη σοβιετική τότε εποχή ήταν η έκδοση αναρχικού δελτίου, του οποίου κάθε σχεδόν αντίτυπο κατέληγε στα αρχεία της KGB.

Είναι η τρίτη που είναι ύποπτος για ένοπλη δράση. Την πρώτη φορά συνελήφθη στη Μόσχα τον Οκτώβριο του 1998, σαν ύποπτο μέλος της ομάδας «Νέα Επαναστατική Προοπτική». Τελικά καταδικάστηκε σε κάθειρξη σε ψυχιατρείο, και απελευθερώθηκε στις αρχές του 2002. Όμως, μετά από λίγο καιρό, συνελήφθη στην Ουκρανία, σαν ύποπτο μέλος παράνομης επαναστατικής οργάνωσης και φυλακίστηκε για 10 χρόνια. Οι κατηγορίες εναντίον του αφορούσαν ληστείες σε κοσμηματοπωλεία και ανταλλακτήρια συναλλάγματος, λαθρεμπόριο όπλων, βομβιστική επίθεση στην SBU (πρώην KGB) στην Ουκρανία.

Τότε είχαν συλληφθεί 11 άτομα και όλοι βασανίστηκαν βάναυσα. Ο 20χρονος Sergey Berdyugin πέθανε από βασανιστήρια στις 1/11/2003. Ο Ilya αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι βασανίστηκε τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Έκανε απεργίες πείνας και έκοψε τις φλέβες και το λαιμό του με ξυράφι μέσα στο δικαστήριο για να διαμαρτυρηθεί για τις απάνθρωπες συνθήκες. Απελευθερώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012.

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: