ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Ένα ακόμα σχέδιο της κυριαρχίας για τον έλεγχο της φύσης

biotechΗ ένωση της «επιστήμης» της ζωής με την μηχανική (δηλαδή της βιολογίας με την τεχνολογία), αποτελεί μια νέα προοπτική διευθέτησης και ολοκληρωμένης επιβολής των κρατών και των πολυεθνικών, εις βάρος των κοινωνιών. Η διαδικασία της ολοκληρωμένης έρευνας, που ασκεί η κυριαρχία όσον αφορά τις βιοτεχνολογίες, είναι σαν ένα είδος «βίαιου αποικισμού» εναντίον μιας νέας, αλλά μυστηριώδους «Ηπείρου», η οποία είναι πλούσια σε «νέες πρώτες ύλες». Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, φανταστείτε ότι στην «γερασμένη» Ήπειρο, κατάστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος των δασών, δηλητηρίασαν τα ποτάμια και τις θάλασσες, διώρυξαν τα βουνά και το έδαφος, περιόρισαν σημαντικά την άγρια φύση εξοντώνοντας χιλιάδες ζωικά και φυτικά είδη, αντικαθιστώντας την με μια τεράστια θάλασσα τσιμέντου και ασφάλτου. Όλα αυτά φυσικά δεν φτάσανε για την κυριαρχία, ακόμα και μια μελλοντική κρίση, λόγω της έλλειψης πετρελαίου και των χιλιάδων προβλημάτων που δημιουργεί η πυρηνική ενέργεια, τους τρομάζουν, με αποτέλεσμα να τους μένει μόνο το να αρπάξουν την «νέα Ήπειρο», έχοντας το αιώνιο πνεύμα του άρπαγα.

Η «νέα  Ήπειρος» δεν είναι άλλη από την ίδια τη ζωή, τόσο του ανθρώπου όσο και των άλλων ζωντανών οργανισμών. Γι’ αυτούς, η καινούρια πηγή των εμπορικών επιχειρήσεων, στο μέλλον, θα είναι το πεδίο της βιομηχανοποίησης της ζωής. Μάλιστα τα πειράματα των τελευταίων χρόνων, στο όνομα της έρευνας και της εξάλειψης ανίατων ασθενειών, πρόσφεραν στις πολυεθνικές και στα κράτη μια τεράστια γνώση και ικανότητα στο να επεξεργάζονται τον γενετικό κώδικα.

Φανταστείτε ότι έχουν φτάσει στο σημείο να «ξαναπλάθουν» εντελώς τον γενετικό κώδικα, οποιουδήποτε οργανισμού, να τον κλωνοποιήσουν, να τον «ξαναγεννήσουν» με μια σειρά εργαστηριακών διαδικασιών, να κατεργάζονται γενετικά τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια του μέχρι και τα εμβρυακά κύτταρα του ανθρώπου. Είναι ικανοί να δημιουργήσουν οργανισμούς που δεν υπήρχαν ξανά στην φύση (όπως διάφορους ιούς) και επομένως χωρίς να έχουν εξελιχθεί μέσα από μία χρονική πορεία, που ήδη υπάρχει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Με λίγα λόγια δεν απέχουν πολύ από το να αλλοιώσουν ολοκληρωτικά το ίδιο το νόημα του να είσαι ζωντανός.

Οι άδειες εκμετάλλευσης που δόθηκαν στις πολυεθνικές για την χρήση γονιδίων, κυττάρων, ιστών, οργάνων επεξεργασμένων γενετικά, καθώς και άδειες για τα προγράμματα αλλοίωσης τους, δίνει στην αγορά το εμπορικό κίνητρο για να εκμεταλλευτούν τις «νέες πηγές».

Αυτή η ΒΙΟ-μηχανία είναι δυνατό να αποδώσει μελλοντικά, με την βοήθεια της «παγκοσμιοποιημένης» αγοράς, μια συνολική ανακατασκευή της «βιόσφαιρας», που ήδη ξεκίνησε στα εργαστήρια. Μια καινούργια, δηλαδή, φύση υπό τον έλεγχο των ισχυρών, τεχνικά παραγόμενη και κατασκευασμένη για να αντικαθιστά, κυρίως, τα «διαγράμματα» της φυσικής εξέλιξης. Οι νέες ανεξάντλητες πηγές του «πετρελαίου» θα έχουν αντικατασταθεί από τις εξεζητημένες γενετικές πληροφορίες, που θα αποτελούν την οικονομία των βιοτεχνολογιών.

Η επιστήμη των μαθηματικών και η γενετική έρευνα θεμελιώνονται σιγά-σιγά σε μια ισχυρή τεχνολογική πραγματικότητα. Οι πρώτες έχουν ολοκληρωθεί σε μια πληθώρα οπτικών ινών και νέων μέσων επικοινωνιών για έναν έλεγχο περισσότερο διεισδυτικό και υπόγειο και οι δεύτερες είναι ικανές να βάλλουν μέχρι και μικρό-τσιπ στο σώμα μας για να μας ελέγχουν. Τίποτα δεν είναι αστείο, ήδη εδώ και τριάντα χρόνια οι βιολόγοι χρησιμοποιούν πομπούς σε ζώα (όπως δελφίνια, καρχαρίες, πίθηκους, λιοντάρια κ.τ.λ.) για να αντλούν πληροφορίες για την υγεία τους, τις κοινωνικές και τις ατομικές τους συμπεριφορές.

Το μέλλον προοιωνίζεται σαν ένα σύνολο από υπολογιστήρες (κοινώς computers) που θα εκθέτουν, αποκρυπτογραφούν, αντιλαμβάνονται, απομονώνουν και συνθέτουν όλες τις πληροφορίες του τεράστιου μικρόκοσμου της γενετικής. Ένας μικρόκοσμος που λίγες πολυεθνικές και κράτη θα κατέχουν τα «κλειδιά του», και με τη δύναμη του ελέγχου θα περιορίζουν κάθε μορφή ελευθερίας.

Ήδη μερικές από τις πιο μεγάλες αγροχημικές και φαρμακευτικές πολυεθνικές, έχουν φτιάξει μεγάλες αυτοκρατορίες χάρη στις «πολύτιμες» εμπορικές στρατηγικές της κυριαρχίας, που οδήγησαν στην ένωση πολυάριθμων επιχειρήσεων.

Είναι πλέον γεγονός ότι επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, διάφορα ινστιτούτα ερευνών και όλοι εκείνοι που κατά κάποιο τρόπο έχουν την ικανότητα να εξασφαλίζουν σπάνιες γενετικές πληροφορίες, έχουν επιδοθεί ανελέητα σε μια μορφή ψυχρού πολέμου. Αυτό γιατί γονίδια φυτών ή ζώων (και σε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων), τα οποία έχουν απομονωθεί και επεξεργαστεί στο εργαστήριο ώστε να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό για τον οποίο προορίζονται, έχουν αποκτήσει καθορισμένα χαρακτηριστικά που τους δίνουν εμπορική αξία. Χαρακτηριστικά τα οποία πολλοί επιθυμούν να ελέγχουν είτε σε επίπεδο γεωργίας, όπλων, φαρμάκων και τροφής, με αποτέλεσμα ένας πόλεμος κέρδους να ξεδιπλώνεται για αυτά τα μικροσκοπικά «πολύτιμα χρυσωρυχεία», εις βάρος της ίδιας της ζωής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο λεγόμενος τρίτος κόσμος, ο οποίος ναι μεν είναι φτωχός, με την έννοια της οικονομίας, αλλά αντίθετα είναι πλούσιος όσο αφορά την τεράστια διαφορετικότητα και ποικιλία της ζωής, την οποία περικλείει. Λίγα χιλιόμετρα βρόχινου τροπικού δάσους περιέχουν χιλιάδες είδη ζωικών και φυτικών οργανισμών. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολυεθνικές, οι οποίες έχουν εξαμολύσει, κατά μήκος και κατά πλάτος των νότιων περιοχών του πλανήτη, ομάδες εξερευνητών που προσπαθούν να εντοπίσουν ενδιαφέρουσες γονιδιακές διαφορετικότητες, πολύτιμες για να τις λεηλατήσουν. Μπροστά στις αντιδράσεις των κατά τόπους ιθαγενών, οι πολυεθνικές δίνουν αποζημιώσεις-ψίχουλα, για να αρπάξουν μεγάλες περιοχές ώστε να κάνουν άνετα τις έρευνες τους, και σε περιπτώσεις που οι ιθαγενείς αντιδρούν δυναμικά, υπάρχει ο στρατός των «ανθρωπιστικών» αποστολών για να επιβάλλει την τάξη.

Γίνεται κατανοητό ότι οι περιοχές του λεγόμενου τρίτου κόσμου βρίσκονται μπροστά σε δύο δυσάρεστες εκπλήξεις. Από την μία, βλέπουν να χάνεται η ίδια η φυσική ιστορία που φτιάχτηκε μέσα από αρχαίες εξελικτικές εμπειρίες, οι οποίες εναρμονίζονταν κάθε στιγμή με το πρωτόγονο περιβάλλον και από την άλλη, οι πληθυσμοί των ντόπιων, να έρχονται αντιμέτωποι με τους αιώνιους τύραννους. Οι τελευταίοι, στο όνομα των «έξοχων» πανεπιστημιακών ερευνητικών προγραμμάτων της Δύσης, εξορμούν για να παράγουν περισσότερο φαγητό και να εκμεταλλευτούν αυτές τις δυστυχισμένες περιοχές, προκαλώντας αμέτρητες φυσικές και ανθρώπινες καταστροφές, διαιωνίζοντας την καταπίεση και την ανελευθερία.

Ένα από αυτά τα πανεπιστημιακά προγράμματα, που έμεινε γνωστό για τις θερμές συστάσεις του, υπήρξε εκείνο των Η.Π.Α. που ονομάστηκε «Η Πράσινη Επανάσταση», που είχε στόχο να σώσει τον κόσμο από την πείνα! Τελικά δεν τα κατάφερε…! Το πρόβλημα δεν ήταν τότε η έλλειψη τροφής, όπως δεν είναι και σήμερα. Παρ’ όλ’ αυτά τα κράτη της Δύσης και τα Ινστιτούτα ερευνών επιμένανε στο να αυξηθεί εκτάκτως η διατροφική παραγωγή. Είναι άβολο για την κυριαρχία να δεχτεί ότι υπάρχει, και μάλιστα άφθονη, τροφή στον λεγόμενο τρίτο κόσμο, γιατί ένας μεγάλος τομέας εκμετάλλευσης ανθρώπων και υπεδάφους θα έπαυε να τους αποφέρει τα τεράστια κέρδη που απομυζούν σήμερα. Τα προϊόντα λοιπόν στοιβάζονται στα καράβια και στέλνονται στις «αναπτυγμένες» καταναλωτικές κοινωνίες, που είναι γνωστές για τις «ανθρωπιστικές» βοήθειες τους, τα ινστιτούτα τους και τις «Πράσινες επαναστάσεις» τους.

Μάστορας των βιοτεχνολογιών ανά τον κόσμο είναι η Αμερική, με σχεδόν το 90% των παγκόσμιων επιχειρήσεων και το 70% των σημερινών αδειών, που χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία των αγροτικών βιοτεχνολογιών, των οποίων η ανάπτυξη υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις και τις μεγάλες εταιρείες που επενδύουν στην έρευνα και την μελέτη των γονιδίων.

Μία από τις «επιτυχημένες» φάσεις των βιοτεχνολογιών είναι η διατροφική φάρμα, που αναπτύσσουν λαχανικά και παράλληλα «φροντίζουν και προλαμβάνουν» ανεπάρκειες και αρρώστιες. Στα εργαστήρια των Η.Π.Α. για παράδειγμα εξετάζουνε γενετικά τροποποιημένες πατάτες που εμβολιάζονται ενάντια στην διφθερίτιδα, ενώ στην Μ. Βρετανία επεξεργάζονται ντομάτες και καρότα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, με στόχο να καθυστερούν την κυτταρική γήρανση!  Όπως και να έχει, τόσο τα εργαστηριακά πειράματα σε ζώα και σε φυτά, όσο και η άνοδος της αγροβιομηχανίας και των φαρμακευτικών ερευνών είναι μέρος των σχεδιασμένων προγραμματισμών της κυριαρχίας για έναν έλεγχο αποτελεσματικότερο τόσο της φύσης, όσο και των κοινωνιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόοδος των γενετικά μεταλλαγμένων λαχανικών υπήρξε ραγδαία. Το 1996 υπήρχαν 3 εκατομμύρια εκτάρια γης με τέτοιες καλλιέργειες, σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ το 1998 είχαν φτάσει στα 30 εκατομμύρια εκτάρια, όπου καλλιεργούνται βιοτεχνολογικά η σόγια, το αραβόσιτο, το βαμβάκι, η πατάτα, η ντομάτα, ο καπνός κ.ά.

Οι βιοτεχνολογίες από την τροφή μέχρι και την ιατρική αντιπροσωπεύουν σίγουρα μια νέα έκφραση της κυριαρχίας που εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη αντίσταση, θα επιβληθεί μια νέα τάξη πραγμάτων όπου ο άνθρωπος λόγω της βιοτεχνολογικής του τροφής, θα υποστεί την βιοτεχνολογική ιατρική για να σωθεί από τις αρρώστιες του και θα μετατραπεί με την σειρά του σε πειραματόζωο…

Στο χέρι μας είναι να αντισταθούμε στην νέα επίθεση των κυριάρχων κατά της ίδιας της ζωής μας.

Αναρχική Ομάδα ΑΡΝΗΣΗ

Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φύλλο 9, Δεκέμβριος 2002

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: