Το αναρχικό διήμερο

Πραγματοποιήθηκε και φέτος το ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ στις 15 και 16 Νοεμβρίου στο Πολυτεχνείο της Αθήνας (κτήριο Χημικών).

Το διήμερο αυτό περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας και έκθεση-παρουσίαση όλων των εξώφυλλων (1-121) της μηνιαίας αναρχικής εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Η παρουσίαση έγινε με αφορμή την συμπλήρωση των 10 χρόνων κυκλοφορίας της.

Η έκθεση φωτογραφίας αφορούσε στιγμιότυπα της εξέγερσης του 1973, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τις κινητοποιήσεις του 2012.

Στο πλαίσιο του φόρου τιμής στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής (φέτος συμπληρώθηκαν 90 χρόνια) υπήρχε στην έκθεση φωτογραφικό αφιέρωμα καθώς και προβολές (ντοκυμαντέρ και βιωματική αφήγηση).

Σ’ αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε πως αυτό το συνταρακτικό γεγονός είναι κομμάτι της ιστορίας των καταπιεσμένων, των σκλαβωμένων ανθρώπων που οι χιλιάδες ψυχές τους πλημμύρισαν του αιθέρες, ενώ εκατομμύρια από αυτούς σύρθηκαν εξαναγκαστικά στα σκλαβοπάζαρα της «μητέρας πατρίδας». Αυτή την ιστορία δεν την χαρίζουμε στους κάθε είδους εξουσιαστές, επειδή σ’ αυτούς ανήκει μόνο η μία πλευρά: η σκοτεινή.

Σ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου προβλήθηκαν ταινίες και ντοκυμαντέρ, που είχαν συμπεριληφθεί στο ανακοινωμένο πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά, τώρα, τις συζητήσεις.

Την πρώτη μέρα το θέμα της συζήτησης αφορούσε τις ρίζες της αναρχίας. Πάνω στο θέμα έγιναν τοποθετήσεις που αναφέρθηκαν στην βαθειά και αδιάρρηκτη σχέση της αναρχίας με την ανθρώπινη ύπαρξη, γεγονός που απομυθοποιεί την κατασκευασμένη ένταξή της σαν τμήμα της σοσιαλιστικής σκέψης και θεωρίας και της πολιτικής πρακτικής που αυτή η «σχέση» συνεπάγεται. Πρόκειται, με λίγα λόγια, για εμβόλιμες λογικές που παραμορφώνουν την αναρχική διάσταση και προοπτική, αλλοιώνουν την ολική απελευθερωτική δυναμική της και αντικαθιστούν την αναρχία με εξουσιαστικές απόψεις, ιδεολογίες και πρακτικές.

Κατά την δεύτερη μέρα συζητήθηκε το θέμα: Ο νέο-πατριωτισμός, το έθνος, η τόνωση των «άκρων» και η παγκοσμιοποίηση. Η ανάπτυξη του θέματος αφορούσε τις σημερινές συνθήκες, όπου καλλιεργούνται και προβάλλονται αντιθέσεις ανάμεσα στα «άκρα», αλλά και στην ουσιαστική συμπόρευση του νέο-πατριωτικού «ρεύματος» –που εκφράζουν αυτά τα «άκρα»– με την αναδιάταξη και ενοποίηση της κυριαρχίας, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην διάρκεια του διημέρου υπήρχε αναρτημένο πανώ στη πλευρά της συμβολής της οδού Πατησίων με την Στουρνάρα που υπογραφόταν από την Αναρχική Αρχειοθήκη και έγραφε: Να απαιτήσουμε τη ζωή με την αταλάντευτη μαχητικότητα  της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στο ίδιο σημείο υπήρχε πάγκος με έντυπα, προκηρύξεις, εφημερίδες και βιβλία αναρχικού περιεχομένου.

Έξω  από την αίθουσα, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του αναρχικού διημέρου υπήρχε πανώ που έγραφε: Παρόν και μέλλον είναι η αναρχία και οι εξεγέρσεις που δείχνουν το δρόμο, ενώ μέσα στην αίθουσα ένα άλλο πανώ τόνιζε: Απέναντι στο σκοτάδι της κάθε τυραννίας και σκλαβιάς, επιλέγουμε το φωτεινό δρόμο του αγώνα και της ανθρωπιάς για να λάμψει ο ήλιος της αναρχίας.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: