Η συμμετοχή της Αναρχικής Αρχειοθήκης στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του 1973

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη πορεία για την επέτειο της εξέγερσης, το Νοέμβριο του 1973.

Προηγήθηκε ο διήμερος εορτασμός. Το σημείο συγκέντρωσης ήταν η πλατεία Κλαυθμώνος. Στον ίδιο χώρο είχε καλέσει και η Αναρχική Αρχειοθήκη.

Η πορεία ξεκίνησε στις 16:40, περίπου. Γύρω στις 17:05 το μπλοκ της Αναρχικής Αρχειοθήκης προσέγγισε στο κάτω μέρος της πλατείας συντάγματος.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κράτος από νωρίς είχε αποκλείσει κάθε είδους πρόσβαση προς τη Βουλή κόβοντας την λεωφόρο Αμαλίας με κλούβες τοποθετημένες κάθετα και με κορδόνι από ΜΑΤ μπροστά από αυτές, αλλά και με διμοιρίες στην πλευρά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

Το ίδιο είχε γίνει και στη κάτω πλευρά, όπου η οδός Συντάγματος είχε αποκλειστεί από κλούβες και κορδόνια από ΜΑΤ που εμπόδιζαν την πρόσβαση και στην Καραγεώργη Σερβίας.

Επομένως, ο μόνος ανοικτός δρόμος απ’ όπου θα περνούσε η πορεία ήταν από την οδό Βασιλέως Γεωργίου, δηλαδή μπροστά από το ξενοδοχείο της Μ. Βρετανίας. Ας σημειωθεί πως και εντός της πλατείας συντάγματος υπήρχε διμοιρία. Είναι φανερό πως το κράτος ήθελε, με κάθε τρόπο, να αποφύγει την προσέγγιση της λεωφόρου Αμαλίας και της βουλής από διαδηλωτές. Καθώς, μάλιστα, ξεκίνησε η πορεία τοποθετήθηκαν και άλλες διμοιρίες ΜΑΤ τόσο μπροστά από το ξενοδοχείο, όσο και στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Μπροστά σ’ αυτές τις συνθήκες έγινε ενημέρωση πως το μπλοκ θα συνεχίσει να παρευρίσκεται στην πορεία. Όταν το τμήμα της πορείας που ξεκινούσε από το μπλοκ της Αναρχικής Αρχειοθήκης και κατέληγε σ’ αυτό της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, έφτασε στο ύψος του ξενοδοχείου της Μ. Βρετανίας διμοιρίες τοποθετήθηκαν στα δεξιά και αριστερά αυτού του τμήματος και το ακολούθησαν «συμπορευόμενες».

Σ’ όλη τη διάρκεια της πορείας φωνάχτηκαν –ανάμεσα σ’ άλλα– και τα συνθήματα: Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά – Ούτε φασισμός, ούτε δημοκρατία, κάτω ο κρατισμός ζήτω η αναρχία – Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η βουλή – Φωτιά φουρνέλο σε τούτο το μπουρδέλο.

Στις 17:50, περίπου, το πανώ της Αναρχικής Αρχειοθήκης αποσύρθηκε από την πορεία στο ύψος του Πάρκου Ελευθερίας, αφού προηγουμένως ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες ότι τερματίζεται η πορεία του μπλοκ.

Ας σημειωθεί πως στην εφετινή πορεία για την επέτειο της εξέγερσης, το Νοέμβριο του 1973, η συμμετοχή διαδηλωτών ήταν μικρότερη από κάθε άλλη χρονιά. Παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή στα αναρχικά και αντιεξουσιαστικά μπλοκ ήταν πολυάριθμη.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: