Ανγκόλα: στη φυλακή επειδή απέργησαν

Οι 15 Ανγκολιανοί εργάτες που κατέβηκαν σε απεργία στην αντλία FPSO Gimboa στις 3 Οκτωβρίου, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ανακρίθηκαν προχθές από τις αρχές στην πετρελαιοπαραγωγό παραλιακή πόλη Soyo, στη βόρεια Ανγκόλα.

Οι εργάτες συνελήφθησαν και αναμένονται να ασκηθούν κατηγορίες. Η πλωτή αντλία εξάγει αργό πετρέλαιο από το Block 4/05. Είναι ένα κοινό πρότζεκτ των εταιριών Sonangol Pesquisa & Produção (50%), της νορβηγικής Statoil (20%), και ιδιωτικών ανγκολιανών εταιριών που ανήκουν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, της Somoil (15%) και της  ACREP (15%).

Την προηγούμενη Κυριακή ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προσγειώθηκαν στην πλωτή αντλία για να καταστείλουν την απεργία.

Η διοίκηση της εταιρίας διέρρευσε ψέματα ότι οι εργάτες είχαν ακινητοποιήσει τους ξένους συναδέλφους τους, ότι τους είχαν δείρει κτλ. Όταν έφτασαν οι μπάτσοι, οι εργάτες έβλεπαν τηλεόραση όλοι μαζί!

Οι απεργοί εργάζονται για την ιδιωτική ανγκολιανή εταιρία Sagio, που ελέγχεται από την Saipem, θυγατρική του ιταλικού ενεργειακού γίγαντα ΕΝΙ, που ελέγχει το 60% των μετοχών της. Η Saipem επίσης λειτουργεί και κατέχει με leasing την αντλία FPSO Gimboa, που βρίσκεται 53 χλμ. απ΄ τις ακτές.

Οι εργάτες διαμαρτύρονται για τη μείωση των μισθών και για την ανασφαλή μεταφορά τους στη θάλασσα σε 28ημερες βάρδιες. Άλλοι υπάλληλοι μεταφέρονται μόνο με ελικόπτερο.

«Μας στέλνουν σε ένα 8ωρο-9ωρο ταξίδι χωρίς νερό και φαγητό» καταγγέλλουν κάποιοι εργάτες.

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: