Κυκλοφορεί το 118ο φύλλο της ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Τετάρτη 4 Ιουλίου, βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και στους χώρους διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Ακολουθεί το προλογικό κείμενο, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

Το παγκόσμιο κυριαρχικό σύστημα έχει περιγραφεί από τον Σόρος ήδη από το 1998 ως συνάρτηση ενός παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος κυκλοφορίας –που ωθεί κεφάλαια προς το κέντρο και στην συνέχεια τα διοχετεύει στην περιφέρεια– και των βαλβίδων του (εθνικά κράτη), με αποτέλεσμα ενόσω οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές εξαπλώνονται, οι βαλβίδες να ανοίγουν, αλλά εάν και όταν η ροή των κεφαλαίων αντιστρέφεται, να στέκονται εμπόδια με κίνδυνο την «κατάρρευση» του συστήματος. Αυτού του είδους οι αναστατώσεις, εκτός των άλλων, ονομάζονται «κρίσεις». Όταν ορίζονται με την μορφή των εργαλείων του χρέους ή των τραπεζικών πιστώσεων, μπορούν να προκαλούνται ή να απειλούνται «χρεοκοπίες» και τραπεζικές «κρίσεις», ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όταν το κεφάλαιο παρέχεται με την μορφή μετοχών, μπορεί να προκληθεί χρηματιστηριακό κραχ.

Σύμφωνα πάντα με τον Σόρος, «παρά την ασυμμετρία και την αστάθεια του –ή εξ αιτίας τους– το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα επιδεικνύει αξιοσημείωτη συνοχή». Αυτή η «συνοχή», η «αστάθεια» ή «ασυμμετρία» έχουν περάσει και συνεχίζουν να περνούν σαν οδοστρωτήρες πάνω από τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι ο Μινώταυρος της παγκόσμιας κυριαρχίας που επιβιώνει με τις σάρκες των «θυσιασμένων».  Είναι οι «αγορές» που ψηφίζουν κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις που ψηφίζουν αγορές, τα παγκόσμια μονοπώλια  που συγχωνεύονται, οι παγκόσμιοι τραπεζίτες και οι διαχειριστές «κρίσεων», το ΔΝΤ και ο ΠΟΕ, η ΕΕ, οι G8, ή οι G20, οι πολυεθνικές, όπως η Microsoft ή η Intel, οι έμποροι όπλων και οι μεσάζοντες, οι δικτάτορες και οι δημοκράτες, οι μεταρρυθμιστές, οι αριστεροί και οι δεξιοί εθνικιστές.

Ούτε «κρίσεις», λοιπόν, υφίστανται ούτε «καταρρεύσεις» σαν και αυτήν που δήθεν αποσοβήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. «Χαμένοι» και «κερδισμένοι» δεν υπάρχουν, σε τέτοιες περιπτώσεις, ανάμεσα στους κυρίαρχους. Ενώνονται για να κυριαρχούν, έχουν αντιθέσεις για τους τρόπους που θα επιβάλλουν τους νέους όρους δουλείας και για τα μερίδια της κυριαρχίας που μοιράζονται. Και ναι, οι ύαινες καμία φορά αλληλοσπαράσσονται. Πάντα, όμως, πάνω από τα σφάγια των θυμάτων τους.

Αλλά ας έρθουμε λίγο σε ορισμένα εξίσου δυσάρεστα.

«Καλύτερα διαιρεμένοι παρά ενωμένοι με λάθος τρόπο», υποστήριζε πριν από 115 χρόνια ο Μαλατέστα (L’ Agitazione, 11 Ιουν. 1897), αφού, όπως πρόσθετε, «δεν πιστεύουμε στην εδραίωση οργανώσεων που έχουν κτιστεί με παραχωρήσεις και υποθέσεις και στις οποίες δεν υπάρχει πραγματική συμφωνία και σύμπνοια μεταξύ των μελών». Ας ξανασκεφτούν τα παραπάνω λόγια του Μαλατέστα και ορισμένοι που αναρωτιούνται όψιμα δήθεν για τα αίτια της «παρακμής» του λεγόμενου χώρου. Ας αναλογιστούν και οι καλοπροαίρετοι σύντροφοι που βάζουν το ίδιο ερώτημα, ποιες ήταν και συνεχίζουν να είναι οι επιδράσεις της κινηματικής λογικής, της ένταξης στα αριστερά δουκάτα, της κοστολόγησης της «αντιεξουσίας» ως πολιτικής δύναμης, και του πλήρους ενταφιασμού για όσους το επέλεξαν, βέβαια, της αναρχικής προοπτικής στο όνομα της διεκδίκησης ζωτικών χώρων.

Η κινηματική σας εξουσία, «σύντροφοι», βρωμάει από επάνω μέχρι κάτω, είναι ένα πτώμα που έχει αποσυντεθεί από καιρό, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν σταματάει να σαπίζει. Και θα συνεχίσει να σαπίζει, γιατί η ομερτά των ουκ ολίγων εμπλεκομένων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην αθλιότητα είναι δεδομένη. Όχι, δεν είναι το πύον που κάθε λίγο σπάει, δεν είναι αυτό που μολύνει την μεγαλειώδη (τρομάρας σας) ιστορία των Εξαρχείων. Η εξουσία μολύνει και οι παραχωρήσεις που δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται για ορισμένα ψιχουλάκια απ’ αυτήν. Χαίρε επαναστατικό κίνημα, και εις ανώτερα… Μπορείς…

anarchy.gr

 

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: