Συγκρούσεις για το χρυσό στο Περού

Τουλάχιστον 3 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε πορείες που έγιναν στις 14 Μάρτη ενάντια στα σχέδια εξόρυξης στο νότιο Αμαζόνιο. Περίπου 5000 μικροί χρυσοθήρες συγκρούστηκαν με τους μπάτσους που έριξαν δακρυγόνα για να καθαρίσουν τους δρόμους που είχαν κλείσει και να ξανα-ανοίξουν το αεροδρόμιο την πόλη Puerto Maldonado, 1.700 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Λίμα.

Έγιναν 61 συλλήψεις και 50 άτομα τραυματίστηκαν. Το κράτος επιθυμεί να νομιμοποιήσει μεγάλες εξορυκτικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα να εξοντώσει εξαθλιωμένους ανθρώπους που αναγκάζονται πολλές φορές από μεγαλύτερους χρυσοθήρες να ψάχνουν στο νότιο Αμαζόνιο με την ελπίδα να βρουν λίγο χρυσό. Περίπου 50.000 μικροί χρυσοθήρες δραστηριοποιούνται στην περιοχή Madre de Dios του Περού, που συνορεύει με τη Βολιβία και τη Βραζιλία.

Βίαιες διαδηλώσεις κατοίκων που αντιτίθενται στα εξορυκτικά σχέδια των εταιριών έχουν συγκλονίσει την περιοχή. Το 2000 είχαν πεθάνει κάτοκοι ενός χωριού από δηλητηρίαση, ενώ το 2006 δολοφονήθηκε ένας ντόπιος ακτιβιστής πριν να γίνει συνάντηση με εκπροσώπους εξορυκτικών εταιριών.

Την ίδια ώρα τα κρατικά κοράκια εκφράζουν φόβους για αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό της χώρας. Είναι η σύνηθης απάνθρωπη στάση των εξουσιαστών που ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά μεγέθη.

Η φωτογραφία είναι από κινητοποίηση του Νοεμβρίου ενάντια στην επένδυση-μαμούθ στο ορυχείο Conga στην περιοχή Cajamarca.

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: