Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη, η απελευθερωτική οργή εκφράστηκε ενάντια στην πολυτελή «βιτρίνα» της αγοράς

Την ώρα που οι κρατικοί εκβιασμοί και σχεδιασμοί για περαιτέρω υποδούλωση της κοινωνίας από το κράτος και τη δικτατορία της «αγοράς» συζητούνταν και νομοθετούνταν στο κυνο-βούλιο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπως και σε δεκάδες άλλες πλατείες και δρόμους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Δεκάδες μπλοκ πορεύονται αρχικά προς την παραλιακή. Η λεωφόρος Νίκης, με τις ακριβές καφετέριες-μπαράκια και τα χλιδάτα μαγαζιά ήταν λογικό να γίνει σύντομα πεδίο όπου θα εκφραζόταν η οργή κάποιων διαδηλωτών.

Στο σημείο έκρινε σκόπιμο να επέμβει η γνωστή συμμορία που παριστάνει τους «αντιεξουσιαστές», μάλλον επειδή οι εντολές που είχαν από τους κομματικούς τους προϊστάμενους ήταν τέτοιες, να παρουσιαστούν δηλαδή οι διαδηλωτές σαν «καλά παιδιά» που δεν «πειράζουν» περιουσίες πολυτελών καταστημάτων και μπαρ. Η θρασυδειλία τους παροιμιώδης, χτύπησαν πισώπλατα αναρχικό σύντροφο (από πίσω) με κράνος ή ξύλο στο κεφάλι, ενώ επιτέθηκαν και σε άλλα άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από λίγο, όταν τους ζητήθηκε να δείξουν αν «αυτοί» (οι επιτιθέμενοι στα χλιδάτα μαγαζιά της λεωφόρου Νίκης) είναι ασφαλίτες (βαριά κατηγορία που απλόχερα χαρίζουν οι προβοκατορολόγοι ομοϊδεάτες τους σταλινικοί δολοφόνοι), όπως έλεγαν, απάντησαν ότι «δεν είναι ασφαλίτες, βλάκες είναι». Η τραμπούκικη παρουσία τους στους δρόμους, εδώ και χρόνια, βέβαια, είναι γνωστή. Παρά την περίεργη(;;) αδιαφορία άλλων κομματιών του λεγόμενου «αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου», δεν κατάφερε να ελέγξει την οργή του κόσμου, που συνέχισε να επιτίθεται τόσο σε σύμβολα της κατανάλωσης στην παραλιακή, όσο και σε άλλους κρατικούς και οικονομικούς στόχους κατά τη διάρκεια της πορείας.

Η πορεία ανεβαίνει ανάποδα την Εθν. Αμύνης με  φωνές πολλών χιλιάδων κόσμου που δονούν την ατμόσφαιρα με συνθήματα. Το ταχυδρομείο στη Μανουσογιαννάκη γίνεται στόχος επίθεσης με πέτρες. Η πορεία συνεχίζει από Εγνατία και κατεβαίνει την Ίωνος Δραγούμη, όπου χτυπιούνται με πέτρες και διάφορα αντικείμενα τράπεζες και καταστήματα. Οι επιθέσεις σε κρατικούς-οικονομικούς στόχους συνεχίζονται στη Μητροπόλεως, ενώ ο κόσμος προσεγγίζει πάλι το χώρο του «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου συνεχίζεται η κατάληψη από πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία.

Οι μπάτσοι προσεγγίζουν την πορεία από τη Μητροπόλεως και ξεσπά ο πρώτος πετροπόλεμος, με πολλές ομάδες διαδηλωτών να συνεχίζουν να σπάνε βιτρίνες πολυτελών καταστημάτων, επιχειρήσεων και αυτοκινήτων. Σε δεκάδες στενά γύρω-γύρω έχουν μπει φλεγόμενοι κάδοι για οδοφράγματα, ενώ οι δυνάμεις καταστολής αδυνατούν αρχικά να προσεγγίσουν το σημείο. Δεκάδες αντικείμενα, έπιπλα και εξοπλισμός από ξενοδοχεία και καφε-μπαρ της περιοχής εκτοξεύονται στα ΜΑΤ ή μπαίνουν στα οδοφράγματα.

Συνολικά δεκάδες καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν γίνει στόχος επίθεσης, όπως: τράπεζες Πειραιώς, FBB, Marfin, το ξενοδοχείο Electra Palace, Miele, Cyta, Hush Puppies, Public, Travel Plan, Tribeca, Sport 2000, Φωκάς κ.ά.

Σιγά-σιγά οι μπάτσοι με τη ρίψη δεκάδων χημικών καταφέρνουν να διώξουν ένα κομμάτι του κόσμου από την πλατεία που συνεχίζει με πορεία προς την Αγ. Σοφίας. Κι άλλες διμοιρίες καταφθάνουν από τα στενά, με τον κόσμο να σπάει σε διάφορα κομμάτια που κινούνται στους δρόμους του κέντρου.

Ένα κομμάτι του κόσμου συγκεντρώνεται και πάλι στην πάνω πλατεία Αριστοτέλους (με Εγνατία), όπου κάνει την εμφάνισή της μια διμοιρία, ενώ όλοι οι γύρω δρόμοι είναι κλειστοί με φλεγόμενους κάδους. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος δεν αποχωρεί, ένα μεγάλο κομμάτι ξαναβρίσκεται μπροστά στο «Ολύμπιον», όπου δεν αργεί να ξεσπάσει νέος πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ.

Δεκάδες άτομα που βρίσκονταν στο κτίριο αυτό (κινηματογράφος-Φεστιβάλ Κινηματογράφου-εκθέσεις) – που καταλήφθηκε από διαδηλωτές την Παρασκευή – αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από χημικά, αφού είχαν σπάσει παράθυρα και μπαίναν μέσα στο κτίριο. Ο κόσμος χωρίζεται ξανα σε διάφορα κομμάτια από τις συνεχείς επιθέσεις με δακρυγόνα από τα ΜΑΤ, και ξαναγίνεται πορεία προς τη Μητροπόλεως. Διμοιρίες μπαίνουν μέσα στο «Ολύμπιον» και ξυλοκοπούν κόσμο, ενώ κυνηγούν άλλους διαδηλωτές στους γύρω δρόμους. Μηχανές της ομάδας «Δ» φτάνουν στην Καρόλου Ντηλ και κάποια στιγμή κόβουν ένα κομμάτι της πορείας. Αργότερα μια μίνι-πορεία από κόσμο, που έχει απομείνει συνεχίζει προς Καμάρα.

Δεκάδες είναι οι προσαγωγές όλο το βράδυ, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν και πόσες έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις.

Σε πολλές πόλεις έγιναν δυναμικές πορείες και επιθέσεις σε τράπεζες, γραφεία πολιτικών, κρατικά κτίρια, εφορίες κ.ά. (Κέρκυρα, Τρίκαλα, Πάτρα, Βόλος, Αγρίνιο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και αλλού), ενώ μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι πολύωρες συγκρούσεις στην Αθήνα…

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: