Κινητοποιήσεις ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Ρουμανία

Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο στη Ρουμανία ενάντια στη σχεδιαζόμενη μονάδα χρυσού στη μικρή πόλη των Καρπαθίων Rosia Montana, το μεγαλύτερο ανοιχτό εργοτάξιο χρυσού. Η διαδήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις που γίνονται αυτές τις τελευταίες 2 εβδομάδες, που ζητούν μεταξύ άλλων και την παραίτηση του προέδρου Traian Basescu και του πρωθυπουργού Emil Boc.

Πάντως, οι πιο πολλοί κάτοικοι της πόλης στηρίζουν τα σχέδια δημιουργίας μονάδας χρυσού (κάτι ανάλογο με το χωριό Στρατώνι στη Χαλκιδική, όπου οι κάτοικοι αυταπατόμενοι από τους μεγάλους μισθούς και τις κραυγές περί «καταπολέμησης της ανεργίας» στηρίζουν τις μεταλλευτικές δραστηριότητες).

Το σχέδιο προβλέπει μέσω της χρήσης κυανιδίου να εξορύξει 314 τόνους χρυσού και 1500 τόνους ασημιού, και έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η εταιρία Rosia Montana Gold Corporation που εμπλέκεται στο σχέδιο ελέγχεται στην πλειοψηφία της από την καναδική Gabriel Resources Ltd, ενώ το ρουμανικό κράτος συμμετέχει με 19%.

Οι πιο πολλοί απ’ τους 2800 κατοίκους της πόλης παραπλανώνται από τις υποσχέσεις για δουλειά και λεφτά στη φτωχή τους πόλη. Μόνο λίγοι κάτοικοι αρνούνται να πουλήσουν τις περιουσίες τους για να ανοίξει ο δρόμος για το χρυσωρυχείο.

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: