Ενημέρωση από το Wallmapu και τους αγώνες των Μαπούτσε

Ο μήνας που φτάνει στο τέλος του έχει πολλές εξελίξεις από τον αγώνα των Μαπούτσε: πολλές διαδηλώσεις και εμπρηστικές και ένοπλες επιθέσεις τις μέρες γύρω από την 4η επέτειο της δολοφονίας του Matías Catrileo, επιδρομές των μπάτσων, συλλήψεις με βαριές κατηγορίες, απόπειρα εφαρμογής του αντι-τρομοκρατικού νόμου για την ενοχοποίηση αγωνιστών Μαπούτσε σε σχέση με το θάνατο 7 πυροσβεστών.

__________________________________________________________

30/12/11: Στη νότια κατεχόμενη ζώνη των Μαπούτσε ένα ελικόπτερο που ανήκει στη δασική εταιρία Masisa πυρπολείται ολοσχερώς. Στο σημείο βρίσκονται 2 πανό. Το ελικόπτερο χρησιμοποιούνταν από το υπουργείο γεωργίας για να συντονίζει την εκμετάλλευση της γης. Την ευθύνη αναλαμβάνουν το ORT-CAM ( Órganos de Resistencia Ancestral Mapuche de la Coordinadora Arauco Malleco).

Το πανό αριστερά γράφει: Οι νεκροί μας συνεχίζουν να αγωνίζονται: Alex Lemún, Matías Catrileo, Jaime Mendoza Collío.
Δεξιά: Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους Μαπούτσε και τους πολιτικούς κρατούμενους που απήχθησαν από το Χιλιανό κράτος.

3/1/12, Temuco: Γύρω στις 1.20 π.μ. ένοπλοι κουκουλοφόροι καταφθάνουν στη χωματερή Boyero και πυροβολούν στον αέρα για να εκφοβίσουν τους φρουρούς. Αμέσως μετά πυρπολούν 2 μπουλντόζες, ένα φυλάκιο και ένα σκαπτικό που ανήκουν στην εταιρία Servimar. Και τα 3 μηχανήματα καταστρέφονται ολοσχερώς ενώ ζημιές απ’ τη φωτιά προκαλούνται και σε ένα γραφείο της διοίκησης. Οι ζημιές ανέρχονται περίπου σε 1.000.000 δολάρια. Φέιγ-βολάν βρίσκονται στο σημείο, με τα οποία το ORT-CAM αναλαμβάνει την ευθύνη.

3/1/12, Canete: Γύρω στις 1.30 π.μ. ένα μηχάνημα και ένα φυλάκιο της εταιρίας Volterrra πυρπολούνται ολοσχερώς. Οι καραμπινιέροι ειδοποιήθηκαν από ένα ρουφιάνο αλλά όταν έφτασαν στο σημείο άκουσαν 2 πυροβολισμούς και αναγκάστηκαν να περιμένουν ενισχύσεις.

Αργότερα την ευθύνη ανέλαβε το ORT-CAM.

Απόσπασμα από την προκήρυξη:

“…Αυτές οι πράξεις έγιναν στη μνήμη της άνανδρης δολοφονίας του μαχητή (weichafe) Matías Catrileo Quezada, ενός αγωνιστή της οργάνωσής μας, που πήρε μέρος στην απελευθέρωση του έθνους των Μαπούτσε, που είμαστε σίγουροι ότι συνεχίζει να αγωνίζεται στο πλευρό μας ενάντια στους καπιταλιστές εχθρούς μας. Επανα-επιβεβαιώνουμε την υπόσχεσή μας για αντίσταση ενάντια στις εταιρίες υλοτομίας, τις εξορυκτικές εταιρίες, τις ενεργειακές εταιρίες, τους τσιφλικάδες και τις πολυεθνικές στην περιοχή μας, δε θα σταματήσουμε να τους επιτιθόμαστε όσο συνεχίζουν την κατοχή του Wallmapu. Καλούμε όλους τους Μαπούτσε και όλες τις συνειδητοποιημένες κοινότητες να διαμαρτυρηθούν και να επιτεθούν στους εχθρούς μας στην τέταρτη επέτειο της δολοφονίας του Matías. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των μαχητών μας που είναι κλειδωμένοι στις χιλιανές φυλακές.»

WEICHAFE MATIAS, ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΜΑΧΟΜΕΝΟ, ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΟΥ

Με τους ήρωές μας Leftraru, Pelantaru, Catrileo, Collio, Lemun και άλλους συνεχίζουμε προς την απελευθέρωση του λαού των Mapuche.

¡¡¡¡WEUWAIÑ!!!(Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

———————————————————————————————–

3/1/12 Σαντιάγκο: Περίπου 500 άτομα διαδηλώνουν στο Σαντιάγκο, την ημέρα της δολοφονίας του Ματίας. Ένα λεωφορείο πυρπολείται, αφού εκκενώνενται, και χρησιμοποιείται σαν οδόφραγμα. Μια μοτοσικλέτα καραμπινιέρου πυρπολείται και σπάζονται τράπεζες και επιχειρήσεις στο σημείο. Δύο άτομα συλλαμβάνονται με βαριές κατηγορίες. Ο ένας, ο Sebastián Fajardo, παραμένει κρατούμενος και ο άλλος, ο Euardo Garay, είναι σε κατ’ οίκον κράτηση. Στη Villa Francia η πορεία καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία μέχρι τις 2 π.μ.

Στο Τεμούκο καταλαμβάνεται κρατική υπηρεσία μετά την πορεία και γίνεται εκδήλωση στο νεκροταφείο. Πολλοί φίλοι και συγγενείς του Matias παρευρίσκονται, μαζί και η μητέρα του και η αδερφή του, ενώ 14 άτομα συλλαμβάνονται κατά την κατάληψη της κρατικής υπηρεσίας.

Στο Concepcion 150 άτομα διαδήλωσαν στη μνήμη του δολοφονημένου weichafe. Την επόμενη μέρα στήθηκαν οδοφράγματα σε διάφορα σημεία της πόλης. Στο διπλανό Valparaiso εκατό άτομα πορεύθηκαν στην μνήμη του Matías. Στο Puerto Montt έγινε εκδήλωση στη μνήμη του και πορεία στο Castro (στην περιφέρεια Chiloé). Γύρω από τη λίμνη Lleu lleu στήθηκαν οδοφράγματα.

7/1/12: Γύρω στις 11.30 μ.μ. κουκουλοφόροι προσεγγίζουν το οίκημα ενός συνταξιούχου στρατιωτικού, όπου διαμένει προστατευόμενος (μυστικός) μάρτυρας κατηγορίας. Το σπίτι περιλούζεται με βενζίνη και  μπαίνει φωτιά, αφού βγαίνουν όλοι έξω.

Γύρω στις 1.30 π.μ. γίνεται επίθεση με σφεντόνες και όπλα εναντίον της αστυνομίας κατά τη διάρκεια έρευνας στην κοινότητα Pidima για να βρεθούν οι φερόμενοι ως δράστες εμπρηστών. Σύμφωνα με την αστυνομία, κάτοικοι έκλεισαν το δρόμο με κορμούς δέντρων και πυροβολούσαν.

Η συμπλοκή κράτησε 9 ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας οχήματα που ανήκουν στα κανάλια Mega και Agencia Uno (των οποίων οι φωτογραφίες και συνεργασία με τους καραμπινιέρους οδήγησαν στη σύλληψη των συντρόφων Cristobal Franke-Mono και Gonzalo Zapata) δέχθηκαν πυροβολισμούς.

Τις ημέρες γύρω από την επέτειο της δολοφονίας το χιλιανό κράτος πραγματοποίησε βίαιες επιδρομές σε κοινότητες Μαπούτσε στις νότιες περιοχές της χώρας, μετά από μια εμπρηστική επίθεση και αντιπαράθεση με στην αστυνομία στην κοινότητα Ercilla. Οι επιδρομές αυτές έρχονται μετά τις επιχειρήσεις του κράτους στις φυλακές Angol, όπου έγινε αντιπαράθεση με πολιτικούς κρατούμενους Μαπούτσε, και λίγο μετά το θάνατο νεαρών πυροσβεστών στη φωτιά στο δάσος Carahue.

Στις 7 μ.μ. την Πέμπτη 5 Γενάρη, οι φρουροί των φυλακών και άγνωστοι μπάτσοι εισέβαλαν στην πτέρυγα των πολιτικών κρατούμενων και άρχισαν να βιντεοσκοπούν και να τραβούν φωτογραφίες. Ο Natividad Llanquileo, που μέχρι πρόσφατα μιλούσε ως εκπρόσωπος των πολιτικών κρατούμενων Μαπούτσε, δήλωσε ότι οι κρατούμενοι δεν είναι αυτοί που έχουν βαμμένα με αίμα τα χέρια τους, αλλά το κράτος έχει βαμμένα τα χέρια του με το αίμα του λαού των Μαπούτσε. Βίντεο δείχνουν τους καραμπινιέρους των ειδικών δυνάμεων να εισβάλουν στην κοινότητα Jose Jineo Ñanco και να επιτίθενται σε μια γυναίκα που τη βρήκαν με τα παιδιά της, την οποία αργότερα συνέλαβαν μαζί με τη μεγαλύτερη κόρη της, αφήνοντας τα παιδιά μόνα τους.

———————————————————————————————–

«Ο Matias Catrileo Επιστρέφει –

Γράμμα των κρατούμενων στη Lucha Callejera

“Οι μόνοι που πεθαίνουν είναι αυτοί που ξεχνιούνται. Μια ενεργή και μαχητική μνήμη είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να διατηρήσει τις ιδέες και πρακτικές των συντρόφων που έπεσαν παρούσες στον αγώνα. Χωρίς να μετατρέπονται σε μάρτυρες, η ατομικότητά τους αναγνωρίζεται και οι ίδιοι αναγνωρίζονται σα σύντροφοι στο διαχεόμενο και συντονισμένο αγώνα να επανακτήσουμε τις ζωές μας».

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από τότε που ακούσαμε τον τρεμάμενο λυγμό των weichafe που υπεράσπιζαν το σώμα του συντρόφου Matias, αφού πυροβολήθηκε από κάποιο μπάσταρδο. Ο Matias και οι σύντροφοί του έπαιρναν πίσω την αρχαία γη των Μαπούτσε που σφετερίστηκαν οι εχθροί τους τσιφλικάδες (latifundista) της οικογένειας Luchsinger.

O Matias, ένας νεαρός που αγαπούσε την ελευθερία, μετακόμισε στην Αραουκανία ψάχνοντας τις ρίζες του, και λόγω του εμφανούς σεβασμού του προς τη φύση, αποφάσισε να συμμετέχει στον άμεσο αγώνα για τον αυτο-καθορισμό και αυτονομία του λαού των Μαπούτσε, ένα πόλεμο ενάντια στο κράτος της Χιλής.

Η εξουσία υπερασπίζεται τα πρωτοπαλήκαρά της, έτσι δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς με τις μικρες ποινές ή την απαλλαγή από τις κατηγορίες που δέχονται αυτά τα ανάξια κομμάτια σάρκας με στολή. Κανένας θάνατος στα χέρια της αστυνομίας δεν είναι ατύχημα, είναι όλοι καθαρή απόδειξη της τρομοκρατίας του κράτους. Με πράξεις σαν κι αυτές σε βάρος των Matias, Alex, Jamie, Claudia, και Johnny, η εξουσία επιδιώκει να ισοπεδώσει τον εσωτερικό εχθρό. Αυτή η δουλειά των δυνάμεων της τάξης, με πράξεις σαν κι αυτές στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σ’ αυτούς που θέλουν να ανατρέψουν το υπάρχον: «περιμένετε μόνο τη φυλακή ή το θάνατο». Μ’ αυτη τη λογική η ε ξουσία αφήνει όλο το βάρος του νόμου να πέσει πάνω σ’ αυτούς που περιφρονούν και επιτίθονται στην εξουσία. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, η αυτο-άμυνα είναι ό,τι έχει απομείνει.

Οι μόνοι που πεθαίνουν είναι αυτοί που ξεχνιούνται. Μια ενεργή και μαχητική μνήμη είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να διατηρήσει τις ιδέες και πρακτικές των συντρόφων που έπεσαν παρούσες στον αγώνα. Χωρίς να μετατρέπονται σε μάρτυρες, η ατομικότητά τους αναγνωρίζεται και οι ίδιοι αναγνωρίζονται σα σύντροφοι στο διαχεόμενο και συντονισμένο αγώνα να επανακτήσουμε τις ζωές μας. Δε βλέπουμε το Matias σα θύμα, επειδή τα θύματα είναι αυτά που πεθαίνουν παθητικά. Αντίθετα, ο Matias (όπως πολλοί Μαπούτσε) αντιπροσωπεύει μια απειλή στην εξουσία σαν αποφασισμένος και εξεγερμένος 22χρονος νεαρός που έκανε τη ζωή του παντοτινό αγώνα, έζησε και πέθανε σαν πολεμιστής, σαν αληθινός weichafe.

H τέταρτη επέτειος της δολοφονίας του είναι μέσα σ’ αυτό το περιεχόμενο, καθώς διαφορετικές και ανεξάρτητες εκφράσεις μνήμης σημαδεύουν την έναρξη αυτής της χρονιάς και διαβεβαιώνουν ότι η φυσική απουσία του Matias δε θα περάσει απαρατήρητη.

Γι’ αυτό πίσω από την πορεία την Τετάρτη έγιναν συμπλοκές με την αστυνομία και διάφορα σύμβολα της εξουσίας δέχτηκαν επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια των εξεγερτικών γεγονότων, 2 νεαροί συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για τον εμπρησμό μιας αστυνομικής μοτοσικλέτας και ενός αστικού λεωφορείου. Την επόμενη μέρα ο ένας τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση ενώ ο άλλος προφυλακίστηκε στο Santiago Uno. Τους χαιρετισμούς μας και την υποστήριξή μας στους νέους κρατούμενους του αγώνα του δρόμου, ειδικά στο Sebastian Fajardo για την αξιοθαύμαστη στάση του που μας συγκλονίζει με το πνεύμα των πολεμιστών.

Λευτεριά στους Πολιτικούς Κρατούμενος Μαπούτσε!!

Έξω όλοι οι κρατούμενοι του κοινωνικού πολέμου!!

Ο μεγαλύτερος σεβασμός μας είναι η συνέχιση του αγώνα!!


Κρατούμενοι του Αγώνα του Δρόμου

Gonzalo Zapata

Zerman Elias

Cristobal Franke – Mono

ΥΓ: Την αυγή του θανάτου των 7 πυροσβεστών της Mininco, το κράτος εμπλέκει τον αντι-τρομοκρατικό νόμο, που δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ζωές αυτών των ανθρώπων δε μετράνε γι’ αυτό, που επιθυμεί μόνο να αρπάξει την ευκαιρία και να επεκτείνει την καταστολή ρίχνοντας το φταίξιμο στις κοινότητες Μαπούτσε που αντιστέκονται και να τις κατηγορήσει για τρομοκρατία. Αν κάποιος είναι υπεύθυνος για τους θανάτους αυτών των ανθρώπων είναι η δασική εταιρία Mininco που στέλνει νεαρούς ανθρώπους με μικρή εμπειρία να πολεμήσουν τις φωτιές. Ο μόνος τρομοκράτης είναι το κράτος.»

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: