Οι επιχειρήσεις των ανταρτών στο Ιράκ κατά τον μήνα Οκτώβριο

Στην ευρύτερη περιοχή της Βαγδάτης, από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται τουλάχιστον έξι ένοπλες επιθέσεις, από τις οποίες η μία με χειροβομβίδες εναντίον περιπόλου του ιρακινού στρατού. Πραγματοποιούνται, επίσης, δύο επιθέσεις με τρεις και τέσσερεις πυραύλους κατιούσα αντίστοιχα εναντίον της λεγόμενης Πράσινης ζώνης, καθώς και μία με 3 όλμους εναντίον της αμερικανικής βάσης αλ Μπακρ. Σκοτώνονται ένας μπάτσος, δύο τροχαίοι και ένας στρατηγός της υπηρεσίας πληροφοριών που εργαζόταν στο υπουργείο εσωτερικών, καθώς και τρεις ιρακινοί στρατιώτες. Τραυματίζονται πέντε τροχαίοι, δύο μπάτσοι αξιωματικοί σοβαρά και ένας αξιωματικός του ιρακινού στρατού.

Στην επαρχία Νίνγια, φυλακισμένοι με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο ξεκινούν απεργία πείνας στις 2 Οκτωβρίου με αιτήματα την αλλαγή ρουχισμού και την άρση της απομόνωσης.
Στις 28 Οκτωβρίου, οι αρχές ασφαλείας ανακοινώνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Μοσούλη με πρόσχημα πληροφορίες για επιθέσεις αυτοκτονίας. Οι κάτοικοι της πόλης σχεδίαζαν την πραγματοποίηση διαδήλωσης διαμαρτυρίας ενάντια στις αθρόες συλλήψεις από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Επίσης, στις 29 Οκτωβρίου, τρεις μπάτσοι, ανάμεσά τους και ένας αξιωματικός, τραυματίζονται από έκρηξη βόμβας εναντίον αστυνομικής περιπόλου στα δυτικά της Μοσούλης.
Ακόμη, στις 30 Οκτωβρίου, δύο ιρακινοί στρατιώτες σκοτώνονται από έκρηξη βόμβας που προοριζόταν για την περίπολο στην οποία συμμετείχαν.

Στην περιοχή του Κιρκούκ, αντάρτες πυροβολούν και σκοτώνουν στις 3 Οκτωβρίου τον διευθυντή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της περιοχής Ντακούκ. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος είχε ξαναδεχθεί επίθεση τον περασμένο Αύγουστο και την είχε γλυτώσει…
Στις 24 Οκτωβρίου, αντάρτες επιτίθενται με τέσσερις πυραύλους κατιούσα εναντίον της αεροπορικής βάσης του Κιρκούκ.
Στις 29 Οκτωβρίου, αντάρτες ενεργοποιούν βόμβα που εκρήγνυται στο πέρασμα περιπόλου του αμερικανικού στρατού κατοχής, στα νότια του Κιρκούκ. Η περιοχή αποκλείεται τάχιστα προς αποφυγήν διαρροών… ψευδών ειδήσεων περί απωλειών.

Στην επαρχία Σαλαχουντίν, αντάρτες επιτίθενται στις 28 Σεπτεμβρίου με τρεις ρουκέτες στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή Μπαλάντ της πόλης Τικρίτ.
Στις 3 Οκτωβρίου, αντάρτες ενεργοποιούν βόμβα στην κύρια οδό που ενώνει τη Μπάλαντ με τη Σαμάρρα, τη στιγμή που περνά κομβόι αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων.
Στις 11 Οκτωβρίου, σε άλλο σημείο της επαρχίας, στην περιοχή Σιρκάτ, 100 χλμ. βόρεια του Κιρκούκ, αντάρτες επιτίθενται σε ομάδα ιρακινών στρατιωτών. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής σκοτώνονται δύο στρατιώτες και τραυματίζονται άλλοι τέσσερις.
Στις 25 Οκτωβρίου, αντάρτες επιτίθενται με θερμική βόμβα σε περίπολο των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων σε κεντρικό δρόμο του Τικρίτ.
Τέλος, αντάρτες επιτίθενται στις 27 Οκτωβρίου με πύραυλο C5K εναντίον της αμερικανικής αεροπορικής βάσης αλ Μπακρ στην περιοχή Γιαθρίμπ.

Στην επαρχία Ντιγιάλα, από τις 4 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο βομβιστικές επιθέσεις και άλλες δύο ένοπλες επιθέσεις σε αντίστοιχα σημεία ελέγχου. Σκοτώνονται τρεις σεκιουριτάδες ένας μπάτσος, οκτώ ιρακινοί στρατιώτες, ενώ τραυματίζονται τρεις σεκουριτάδες και ένας μπάτσος.
Ακόμη, στις 24 Οκτωβρίου, οι ιρακινές καθεστωτικές δυνάμεις ανακοινώνουν την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από όλη την επαρχία.

Στην επαρχία Ανμπάρ, αντάρτες εισβάλουν στις 3 Οκτωβρίου στο αστυνομικό τμήμα του Μπαγκνταντί στο Ραμάντι, αφού προηγουμένως δύο αντάρτες αυτοανατινάζονται μέσα σ’ αυτό. Σκοτώνεται ο αστυνομικός διευθυντής και το υπόλοιπο προσωπικό παίρνονται ως όμηροι.

Δημοσιεύτηκε από ΠΑΛ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: