Ένοπλη επίθεση εναντίον βιο-τεχνολόγου στο Μεξικό

Στις 8 Νοεμβρίου ο βιο-τεχνολόγος Ernesto Méndez Salinas, 51 ετών, ο οποίος εργάζεται στο Βιοτεχνολογικό Ινστιτούτο του UNAM στην πόλη Cuernavaca στο Morelos, έπεσε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, ο Salinas οδηγούσε εκείνο το βράδυ στη λεωφόρο Teopanzolco, όταν άγνωστοι τον προσπέρασαν και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι, προκαλώντας την πρόσκρουση του αυτοκινήτου του.

Ήταν ένας από τους πιο υποσχόμενους ερευνητές της χώρας, με σπουδές στη χημεία, φαρμακευτική, βιολογία, Δόκτορας στη βιοτεχνολογία από το 1993. Είχε σπουδάσει επίσης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Μιζούρι στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν δύο εκδοχές απ’ τις αρχές για το θάνατό του, η μία της ληστείας και η άλλη της εσκεμμένης δολοφονίας. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται και σε κάποιες απειλές που άγνωστοι είχαν εξαπολύσει εναντίον του. Ίσως μιλάνε για μια οργάνωση με αντι-βιομηχανικό προσανατολισμό που είχε δηλώσει ότι δε θα δίσταζε να χτυπήσει ή να σκοτώσει κάποιον επιστήμονα;

Στη βομβιστική επίθεση στο Monterrey Tec οι έρευνες στράφηκαν τελικά προς μια οργάνωση που αντίτιθεται στην τεχνολογική ανάπτυξη.

Επίσης, στις 8/8 είχε γίνει βομβιστική επίθεση σε πανεπιστήμιο της Πόλης του Μεξικό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 επιστήμονες.

Στις 21/9, οι Ατομικότητες με Τάση προς το Άγριο (Individualities Tending toward the Wild – ITW ή  Individualidades tendiendo a lo salvaje – ITS), υπέγραφαν τη προκήρυξή τους, με την οποία αναλάμβαναν την ευθύνη για την αποστολή εκρηκτικού πακέτου στο  διευθυντή Pedro Bajcich του INIFAP, και για την αποστολή εμπρηστικού πακέτου στη καθηγήτρια νανο-τεχνολογίας Flora Ganem του FES-C, αναλύοντας παράλληλα σχετικά θέματα, και δηλώνοντας ότι θα ακολουθούσαν κι άλλες επιθέσεις χωρίς ανάληψη ευθύνης. Ακολούθησε η έκρηξη πακέτου στις 3/10 σε εταιρία κούριερ στην πρωτεύουσα. Όταν υπάλληλοι περιεργάζονταν το πακέτο αυτό εξερράγη και τραυματίστηκαν 3 απ’ αυτούς. Δεν είχε γίνει τότε γνωστό ποιος ήταν ο αποστολέας του πακέτου.

Στη συνέχεια, στις 18/10, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα προειδοποιούσε για την ύπαρξη βόμβας στο “Madero Tec” στο Tamaulipas. Αν και ήταν φάρσα, όπως και άλλες στα πανεπιστήμια του Tamaulpias, του Autonomous University of Tamaulipas (UAT), στην πανεπιστημιούπολη του Monterrey Tec στο Puebla, και στο Πολυτεχνείο του Pachuca στη πόλη Zempoala, στο Hidalgo (όπου δουλεύουν ερευνητές νανο-τεχνολογίας), όπου εκατοντάδες φοιτητές έπρεπε να εκκενώσουν το χώρο. Τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν μετά τις απειλές εναντίον του UPVM (στο Tultitlan), στο Monterrey Tec (στο Atizapan) και στο FES (στο Cuautitlan), όλα αυτά την πολιτεία του Μεξικό, και εναντίον του INIFAP (στην πρωτεύουσα), όπου την ευθύνη ανέλαβαν οι ITS.

Μετά την απαγωγή της ερευνήτριας Yadira Dávila Martínez (στις 5/8) στο ίδιο Βιοτεχνολογικό Ινστιτούτου του UNAM, και την εύρεση του πτώματός της στις 9/8, κάποιοι έδειξαν πάλι προς τις ITS, σαν υπεύθυνες για τη δολοφονία, αλλά τελικά φάνηκε ότι επρόκειτο για απαγωγείς που ζητούσαν λύτρα, και όταν δεν τα έλαβαν σκότωσαν την ερευνήτρια.

Τώρα η υπόθεση αυτή φαίνεται ότι είναι διαφορετική, καθώς οι δράστες φρόντισαν να μην αφήσουν κανένα κάλυκα πίσω τους.

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

 

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: