Κυκλοφορεί το 110ο φύλλο της ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και στα πρακτορεία και τους χώρους διάθεσης ημερήσιου και περιοδικού τύπου του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου.

Ακολουθεί το προλογικό κείμενο, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

«Η Ελλάδα υποβοηθείται από διαρκείς μεταγγίσεις αίματος. Αλλά τώρα πρέπει να κάνει την εγχείρηση, γιατί αλλιώς σε λίγους μήνες κυριολεκτικά θα είμαστε αντιμέτωποι με μια οικονομική καταστροφή». Τάδε έφη ένας από τους πολλούς ντόπιους οικονομολόγους, προμηνύοντας μ’ αυτά τα λόγια την «κατάρρευση» σε περίπτωση που δεν «αναδιαρθρωθεί» το κράτος και η οικονομία.

Λίγο πριν την τελική (;) «εγχείρηση» και λίγο μετά από την συμφωνία για την επισημοποίηση της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», που διαφημίστηκε σαν τον «πόλεμο» τραπεζιτών και της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ. «Αν και η χώρα έχει λάβει τα σκληρότερα μέτρα που έχει πάρει δυτική χώρα εκτός πολέμου», συμπληρώνουν γερμανοί δημοσιογράφοι, «το χρέος έχει μεγαλώσει κατά 67 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το ΑΕΠ έχει φτάσει από το 127% στο 157%. Δεν μπορεί κανείς να κάνει μυς όταν πεινάει».

Ο πληθυσμός έπρεπε πρώτα να δεχθεί την «ήττα», την ταπείνωση και τον εξευτελισμό για να αποδεχθεί όσο το δυνατόν με λιγότερες αντιδράσεις ότι είναι υπεύθυνος για το τελικό μέγεθος της «καταστροφής». Όταν και σε όποιες συνθήκες αυτό «μετρηθεί». Μέχρι τότε, η «απομόνωση» του ελληνικού «προβλήματος» φαίνεται να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις, που θέτουν εδώ και καιρό σημαντικά οικονομικά και πολιτικά κυριαρχικά συμφέροντα για την έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά και για να «προστατευθούν» και να «θωρακιστούν» η ισπανική και η ιταλική «περίπτωση» και όχι μόνο.

Όσο για το γεγονός, ότι η «κρίση» ήταν εξ ολοκλήρου τεχνητή εξ αρχής, έρχεται να επιβεβαιωθεί ολοένα και με πιο ατράνταχτο τρόπο, αφού πλέον κανείς δεν μπορεί να κρύψει ότι η περίοδος από το Μάιο του 2010 μέχρι και την περιβόητη συμφωνία των Βρυξελλών περί «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» ήταν απαραίτητο να παρέλθει για γενικότερους λόγους και όχι βέβαια για να παρθούν συγκεκριμένες «τολμηρές» αποφάσεις περί «κουρέματος». Ο στόχος, όπως αποδεικνύεται, ήταν και παραμένει η βαθμιαία οικονομική εξαθλίωση ενός πληθυσμού, που όφειλε να νιώσει ενοχή, γιατί «χρωστάει» ή να συναινέσει στην εξαθλίωση του, ο ανασχηματισμός των λεγόμενων μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων και η παράδοση έναντι πινακίου φακής του πλούτου μιας χώρας.

Παράλληλα, το ελλαδικό κράτος επανασυγκροτείται με την μορφή προτεκτοράτου, αποτελώντας έναν ακόμα κρίκο αυτού του είδους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, στην οποία εντάσσεται ιστορικά και η βαλκανική χερσόνησος. Το λουτρό αίματος που θα σφραγίσει ανεξίτηλα αυτή την ακόμη εξελισσόμενη διαδικασία στην ευρύτερη περιοχή και που ψευδεπίγραφα και με μεγάλη θρασύτητα χαρακτηρίζεται αραβική «άνοιξη», δεν χωρίζει αλλά εξηγεί ακόμα περισσότερο την λεγόμενη κοινή ιστορικά «μοίρα» των καταπιεσμένων του ελλαδικού χώρου με τους πληθυσμούς της Μέσης ανατολής.

Τα φτηνά λογίδρια περί δημοκρατικοποίησης των καθεστώτων έρχονται σαν πέπλο καπνού να κρύψουν την ενίσχυση του ρόλου του στρατού, είτε με την παραδοσιακή του μορφή (Αίγυπτος), είτε με την στρατιωτικοποίηση των «απελευθερωτών» ανταρτών (Λιβύη) υπό την άγρυπνη καθοδήγηση και στήριξη των νατοϊκών δυνάμεων. Το φρικώδες «λαϊκό» λιντσάρισμα του Καντάφι και η έκθεση της σωρού του προς τέρψιν του «απελευθερωμένου» λαού, έρχεται να προστεθεί απλά στον απαγχονισμό του Σαντάμ Χουσείν ή στον εξευτελισμό ενός ναρκωμένου και αιχμάλωτου Οτζαλάν και να συμβολίσει την επέλαση της «νέας» αυτοκρατορίας. Όσο για τους υπαλλήλους τύπου Παπανδρέου ή Βενιζέλου, φαίνεται να έρχονται πράγματι από το μέλλον. Όσο ζοφερό και να φαντάζει πλέον για τους υπηκόους τους.

Μικρή σημασία έχει, λοιπόν, εάν η «λύση Παπανδρέου» αντέξει δύο, τρεις μήνες ή έναν χρόνο. Οι ντόπιες ομάδες συμφερόντων που διαγκωνίζονται να διατηρήσουν τα προνόμια τους ή να παζαρέψουν τη νέα τους θέση, εξ ίσου μικρή σημασία έχει εάν θα προκρίνουν άμεσα ή αφήσουν για «αργότερα» το «πείραμα» των εκλογών, ώστε να διευθετηθούν ορισμένες τυπικές και μόνο λεπτομέρειες στο διαχειριστικό πεδίο.

Άλλο τόσο φτηνιάρικες και πολυκαιρισμένες ακούγονται οι αριστερές κορώνες περί εθνικοαπελευθερωτικών μετώπων, για να μην πούμε θλιβερές όσο και η περιφρούρηση του κοινοβουλίου από τους ροπαλοφόρους του ΚΚΕ, που …δοξάστηκαν για μιαν ακόμα φορά προστατεύοντας και εξασφαλίζοντας την «άψογη» διαδικασία ψήφισης των σκληρότερων αντεργατικών μέτρων εδώ και 100 χρόνια!!! Και τούτοι, όμως, οι πραιτωριανοί με ερυθρή προβιά ματαιοπονούν. Η ιστορία κοιλοπονά για μιαν ακόμη φορά. Και όσο και επώδυνη να είναι η γέννα δεν φαίνεται να αργεί. Φθάνει ο πόθος για ελευθερία, η αποστροφή σε κάθε είδους υποδούλωση να μην σβήσει την ανθρωπινότητα των εξεγερμένων, αλλά να συνταιριάξει για πάντα μαζί της…

Νοέμβριος 2011

anarchy.gr

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: