Δύο άγνωστα άτομα πυροβόλησαν και σκότωσαν προχθές τον τοπικό αρχηγό της αστυνομίας σε ένα αεροδρόμιο της Παπούα, δυναμιτίζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της κήρυξης της ανεξαρτησίας της πλούσιας σε φυσικούς πόρους περιοχής.
Η επίθεση αυτή έγινε στην περιοχή Puncak Jaya, όπου η αστυνομία θεωρεί ότι βρίσκεται η βάση του Κινήματος Ελεύθερης Παπούα (OPM). Πριν λίγες μέρες είχαν σκοτωθεί 2 άτομα σε κινητοποίηση ενάντια στο ορυχείο Freeport McMoRan Copper & Gold Inc – το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, ενώ άλλα 2 είχαν σκοτωθεί σε κινητοποίηση για την ανεξαρτησία.
Οι τελευταίες εξελίξεις αφορούν τους Παπουανούς που ζουν κοντά στο ορυχείο Freeport-McMoRan, αμερικανικής ιδιοκτησίας, οι οποίοι έχουν ξεμείνει από τρόφιμα και φάρμακα, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τον αποκλεισμό τους.
Η απεργία τώρα στο ορυχείο βρίσκεται στο δεύτερο μήνα της.