Καταστολή της πορείας (5/10) με την τακτική του Blitzkrieg

H πορεία της 5ης Οκτωβρίου που καλέστηκε από την ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30. Περίπου τρεις χιλιάδες (3.000) μέλη και οπαδοί του ΠΑΜΕ ξεκίνησαν την πομπή τους από την Ομόνοια ανεβαίνοντας ανάποδα την Πανεπιστημίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα. Εκεί παρέμειναν για μία ώρα και αποχώρησαν προς την Ομόνοια μέσω της Πανεπιστημίου. Παράλληλα, το κεντρικό μπλόκ της ΑΔΕΔΥ, δημοσιο-υπαλληλικά σωματεία και συνδικάτα (ΟΛΜΕ, εργαζόμενοι σε υπουργεία, ΟΤΑ, ταμεία κτλ) και αριστερές παρατάξεις (περίπου 15.000 διαδηλωτές) που έχουν καλέσει σε συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος, κατευθύνονται προς την Βουλή από την κάτω πλευρά του Συντάγματος μέσω Φιλελλήνων και Αμαλίας ενώ ένα πολυάριθμο κομμάτι «κόβει» δρόμο μέσω της Όθωνος.

Αμέσως μετά την αποχώρηση του ΠΑΜΕ, και λίγο πριν η κεφαλή της διαδήλωσης (ΑΔΕΔΥ) φτάσει στη Βουλή. οι κατασταλτικές δυνάμεις που ήταν προηγουμένως αθέατες, παρατάσσονται δεξιά και αριστερά στον Άγνωστο Στρατιώτη και στοιχίζονται στην γνώριμη αλυσίδα στο πεζοδρόμιο μπροστά στην βουλή, προκαλώντας τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Ήταν μια ξεκάθαρη προειδοποίηση για το τι θα ακολουθούσε…

Κατά τις 13.30, εργαζόμενοι από δημοσιο-υπαλληλικά σωματεία επιχειρούν να σπρώξουν τον –πάντα μόνιμο σε τέτοιες περιστάσεις– φράκτη μπροστά στα «λουλουδάδικα». Αμέσως οι κατασταλτικές δυνάμεις τους απωθούν με χρήση χημικών και ξύλο και στην βάση ενός καλά μελετημένου κατασταλτικού σχεδίου για την γρήγορη εκκένωση του Συντάγματος, δυνάμεις των ΜΑΤ από κάθε σημείο, διαλύουν την πορεία προς το κάτω μέρος της πλατείας με την χρήση γκλομπς και χημικών. Το κυνηγητό συνεχίστηκε στην Μητροπόλεως, στην Καραγιώργη Σερβίας, στην Φιλελλήνων, στην Νίκης αλλά και μέσα στον σταθμό του μετρό Συντάγματος. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα και ανάβοντας κάδους σκουπιδιών. Ένας διαδηλωτής περικυκλώνεται από 20 άντρες των ΜΑΤ που τον ξυλοφόρτωσαν ενώ αναφέρονται και άλλοι τραυματίες από τα κλομπ και τα χημικά.

Κατά τις 14:30, οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα παραδίδονται στην κυκλοφορία, ενώ η πλατεία είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη από ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις, Στο κέντρο της πλατείας παραμένουν (16:00) τριακόσιοι διαδηλωτές που επιχειρούν να ξανακλείσουν την λεωφόρο Αμαλίας, για να δεχτούν ακαριαία επίθεση από τα ΜΑΤ που πραγματοποιούν μια προσαγωγή ενός διαδηλωτή που έτρεχε να σωθεί. Στο σημείο αυτό οι επιτιθέμενες διμοιρίες προπηλακίζουν και χτυπούν ομάδα δημοσιογράφων που καταγράφουν το συμβάν.

Στις 16:34, πολυάριθμες δυνάμεις των ΜΑΤ εκκενώνουν το κέντρο της πλατείας κυνηγώντας τους εναπομείναντες διαδηλωτές ανάμεσα στα αυτοκίνητα που είναι ακινητοποιημένα στο φανάρι της κάτω πλευράς του Συντάγματος.

Μικροεπεισόδια έχουν σημειωθεί νωρίτερα και στα Προπύλαια, που όμως δεν παίρνουν μεγαλύτερη έκταση.

Οι προσαγωγές και οι τραυματισμοί ανέρχονται σε δεκάδες

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: