Κινητοποιήσεις ενάντια σε επικίνδυνο εργοστάσιο στην Κίνα

Οι αρχές αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία ενός πετροχημικού εργοστασίου στην πόλη Νταλιάν, μετά από πορεία 12.000 ατόμων που έγινε την Κυριακή ενάντια στην απειλούμενη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Πιθανόν τώρα το εργοστάσιο Fujia να μεταφερθεί αναφέρουν πρακτορεία ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια της πορείας ξέσπασαν συμπλοκές με τους μπάτσους χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν μετά από μια τροπική καταιγίδα και την απειλή να υπάρξει διαρροή του επικίνδυνου χημικού Paraxylene, που παράγεται στο εργοστάσιο. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολυεστέρα. Η σύντομη έκθεση του οργανισμού σ’ αυτή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στη μύτη, στα μάτια και στο λαιμό και η χρόνια έκθεση μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.

Παρά την προφανή επιτυχία της κινητοποίησης, οι λογοκριτές φρόντισαν σύντομα ν’ απομακρύνουν τις όποιες αναφορές σε κοινωνικά δίκτυα – μια σύνηθης πρακτική με σκοπό την αποτροπή των κινητοποιήσεων.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα Weibo δείχνει αξιωματούχο της πόλης να στέκεται δίπλα σε ένα περιπολικό και να προσπαθεί να ηρεμήσει το πλήθος. Η δημοτική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος και η κυβέρνηση μπροστά στο φόβο των κινητοποιήσεων διέταξαν το κλείσιμο του εργοστασίου.

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: