Δολοφονία ιθαγενούς αγωνιστή στις Φιλιππίνες

 

Ένα μέλος της φυλής Taga-Kaulo δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του στο χωριό Ticulon, στη Malita, στο Davao del Sur, πιθανότατα στις 4/8 από πράκτορες του κράτους.

Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Barugkatungod, κάποιος άγνωστος χτύπησε την πόρτα του Dioquino Scuadro γύρω στις 10:15 εκείνο το βράδυ. Όταν ο Scuadro αρνήθηκε να ανοίξει, εισέβαλαν 3 ένοπλοι που τον πυροβόλησαν.

Η κόρη του ήταν μάρτυρας στο γεγονός της δολοφονίας. Ο Scuadro, 49 ετών, ήταν ενεργό μέλος της οργάνωσης Pig-unawan (Ενότητα), μιας οργάνωσης ιθαγενών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Ήταν ενεργός σε καμπάνιες ενάντια στην εξόρυξη και την αρπαγή γης από τους ιθαγενείς πληθυσμούς.

Ο Scuadro και οι συγγενείς του παρακολουθούνταν από τo 39o Τάγμα Πεζικού του Στρατού των Φιλιππίνων και κατηγορούνταν ότι υποστήιζαν το Νέο Λαϊκό Στρατό (NPA). Η οργάνωσή του δήλωσε ότι είχε επιβληθεί περιορισμός στη σίτιση από το 39ο Τάγμα στα χωριά Pangaleon, Manuel Peralta, Little Baguio, Datu Danwata στη Malita. Κάθε κάτοικος δικαιούται 3 με 5 κιλά ρύζι.

Η Barugkatungod δήλωσε επίσης ότι τα περιστατικά αυτά είναι “ξεκάθαρη απόδειξη ότι το Oplan Bayanihan, το επιχειρησιακό σχέδιο αντι-εξέγερσης της διοίκησης του Aquino, δημιουργεί φόβο ανάμεσα στον πληθυσμό και δεν προωθεί την ειρήνη και την ανάπτυξη».

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

 

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: