ΗΠΑ: Το κράτος εξοπλίζει τα σκυλιά του

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται σε μια νέα συσκευή αστυνομικού ελέγχου με την οποία σχεδιάζει το αμερικανικό κράτος να εξοπλίσει τις δυνάμεις καταστολής.

Μια κινητή συσκευή μπορεί να «σκανάρει» την ίριδα των ματιών ενός υπόπτου και να τη συγκρίνει με τη βάση δεδομένων των μπάτσων για να αποκαλυφθεί το ποινικό μητρώο του και η ταυτότητά του.

Η κινητή αυτή συσκευή που ονομάζεται MORIS (Mobile Offender Recognition and Information System) τραβάει μια υψηλής ανάλυσης φωτογραφία περίπου 5 με 6 ίντσες μακριά από τις ίριδες του υπόπτου. Μετά το σύστημα του MORIS αναλύει 235 μοναδικά χαρακτηριστικά και χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να «ταιριάξει» αυτό το άτομο με κάποιο στη βάση δεδομένων.

Για την αναγνώριση του προσώπου ο μπάτσος θα παίρνει φωτογραφία από απόσταση 2 με 5 μέτρων. Βασισμένο σε τεχνολογίες της εταιρίας Animetrics Inc., το σύστημα αναλύει περίπου 130 χαρακτηριστικά σημεία του προσώπου, όπως την απόσταση ανάμεσα στο μάτι και τη μύτη.

Η συσκευή επίσης έχει ένα μικρό μεταλλικό τετράγωνο για να σκανάρει αποτυπώματα.

Το MORIS κατασκευάζεται από την εταιρία BI2 Technologies, με έδρα την πόλη Plymouth στη Μασαχουσέτη. Η εταιρία ιδρύθηκε το 2006 από τον Mullin, που συντόνιζε δικαστικά προγράμματα για το κράτος, και τον Peter Flynn, πρώην σερίφη. Το πρόσχημα που μπαίνει εδώ είναι η αναγνώριση υπόπτων χωρίς χαρτιά, τραυματιών σε ατυχήματα κ.ά.

Η εταιρία χρησιμοποίησε  αλγόριθμους αναγνώρισης ίριδας και τεχνολογίες φωτογραφίας για να κατασκευάσει ένα προϊόν που αναγνωρίζει τους φυλακισμένους, το IRIS (Inmate Identification and Recognition System), το οποίο πούλησαν σε περισσότερα από 320 αστυνομικές υπηρεσίες σε 47 πολιτείες.

Οι συσκευές που κατασκευάζει φέτος η BI2 κοστίζουν περίπου 3000 δολάρια το κομμάτι.

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.