Οι πικροί καρποί του εθελοντισμού. Ή αλλιώς δυο νεκροί σε λίγες μέρες.

Απλή  λιποθυμία διέγνωσε ο γιατρός της ΜΚΟ, «Ιατρική Παρέμβαση»,( αν  και τον εξέτασε δυο φορές  μέσα στο πρωινό , στα νέα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στο Ελληνικό), την προηγούμενη  Παρασκευή  για τον  μετανάστη από το Πακιστάν που κρατούνταν για διοικητική απέλαση και έτσι το ΕΚΑΒ καθυστέρησε να τον παραλάβει για να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο. Αυτό τελικά είχε  αποτέλεσμα τον θάνατο του κρατούμενου αλλοδαπού, την εξέγερση των κρατουμένων του κέντρου κράτησης και στη συνέχεια την ποινική δίωξη και φυλάκιση οκτώ κρατουμένων για διοικητική απέλαση, για στάση και απόδραση και την μεταφορά τους σε άλλες φυλακές .

Νεκρός βρέθηκε τελικά και   ο 19χρονος  εθελοντής στο αφιλόξενο φαράγγι της Σαμαριάς. Ο νεαρός συμμετείχε σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα εθελοντισμού που διοργανώνεται απο τον ‘’Φορέα διαχείρισης εθνικού δρυμού Σαμαριάς» (ΦΔΕΔΣ) του  «προστατευμένου» κομματιού του φαραγγιού και όπως προκύπτει με τα μέχρι τώρα στοιχεία έπεσε απο μεγάλο ύψος, προσπαθώντας να καθαρίσει μονοπάτια στο πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εθελοντισμού 2011 υλοποιείται  από τον ΦΔΕΔΣ  ο οποίος συστάθηκε σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 3044/2002 «Μεταφορά συντελεστή δόμησης και ρυθμίσεις άλλων θεμάτων αρμοδιότητας Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.» (Α’ 197) και στον οποίον συμμετέχουν  κρατικές υπηρεσίες και ΜΚΟ  και συγκεκριμένα:  ΥΠΕΚΑ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο Ανάπτυξης, Περιφέρεια Κρήτης, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, Δήμος Σφακίων, Δήμος Μουσούρων, Δήμος Ανατολικού Σελίνου, Μη Κυβερνητικές  Οργανώσεις, Δύο Επιστήμονες.

Κύριος σκοπός του ΦΔΕΔΣ πέρα από το προπέτασμα περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας του τίτλου του είναι «Η διαχείριση δημοσίων εκτάσεων που παραχωρούνται προς το Φορέα ή μισθώνονται από το Φορέα Διαχείρισης κατά τις κείμενες διατάξεις» και  «Η παροχή γνωμοδοτήσεων πριν από την προέγκριση χωροθέτησης και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων των έργων και δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στην περιοχή ευθύνης του…».

Ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του προσδοκώντας να λάβει  πιστοποιητικό συμμετοχής, σχετική μνεία και συστατική επιστολή με την ελπίδα ότι αυτά θα χρειαστούν για να βρει αργότερα μια δουλιά . . .  στις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν εκεί στο φαράγγι της Σαμαριάς και που στη φόρμα συμμετοχής του προγράμματος σύμφωνα με τους όρους θα έπρεπε απαραίτητα να είναι ασφαλισμένος σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα,(έτσι αποποιείται και των ευθυνών του  ο ΦΔΕΔΣ) .

Οι  εθελοντές λέει η σχετική ανακοίνωση «θα εποπτεύονται καθ΄όλη τη διάρκεια του προγράμματος  από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης»… και τα ίχνη του 19χρονου φοιτητή της βιολογίας χάθηκαν από το πρωί της Τετάρτης, κατά την διάρκεια της εθελοντικής εργασίας του και βρέθηκε την επόμενη μέρα νεκρός…
Ο «φορέας διαχείρισης» βέβαια δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη, άλλωστε το είχε προβλέψει, έπρεπε να είναι ασφαλισμένος σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό…

Η επιδοτούμενη ευαισθησία / φιλανθρωπία για τους (μη) κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή τους «φορείς διαχείρισης» και η εκμετάλλευση των εθελοντών ή ελάχιστα αμοιβόμενων, φαίνεται ότι  τέτοια περιστατικά τα θεωρεί παράπλευρες απώλειες. Εξάλλου η επιχορήγηση από ΕΕ και κράτος των (μη) κερδοσκοπικών οργανισμών ή φορέων που έχουν συσταθεί από το κράτος και ιδιώτες και ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια, καλύπτει άλλες ανάγκες  όπως φαίνεται και ιδιαίτερα αυτή του εξουσιασμού.  Ας είναι καλά για το αλισβερίσι που γίνεται οι  πρόθυμοι και αφελείς εθελόντες  που δέχονται είτε από ανιδιοτέλεια, είτε με κάποια προσδοκία και  αναλαμβάνουν  να στήσουν πάνω τους τη βιτρίνα των «ευαίσθητων»  εταιριών.

Οι κυρίαρχοι  βρήκαν προκλητικά τρόπο για να τρέχει ο παράς ανεξέλεγκτος και ανενόχλητοι πλέον εφαρμόζουν με περισσή σκληρότητα το δόγμα της εθελοντικής εργασίας ή εθελοδουλίας που απελευθερώνει…, όπως ακριβώς έγραφε  η ταμπέλα Arbeit macht frei, πάνω από την είσοδο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης- εξόντωσης των ναζί…

Δημοσιεύθηκε από Ε.
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: