Μαλαισία: μεγάλη πορεία ενάντια στη χούντα

Στις 9 Ιουλίου, η BERSIH (Συμμαχία για Καθαρές και Δίκαιες Εκλογές), μια συμμαχία αριστερών, ΜΚΟ και ομάδων ακτιβιστών που προωθούν αλλαγές στον εκλογικό νόμο, διοργάνωσαν πορεία υπέρ της εκλογικής μεταρρύθμισης. Το κράτος προχώρησε σε αυστηρούς αποκλεισμούς δρόμων μετατρέποντας την πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ σε μπατσοκρατούμενη πόλη.

Η πρόσβαση σε κεντρικούς δρόμους απαγορεύτηκε, μαγαζιά και γραφεία έκλεισαν τελείως για 16 ώρες. Οι δημόσιες συγκοινωνίες σταμάτησαν.

Περίπου 7000 μπάτσοι, βοηθούμενοι από 3 ελικόπτερα, παρατάχθηκαν στους δρόμους. Το βράδυ πριν την πορεία διενεργήθηκαν εκτεταμένες έρευνες και συλλήψεις διαδηλωτών, ακόμα και μέσα σε ξενοδοχεία. Συνολικά 250 άτομα κρατήθηκαν. Μετά το τέλος της πορείας, ο αριθμός των προσαχθέντων/συλληφθέντων έφτασε τους 1500. Ένας ηλικιωμένος σκοτώθηκε όταν έπεσε από μια σκάλα, όπου είχε ανέβει για να γλιτώσει από τα δακρυγόνα.

Σχεδόν όλοι οι αριστεροί ηγέτες και συνδικαλιστές συνελήφθησαν πριν την έναρξη της πορείας. Αυθόρμητα ξεκίνησαν νέες πορείες με συμμετοχή περίπου 20.000 έως 40.000 ατόμων. Το κράτος ισχυρίζεται ότι μόνο 6000 διαδήλωσαν.

Οι μπάτσοι έριξαν αδιάκριτα δακρυγόνα και πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: