Επεισόδια και συγκρούσεις στο Σύνταγμα μετά την απεργιακή πορεία της 28/6

Πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας και υπάρχουν δύο συγκεντρώσεις. Η μία είναι στις 10:00 στην Ομόνοια που την έχει καλέσει το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ και η άλλη στο πεδίον του Άρεως που έχουν καλέσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στις 11:00. Στο αρχαιολογικό Μουσείο, επί της Πατησίων, έχουν καλέσει σε συγκέντρωση αριστερές οργανώσεις και αναρχικοί, επίσης στις 11:00.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι συμμετοχές των ανθρώπων στις σημερινές συγκεντρώσεις ήταν λιγότερες από εκείνες της 15ης Ιουνίου.

Η πορεία του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ έφτασε γρήγορα στο σύνταγμα και τη στιγμή που ξεκινούσε η πορεία από το πεδίο του Άρεως, γύρω στις 11:50, είχε ολοκληρωθεί.

Η πορεία που ξεκίνησε από το πεδίο του Άρεως και το Μουσείο προσέγγισε την πλατεία συντάγματος στις 12:25 ενώ τα τελευταία μπλοκ πλαισίωσαν την πλατεία συντάγματος λίγο μετά τις 13:05.
Λίγο μετά τις 13:30 διαδηλωτές αποκλείουν την στοά της οδού Όθωνος 10 εγκλωβίζοντας 5 εθνικιστές. Λίγοι ώρα αργότερα καταφθάνουν διμοιρίες στο σημείο. Ακολουθεί πετροβολητό, συγκρούσεις και ρίψεις μολότοφ. Τα ΜΑΤ κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ τα άτομα που έχουν εγκλωβιστεί στη στοά διαφεύγουν.

Από το χρονικό αυτό σημείο και για 4 ολόκληρες ώρες (ένα σκηνικό ανάλογο με αυτό της 15ης Ιουνίου) γίνονται συγκρούσεις σε όλη την περιοχή της πλατείας Συντάγματος, στη Λεωφόρο Αμαλίας, τη Βασιλέως Γεωργίου, τη Συντάγματος, την Όθωνος και τη Φιλελλήνων (14:00), την Καραγεώργη Σερβίας και την Σταδίου, ενώ διαδηλωτές από τα μπλοκ που απωθήθηκαν προς την Πανεπιστημίου (15:40), συγκρούονται με τα ΜΑΤ μέχρι το ύψος των Προπυλαίων.

Οι επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής με σκοπό την τμηματική εκκαθάριση των δρόμων αυτών, εναλλάσσονται με αποχωρήσεις, την επάνοδο διαδηλωτών σε προηγούμενες θέσεις που βρίσκονταν κ.ο.κ.

Στο μεταξύ επίθεση έχουν δεχτεί τα Μακντόναλτς, όπου και παραδίδονται στις φλόγες τέντες των εκεί καταστημάτων, ενώ πυρπολείται ένα βαν κινητής τηλεφωνίας στην οδό Όθωνος.

Διαρκές πετροβολητό στην Όθωνος (15:45), (17:25), συγκρούσεις σώμα με σώμα στη συμβολή των οδών Β. Γεωργίου και Αμαλίας (16:55), είναι ορισμένα από τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή και επαναλαμβάνονται.

Καθώς οι δυνάμεις καταστολής, μετά από εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, έχουν αποκλείσει τους δρόμους γύρω από την πλατεία, πορεία της Νεολαίας του ΣΥΝ με 50 περίπου άτομα ανεβαίνει τη Σταδίου και μπαίνει στην πλατεία Συντάγματος (17:45).

Λίγο αργότερα (17:55) διμοιρίες των ΜΑΤ, που έχουν αποκλείσει το άνω μέρος της πλατείας, υποχωρούν αφήνοντας το έδαφος στους διαδηλωτές.

Mετά τις 18:10 τα πράγματα ηρεμούν και διαδηλωτές επανέρχονται στην περιοχή του Συντάγματος.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 22 προσαγωγές ατόμων από τις οποίες οι 15μετατράπηκαν σε συλλήψεις ενώ σε περισσότερους από 80 υπολογίζονται οι τραυματίες.

Both comments and trackbacks are currently closed.