Μόσχα: νεκρός ο πρώην συνταγματάρxης Yuri Budanov

O 48χρονος πρώην συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού, ουκρανός Yuri Budanov, έπεσε νεκρός σήμερα στο κέντρο της Μόσχας από τις σφαίρες αγνώστου την ώρα που έβγαινε από ένα συμβαιολαιογραφείο.

Ο Budanov είχε φυλακιστεί για τη δολοφονία μιας 18χρονης Τσετσένης το 2000 και είχε αποφυλακιστεί με ειδικό νόμο. Η δίκη του αποτέλεσε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και πολυ-συζητημένες δίκες στη Ρωσία. Ήρωας για τους Μοσχοβίτες, εγκληματίας για τους Τσετσένους, ο Budanov σκοτώθηκε σήμερα στις 12:10 στη λεωφόρο Κομσομόλσκι, 2 μέρες πριν μια εθνική γιορτή (12/6). Οι δράστες φέρεται ότι ήταν 2 και εγκατέλειψαν το σημείο με αυτοκίνητο που βρέθηκε μερικώς καμμένο.

H νεαρή Elza Kungayeva  απήχθη από το σπίτι της στην Τσετσενία το Μάρτιο του 2000, μεταφέρθηκε σε ρωσικό στρατόπεδο όπου βασανίστηκε, βιάστηκε και δολοφονήθηκε από τον Μπουντάνοβ και συνεργούς του. Την είχαν συλλάβει με την πρόφαση ότι ήταν ελεύθερος σκοπευτής!

O Μπουντάνοβ τo 2003 καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης (είχε μπει στην αρχή σε ψυχιατρείο) και αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2009 μετά από ειδικό δικαστήριο Αμνηστίας και ειδική απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Κάποιες πηγές, αναφερόμενες στη δολοφονία του σήμερα, κάνουν λόγο για προβοκάτσια με σκοπό να προκαλέσει φυλετικό μίσος. Ο Μπουντάνοβ τα τελευταία χρόνια φέρεται να κρατούσε «χαμηλό προφίλ».

Την περίοδο που είχε γίνει η σύλληψή του (29/3/2000), τσετσένοι αντάρτες αιχμαλώτισαν 9 κομάντο των ειδικών δυνάμεων ΟΜΟΝ της Ρωσίας και πρότειναν την ανταλλαγή τους με τον Μπουντάνοβ. Το ρωσικό κράτος είχε αρνηθεί και οι 9 κομάντο εκτελέστηκαν στις 4/4/2000.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αποφυλάκισής του το 2009, είχαν δολοφονηθεί ο δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Stanislav Markelov και η δημοσιογράφος Anastasia Baburova. Ο Markelov σκόπευε να πάει την υπόθεση σε διεθνές δικαστήριο προκειμένου να μην αποφυλακιστεί.

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: