Κινητοποιήσεις στη Χιλή ενάντια στην επικείμενη καταστροφή από σχεδιαζόμενα φράγματα στην Παταγονία

Διαδηλωτές, κάποιοι απ’ τους οποίους κρατούσαν κεριά, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κρατικό μέγαρο Moneda στο Σαντιάγκο στις 20/5. Η διαδήλωση έγινε ενάντια στο σχεδιαζόμενο φράγμα της πολυεθνικής HidroAysen που θα φράξει τα δύο πιο άγρια ποτάμια του κόσμου που βρίσκονται στην Παταγονία, για να παράγει ηλεκτρισμό.

Παρά τις διαδεδομένες αντιδράσεις στο σχέδιο, το κράτος έδωσε στις 9/5 την έγκριση στην εταιρία να προχωρήσει (όχι που δεν θα την έδινε!).

Τα φράγματα μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες σε τμήμα των ποταμών, αναγκάζοντας τους κατοίκους να μετακινηθούν.

«Όχι στην HidroAysen. Παταγονία χωρίς φράγματα!» και «Πινιέιρα κατάλαβέ το! Η Χιλή δεν είναι για πούλημα!» λένε κάποια πανό.

Η πορεία ξεκίνησε τελικά από την Plaza Italia και κινήθηκε ειρηνικά μπροστά στο μέγαρο, με σημαίες και πανό ενάντια στα φράγματα. Μετά, εκατοντάδες άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους άρχισαν να πετάνε πέτρες στους μπάτσους που απάντησαν με κανόνια νερού και δακρυγόνα. Μεταλλικές μπάρες, ξύλα και κάθε είδους αντικείμενα χρησιμοποιήθηκαν για ν’ ανακόψουν τις δυνάμεις καταστολής. Καταστήματα, φανάρια και κάδοι απορριμμάτων καταστράφηκαν επίσης.

Παρόμοια επεισόδια είχαν γίνει και σε προηγούμενη πορεία ενάντια στο φράγμα.

Σε εννιά πόλεις έχουν γίνει μέχρι τώρα πορείες διαμαρτυρίας. Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης έγιναν και έξω από την πρεσβεία της Χιλή στο Σαν Φρανσίσκο και αλλού.

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

 

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: