Κυκλοφορεί το 106ο φύλλο της ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Πέμπτη 2 Ιουνίου, κυκλοφορεί το φύλλο 106 της μηνιαίας πανελλαδικής αναρχικής εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Ακολουθεί το προλογικό κείμενο, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

Είναι αλήθεια ότι αν οι οποιεσδήποτε εκτιμήσεις ή αναλύσεις, ακόμα και οι πιο απλές σκέψεις είναι επηρεασμένες ή ακόμα χειρότερα είναι βασισμένες σε κάποιο ψεύδος, τότε είναι αρκετά δύσκολο να μπορέσει κανείς να οδηγηθεί σε δημιουργικά μονοπάτια. Οι τεχνικοί της πολιτικής γνωρίζοντας τις επιπτώσεις της παραπάνω απλούστατης διαπίστωσης κινούνται υπομονετικά, ώστε κάθε φορά να αποκομίζουν τα μέγιστα δυνατά κέρδη κατασκευάζοντας ψευδείς εντυπώσεις τις οποίες προβάλλουν ως την μόνη και αδιαφιλονίκητη αλήθεια. Οι τρόποι με τους οποίους επιδιώκεται το παραπάνω αποτέλεσμα είναι πολλοί.

Αλλά ας δούμε τι συμβαίνει στην περίπτωση της περιβόητης συναίνεσης που καλούνται να επιδείξουν ύστερα και από τις αυστηρές παραινέσεις της Τρόικας. «Οι έλληνες πρέπει να καταπιούν το φάρμακο που τους χορηγήσαμε», αποφάνθηκε προ ημερών ο σουηδός υπουργός οικονομικών.

Να καταπιούμε, λοιπόν, το «φάρμακο» είναι η εντολή. Εμείς και όχι βέβαια ο Σαμαράς, ο Παπανδρέου, η Παπαρήγα, ο Τσίπρας και τα κόμματα τους. Αυτοί είναι οι νοσηλευτές που είναι επιφορτισμένοι να βλέπουν αν θα πιάσει το «χάπι», αν κάνουμε ζαβολιές και δεν το παίρνουμε και, το βασικότερο, αν θα ολοκληρώσουμε την «θεραπεία».

Η συναίνεση, λοιπόν, μεταξύ τους δεν είναι μόνο δεδομένη, αλλά αυτονόητη. Μικρή σημασία έχει αν διαφωνούν σε ορισμένες λεπτομέρειες ή ποιες είναι οι λειτουργικότερες επιδιορθωτικές κινήσεις, όπως αυτές που προτείνει η ΝΔ με το «Ζάππειο ΙΙ». Όταν μιλούν για «συναίνεση» εννοούν την συμφωνία για την διανομή της πίττας, τον τρόπο, μ’ άλλα λόγια, που θα γίνει η μοιρασιά απ’ τους καθ’ ύλην εκπροσώπους των εγχώριων και μη κυριαρχικών συμφερόντων.

Τεχνικές που λέγονται δημοψήφισμα, σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ανασχηματισμός με την συμμετοχή τεχνοκρατών ή προσώπων αρεστών στα κόμματα της αντιπολίτευση, συνταγματική αναθεώρηση, δεν έχουν σχέση με την ουσία και παραμένουν απλά τεχνικές. Όσο, λοιπόν, οι εξουσιαστές επαίρονται για την έλλειψη συναίνεσης τόσο περισσότερο συναινετικά προχωρούν στα σχέδια τους. Μια συναίνεση που δεν αφορά βέβαια μόνο τους «μεγάλους» ΝΔ και Πασοκ, αλλά και τα λεγόμενα μικρά κόμματα, ιδιαίτερα εκείνα που επίσης στα λόγια εμφανίζονται αντισυναινετικά.

Το κενό πολιτικής εκπροσώπησης, που και υπαρκτό είναι και καθόλου αδιάφορο για διάφορες μερίδες της εξουσίας, έρχονται να καλύψουν αμεσοδημοκρατικές «λαϊκές» εκφράσεις, όπως η κίνηση των «αγανακτισμένων» σε διάφορες πλατείες πόλεων στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στην Ισπανία. Η εμφάνιση τέτοιων «αυθόρμητων» κινήσεων ίσως την πλέον κρίσιμη στιγμή, όπου πρέπει όλοι να «καταπιούμε μια γερή δόση του φαρμάκου» είναι ενδεικτική των εξουσιαστικών απαιτήσεων για την αποσυμπίεση της κοινωνικής οργής.

Παρ’ όλα αυτά επειδή η πίεση που δέχεται το κοινωνικό σώμα είναι πρωτόγνωρη, επειδή οι τεχνικές αφομοίωσης των κοινωνικών κραδασμών μοιάζουν να εξαντλούνται, η έκρηξη που προαναγγέλλεται δεν φαίνεται να αργεί. Φθάνει να μην είναι ελεγχόμενη. Φθάνει να μην σβήσει την φωτιά που σιγοκαίει και μπορεί να γίνει πυρκαγιά για τις εξουσιαστικές βλέψεις. Φθάνει, στα νέα οδοφράγματα που θα στηθούν, να καλλιεργηθούν αναρχικές απόψεις και πρακτικές, και να τα υπερασπιστούν άνθρωποι με ήθος, κατανόηση και ανιδιοτέλεια…

Ιούνιος 2011

και ΕΔΩ βρίσκονται τα περιεχόμενα

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: