Χιλή: Συγκρούσεις ενάντια στη πολλαπλή κατασκευή φραγμάτων στη Παταγονία

 Εκατοντάδες συγκρούστηκαν με την αστυνομία, στις 9 Μάη, στην πόλη Coihaique της Παταγονίας, όταν έμαθαν ότι η περιβαλλοντική επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει την mega-κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων. Κινήθηκαν προς το χώρο που συνεδρίαζε η επιτροπή πετώντας πέτρες και συγκρούστηκαν με την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού. Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν από τα γκλοπς των μπάτσων και γέμισαν με αίματα. 

Το έργο HidroAysén, 2750 MW περιλαμβάνει πέντε φράγματα, εκ των οποίον τα δύο στο μεγαλύτερο ποταμό της Χιλής, ικανά να πλημμυρίσουν μια έκταση 22 τετραγωνικών μιλίων. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 7 δις δολάρια και ήδη μέχρι σήμερα οι επενδυτές έχουν ξοδέψει 220 εκατ. δολάρια. Η καταστροφή της άγριας πανίδας και των παρθένων βιοτόπων είναι δεδομένη, απειλώντας αρκετά είδη ζώων.

Παράλληλα, η «ανάπτυξη» απαιτεί μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας που όμως ο φυσικός πλούτος δεν μπορεί να εκπληρώσει. Το 97% των ορυκτών καυσίμων εισάγεται και σύμφωνα με τις αρχές μόνο μέσω της υδροηλεκτρικής ενέργειας θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες των προσεχών ετών. Εμφανίζεται και εδώ ο φαύλος κύκλος της «ανάπτυξης»…

Τέλος όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, η κατασκευή φραγμάτων στις συγκεκριμένη περιοχή υπαγορεύεται από την Endesa, γνωστή και από τα deal της εντός ελλαδικού χώρου. Μια κατασκευή που γίνεται στα παρθένα εδάφη του νότου και να καλύψει τον «ανεπτυγμένο» Βορρά.

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα Χαλκίδας

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: