Eκδήλωση-συζήτηση

Α) ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ Απρίλιος 1986: Ο ραδιενεργός εφιάλτης κτυπά

ΑΘΗΝΑ  Μάιος 1986: Πορείες και συγκρούσεις ενάντια στο κράτος και την πυρηνική ενέργεια

Β) Οι αναρχικοί και η δράση ενάντια σε κράτος και πυρηνική ενέργεια

 Καθώς συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από το πυρηνικό «ατύχημα» στο Τσερνομπίλ, είναι χρήσιμο να διατηρήσουμε την μνήμη μιας ακόμα σημαντικής στιγμής του κοινωνικού και αναρχικού αγώνα. Αφού, την εποχή εκείνη η αντίθεση των αναρχικών απέναντι στην πυρηνική ενέργεια «οποθενδήποτε προερχομένης», ήταν απόλυτη. Αξιοσημείωτη ήταν η τότε προσπάθεια να συγκαλυφθεί το τεράστιο αυτό έγκλημα κατά του ανθρώπινου γένους από τους κάθε λογής κρατιστές. Το ΚΚΕ επέμενε, μάλιστα, πως επρόκειτο για ψέματα που κατασκεύασε ο ιμπεριαλισμός προκειμένου να πλήξει τη Σοβιετική Ένωση και άλλα φαιδρά.

H πρώτη πορεία για το Τσέρνομπιλ καλείται, στα Προπύλαια, από τους αναρχικούς

Την Παρασκευή 9 Μάη, με αφορμή την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ καλείται για πρώτη φορά απ’ τους αναρχικούς συγκέντρωση στα Προπύλαια ενάντια στα πυρηνικά δυτικά και ανατολικά. Η συγκέντρωση θα απαγορευτεί με απόφαση του εισαγγελέα, την οποία αναλαμβάνει να υλοποιήσει ο αττικάρχης Νίκων Αρκουδέας.

Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος, που συγκεντρώνεται εκεί, επιχειρεί τρεις φορές να σπάσει τον απαγορευτικό κλοιό γύρω απ’ τα Προπύλαια, ενώ γίνονται συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και συλλαμβάνονται πολλοί σύντροφοι. Την ίδια στιγμή οι εθνικιστές του ΕΝΕΚ (Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα) πραγματοποιούν ανενόχλητοι πορεία στη Σταδίου.

Τελικά, οι λίγοι σύντροφοι που έχουν κλειστεί μέσα στα Προπύλαια, περίπου 15, αφού βγαίνουν απ’ τον κλοιό, συγκροτούν διαδήλωση στην Πανεπιστημίου μαζί με άλλους συντρόφους.

Η πορεία, μέσω Ομόνοιας, ανεβαίνει τη Σταδίου στο ύψος της Κοραή και διαλύεται μετά από επίθεση των ΜΑΤ. Την ίδια στιγμή άλλοι σύντροφοι συγκροτούν μαχητική διαδήλωση προς Ομόνοια και Σταδίου, στο ύψος της Πεσματζόγλου τους επιτίθενται ΜΑΤ, ΜΕΑ και μοτοσικλετιστές της ομάδας Ζ και η πορεία, μετά από συμπλοκές, διαλύεται. Στη συνέχεια γίνονται μαζικές συλλήψεις αντιποίνων. Το ίδιο βράδυ καίγονται δύο τράπεζες στου Γκύζη.

ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΜΗΧΑΝΕΣ

Την Δευτέρα 12 του Μάη καλείται συγκέντρωση και πορεία στην Αμερικάνικη και Ρώσικη πρεσβεία με μοτοσικλέτες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πυρηνικό «ατύχημα» του Τσερνομπίλ. Η πορεία απαγορεύεται και πάλι. Παρ’ όλη την απαγόρευση και τις προληπτικές συλλήψεις στα Προπύλαια πραγματοποιούνται δυο πορείες στην Αμερικανική και Ρωσική πρεσβεία. Οι πορείες θα συναντηθούν μπροστά απ’ την Γενική Ασφάλεια και ενωμένες θα συνεχίσουν στο κέντρο της πόλης. Τελικά η ενοποιημένη πορεία θα διαλυθεί στην πλατεία Εξαρχείων. Στη διάρκεια της πορείας μοτοσυκλετιστές ανέβηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη φωνάζοντας το σύνθημα:  ΤΙΜΗ,ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΟΥΤΣΟΥΒΗ.

Όμως, μία ώρα μετά τη λήξη της, ΜΑΤ και ΜΕΑ επιτίθενται απρόκλητα με αέρια στην πλατεία, ξυλοκοπούν και συλλαμβάνουν δεκάδες άτομα, νεαρούς και αναρχικούς. Ταυτόχρονα τα ένοπλα τμήματα του κράτους πολιορκούν τα γραφεία των Αριστερών Συσπειρώσεων στη Βαλτετσίου. Μετά από πολύωρη πολιορκία αποχωρούν. Την ίδια μέρα σε συνέντευξη τύπου, που δίνουν σύντροφοι, καταγγέλλουν την τρομοκρατία του κράτους και καλούν και πάλι σε συγκέντρωση για την Τρίτη 13 Μάη στα Προπύλαια. Στο ίδιο σημείο καλούν και αριστερές οργανώσεις και κόμματα.

Μαχητική απάντηση στην κρατική καταστολή

Τρίτη 13 του Μάη. Στις 6μμ πραγματοποιείται η προγραμματισμένη συγκέντρωση ενάντια στα πυρηνικά, από την ΑΚΕ, τους οικολόγους, τους αριστεριστές και τους αναρχικούς. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και ενώ το μέτωπο της διαδήλωσης ήταν προς Ομόνοια, η ΑΚΕ και κάποιοι αριστεριστές αποφασίζουν να κάνουν πορεία από Κοραή-Σταδίου προς Σύνταγμα, ενώ την ίδια στιγμή πίσω απ’ το μπλοκ των υπολοίπων αριστεριστών και των αναρχικών τοποθετούνται τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης η ΑΚΕ προσπαθεί να στερήσει, από τους αναρχικούς, το δικαίωμα έκφρασης φέρνοντας διάφορα προσχήματα ώστε να μη διαβαστεί το κείμενο τους απ’ τα μικρόφωνα. Τελικά το κείμενο διαβάζεται με τρόπο, όμως, που γίνεται εκ των πραγμάτων δυσνόητο. Η πορεία ξεκινά γύρω στις 7 από Πανεπιστημίου προς Ομόνοια, ενώ στο μπλοκ των αναρχικών-αντιεξουσιαστών βρίσκονται γύρω στα δύο με δυόμιση χιλιάδες άτομα.

Την ίδια στιγμή άλλες τρεις κλούβες με ΜΑΤ βρίσκονται στο ύψος Σταδίου και Πεσματζόγλου, ενώ στην Ομόνοια άλλες διμοιρίες ΜΑΤ καταλαμβάνουν επίκαιρες θέσεις. Οι γύρω δρόμοι αποκλείονται από ασφαλίτες και ΜΕΑτζήδες. Κατά την διάρκεια της πορείας αντηχούν τα συνθήματα «Έξω οι μπάτσοι και τα πυρηνικά, ζήτω τα φρούτα και τα λαχανικά», «Απόψε θα γίνει του Τσερνομπίλ», «Οι μπάτσοι να πάνε στο Τσερνομπίλ», «Κάτω τα πυρηνικά δυτικά-ανατολικά».

Στη γωνία Πεσματζόγλου και Πανεπιστημίου πυρπολείται μοτοσυκλέτα της τροχαίας και καταστρέφεται ολοσχερώς, ενώ ο οδηγός της διαφεύγει.

Την ίδια στιγμή η πορεία κατευθύνεται, μαχητικά, προς την Ομόνοια με τα συνθήματα: «Τιμή, τιμή στο Χρήστο Τσουτσουβή» και «Βία στη βία της εξουσίας».

Στη συμβολή Σταδίου και πλατείας Ομονοίας οι αναρχικοί διαδηλωτές τρέπουν σε φυγή –προς τα Χαυτεία– διμοιρία των ΜΑΤ μην επιτρέποντάς την προσέγγισή της στο μπλοκ.

Λίγο μετά τα ΜΑΤ πραγματοποιούν γενική επίθεση ενάντια στους διαδηλωτές. Όταν μοτοσικλετιστές της ομάδας Ζ επιτίθενται στα μετόπισθεν του μπλοκ των αναρχικών και αντιεξουσιαστών, λαμβάνουν αυτό που τους αξίζει: Πυρπολείται με μολότωφ μια μοτοσυκλέτα και οι ΖΗΤΑΔΕΣ αναγκάζονται να αποχωρήσουν άτακτα.

Οι συγκρούσεις γενικεύονται και οι διαδηλωτές υποχωρούν προς διάφορες κατευθύνσεις. Σε λίγο, όλο το κέντρο της Αθήνας πολιορκείται, και για 6 ώρες γίνονται συλλήψεις-αντιποίνων απ’ την οδό Αλεξάνδρας ως το Θησείο. Συλλαμβάνονται γύρω στα 100 άτομα, ενώ παραπέμπονται με στημένες κατηγορίες και βάσει φακέλων ή εμφάνισης, 39 απ’ αυτούς.

Τετάρτη 14 Μάη. Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, βασανιστηρίων και ξυλοδαρμών οι 39 σύντροφοι οδηγούνται στον εισαγγελέα, όπου τους απαγγέλλονται πρόσθετες κατηγορίες και παραπέμπονται στον ανακριτή για την επομένη μέρα.

Την ώρα που οι συλληφθέντες βρίσκονται αποκλεισμένοι μέσα στις κλούβες, στο προαύλιο των δικαστηρίων, τα ΜΑΤ κάνουν γενική επίθεση και συλλαμβάνουν προληπτικά δώδεκα από τους συμπαραστάτες φίλους και συγγενείς.

15-16 Μάη. Οι 39 συλληφθέντες οδηγούνται στον ανακριτή και τελικά 13 απ’ αυτούς προφυλακίζονται με βαριές κατηγορίες.

Τα Εξάρχεια τίθενται για αρκετό καιρό σε καθεστώς αστυνομικής κατοχής και απαγόρευσης συγκεντρώσεων, ιδίως των αναρχικών.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: