ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ, ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

Ένας από τους ισχυρότερους τομείς της καπιταλιστικής κυριαρχίας είναι αυτός της Φαρμακοβιομηχανίας και τοποθετείται δίπλα σε εκείνον της πολεμικής βιομηχανίας. Οι πολιτικές διασυνδέσεις και οι αποφάσεις της πολιτικής εξουσίας προς όφελος των φαρμακοβιομηχάνων, δεν είναι απλά μια ελληνική πρωτοτυπία, όπως επίμονα προσπαθούν να μας πείσουν οι κάθε λογής «μνημονούντες». Είναι γνωστός ο έλεγχος και η επιβολή που ασκείται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν το φάρμακο. Από την τιμή διακίνησης και εισαγωγής μέχρι την εκτέλεση πειραμάτων σε ζώα και ανθρώπους και την χρήση της βιοτεχνολογίας. Ενδεικτικά, το 2005 πουλήθηκαν στις ΗΠΑ 3,6 δις συνταγές φάρμακα, μια αύξηση 70% σε σχέση με το 1994. Η πολυφαρμακία, ως μια σύγχρονη επιδημία, παρ’ ότι προκαλεί θανάτους δεν «διώκεται» αλλά, αντίθετα, είναι εντυπωσιακό ότι στην «πατρίδα της τεχνολογίας» μόνο το 6% των αμερικανικών νοσοκομείων χρησιμοποιούν ηλεκτρονική καταγραφή φαρμάκων.

Επί πλέον, η κυριαρχία των χημικών φαρμάκων στον χώρο της κλασσικής ιατρικής, παρά την συχνή αναποτελεσματικότητά τους και την ενδεχόμενη εκδήλωση παρενεργειών, δεν εμποδίζει τις πολυεθνικές εταιρείες συχνά να λειτουργούν ως «κράτη εν κράτει». Στη Νιγηρία, το 1996 η Pfizer έκανε δοκιμές του σκευάσματος Trovan σε παιδιά που έπασχαν από μηνιγγίτιδα, χωρίς τα ίδια ή οι γονείς τους να γνωρίζουν το ο,τιδήποτε και 11 πέθαναν, ενώ άλλα υπέστησαν εγκεφαλικές βλάβες και κινητικά προβλήματα. Λίγα χρόνια αργότερα, η Dora Akunyili, καθηγήτρια Φαρμακολογίας στη Νιγηρία, λόγω της δράσης της ενάντια στη «μαφία» των φαρμάκων, δέχθηκε ένοπλη απόπειρα δολοφονίας. Μια σειρά επιθέσεων και απειλών κάνει την εμφάνιση της οπουδήποτε υπάρχει αντίσταση στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Έτσι, με βάση την ισχύ που διαθέτουν οι πολυεθνικές και τα μέσα επιβολής που χρησιμοποιούν, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η πρόσφατη οδηγία της Ε.Ε. με την ονομασία Traditional Herbal Medical Product Directive και η οποία θέτει σαφείς περιορισμούς σε μεγάλη κατηγορία γιατρικών βοτάνων. Από την 1η Απριλίου 2011 όσα βότανα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στον ευρωπαϊκό χώρο παραπάνω από 15 χρόνια θα απαγορεύεται η διακίνηση τους. Είναι αναμφισβήτητα ένα κτύπημα στην παραδοσιακή κινέζικη και αγιουρβέδικη ιατρική, των οποίων τα προϊόντα είναι πολύ πιθανό να μην έχουν χρησιμοποιηθεί στον ευρωπαϊκό χώρο την τελευταία δεκαπενταετία.

Αντίθετα, βότανα που χρησιμοποιούνται τα τελευταία 30 χρόνια και εκ των οποίων τα 15 στην ΕΕ, δεν θα έχουν, εκ πρώτης όψεως, πρόβλημα. Αναμφισβήτητα, ο στόχος της συγκεκριμένης οδηγίας, που αφορά εκτός από τα βότανα, τις βιταμίνες και τα μέταλλα είναι ο περιορισμός των φυσικών μεθόδων θεραπείας που αποτελούν την εναλλακτική λύση στην συμβατική ιατρική. Φαινομενικά μόνο, οι περισσότεροι περιορισμοί πραγματοποιούνται στο όνομα της προστασίας του καταναλωτή, αλλά η επιρροή των φαρμακευτικών εταιριών είναι εμφανής.

Η φαρμακευτική βιομηχανία ήδη προωθεί την ιδέα της απαγόρευσης όλων των βιταμινών και μετάλλων με προστατευτική ή θεραπευτική αξία και την επαναξιολόγηση όλων των βιταμινών ως φάρμακα. Ο στόχος αυτής της επίθεσης είναι σημαντικότερος από τα κέρδη των αρκετών δις ευρώ από τις πωλήσεις και έχει να κάνει με τη σαφή διατύπωση και ορισμό ότι η ίαση έρχεται μόνο μετά την επίσκεψη στον γιατρό και στο φαρμακείο. Και ταυτόχρονα να πλανάται η άποψη ότι κάθε τι το εναλλακτικό στην ιατρική είναι κομπογιαννιτισμός, «φραπελιά» και πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε αετονύχη. Είναι και αυτό μέρος της επίθεσης του επιστημονισμού, της ιατρικοποίησης και της βιομηχανοποίησης της υγείας.

Αλλά ας δούμε την σχέση των φυτών-βοτάνων με τα φάρμακα. Στα μέσα του 19ου αι., το 80% των φαρμάκων της κλασσικής φαρμακοποιίας προερχόταν από φυτά, ενώ σήμερα, με την κυριαρχία της χημικής φαρμακοβιομηχανίας, μόλις το 20-30% των φαρμάκων, που χρησιμοποιεί η ιατρική παρασκευάζεται από φυτά. Τα περισσότερα από τα φάρμακα φυτικής προέλευσης ανακαλύφθηκαν ερευνώντας την παραδοσιακή χρήση τους στις τοπικές κοινωνίες. Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν περίπου 7.000 είδη φυτών και πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων ως προς την πρόληψη ή την θεραπεία ασθενειών και η επιστημονική τεκμηρίωση περί χημικής σύνθεσης ορισμένων βοτάνων έδωσε το έναυσμα για τη κατασκευή χημικών φαρμάκων με βάση κάποιο φυτό. Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η γνωστή σε όλους μας ασπιρίνη ή αλλιώς ακετυλο-σαλικυλικό οξύ και της οποίας η χημική σύνθεση αποτελείται από το φλοιό ιτιάς, που χρησιμοποιούταν από ασθενείς του Ιπποκράτη αλλά και μεταγενέστερα κατά τον 17ο αι. για την αντιμετώπιση του πυρετού. Έτσι, σήμερα, μπορεί πολλά φάρμακα να μην είναι φυτικής προέλευσης αλλά η χημική τους σύσταση παραπέμπει και συσχετίζεται άμεσα με κάποιο βότανο ή φυτό. Τα αρωματικά φυτά και βότανα είχαν μια ιδιαίτερη θέση σε όλους τους αρχαίους λαούς, όπως έλληνες, κινέζους, σουμέριους, αιγύπτιους κ.ά. Ο Ιπποκράτης κατέγραψε τη χρήση περίπου 400 βοτάνων και αρωματικών φυτών για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και πίστευε ότι η ασθένεια ήταν μια ανισορροπία μεταξύ των βασικών στοιχείων μέσα στο σώμα και με την κατάλληλη χρήση των βοτάνων θα μπορούσε η ισορροπία να αποκατασταθεί.

Σήμερα εκτιμάται ότι ποσοστό κάτω του 1% των φυτών που υπάρχουν στο πλανήτη έχουν αξιολογηθεί επιστημονικώς. Οργανωμένες έρευνες που πραγματοποιούνται κατά τη τελευταία δεκαετία σε μια σειρά φυτών, δείχνουν ότι αυτά συντελούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η πολυφαρμακία, η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, οι τοξικές παρενέργειες φαρμάκων. Και γι’ αυτό το λόγο, τελευταία, οι φαρμακοβιομηχανίες όλο και πιο έντονα στρέφονται στα θεραπευτικά βότανα και φυτά για την αντιμετώπιση σύγχρονων ασθενειών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι φαρμακοβιομηχανίες πιέζουν για την εκτέλεση της παραπάνω Οδηγίας της ΕΕ, ώστε να ελέγχουν απόλυτα τις πρώτες ύλες.

Αλλά μαζί με αυτή την Οδηγία υπάρχουν ακόμη τρεις που άπτονται της υγείας. Έτσι διαπιστώνουμε ότι οι βιταμίνες και τα μέταλλα παύουν να θεωρούνται τροφές και μετατρέπονται σε φάρμακα και ως τέτοια είναι απαραίτητη η ιατρική συνταγή. Παράλληλα απαγορεύεται το δικαίωμα ισχυρισμού για κάποιο προϊόν, δηλαδή το τί προσφέρει και σε ποιόν απευθύνεται.

Οι συγκεκριμένες οδηγίες έρχονται να πλαισιώσουν μια ακόμη απαίτηση των φαρμακευτικών εταιρειών που δεν είναι άλλη από την απόκτηση και αποκλειστική διαχείριση κάποιου φυτού παγκοσμίως. Αν, για παράδειγμα, ένα φυτό που συναντάται στον Αμαζόνιο και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τους κατοίκους της περιοχής, «αποκτηθεί» ως προς τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από φαρμακευτικές εταιρείες, τότε θα απαγορευτεί στους ιθαγενείς να το χρησιμοποιούν. Είναι μια από τις χείριστες μορφές εκμετάλλευσης και ιδιοκτησίας, τόσο απέναντι στη φύση και τα προϊόντα της, όσο και απέναντι στους ανθρώπους. Αφού αγοράζεται μέρος της φύσης που μετατρέπεται σε χημεία, απαγορεύεται ή περιορίζεται ταυτόχρονα η χρήση των βοτάνων.

Ουσιαστικά αυτό που επιβάλλεται είναι: ο,τιδήποτε παράγεται από τη φύση εάν δεν είναι μεταποιημένο, τυποποιημένο και συσκευασμένο δεν δύναται να έγκειται σε χρήση. Έτσι δεν «πρέπει» να αγοράζουμε χύμα λάδι ή άλλα προϊόντα από τον παραγωγό για λόγους «υγιεινής και ασφάλειας». Όλα «πρέπει» να μπουν στο κανάλι της αγοράς και της εταιρικής διαχείρισης. Και επειδή γενικότερα την βιοποικιλότητα την αντιλαμβάνονται με όρους οικονομίας και εξασφάλισης, η νορβηγική Κυβέρνηση διέθεσε το ποσό των 9εκατ. δολαρίων για την κατασκευή θαλάμων που είναι αεροστεγείς και έχουν τοποθετηθεί σε συμπαγή αιώνιο πάγο, που έχει σκαφτεί κατάλληλα, με σκοπό την αποθήκευση σπόρων.

Εκατό εκατομμύρια σπόροι από 100 και πλέον χώρες έχουν αποσταλεί προς φύλαξη και ήδη φιλοξενούνται 268.000 δείγματα σπόρων απ’ όλο τον κόσμο. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί εάν η σύγχρονη «κιβωτός» μελλοντικά αξιοποιηθεί ως αποκλειστικό κέντρο διανομής σπόρων υπό την εποπτεία των εταιρειών, κάτι αντίστοιχο με αυτό που επιβάλλει η Monsanto μέσω των γεννητικά τροποποιημένων σπόρων.

Όσο περισσότερο γίνει αντιληπτή και κατανοητή σε βάθος, η συνεχής προσπάθεια αποφυσικοποίησης του ανθρώπου και κατ’ επέκταση της αρτιότερης καταστολής και ελέγχου του από την κυριαρχία, τόσο μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτά που σχεδιάζουν δεν πρόκειται να εφαρμοστούν.

Η προσπάθεια αυτή με απελευθερωτική προοπτική δεν αποτελεί ένα στόχο χίπικου προσανατολισμού «επιστροφής της φύσης» ή προγονοπληξίας λόγω της χρήσης παραδοσιακών θεραπευτικών μεθόδων (βότανα, βελονισμός κλπ) αλλά μια στάση που αμφισβητεί στη πράξη την εξουσία του γιατρού και την κυριαρχία του χημικού φαρμάκου και που κριτικάρει έμπρακτα τα πάντα: εμβόλια, αντιβιώσεις και λοιπά χημικά σκευάσματα.

 Αναρχικός Πυρήνας Χαλκίδας

Δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 100, Δεκέμβριος 2010
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: