H Μέρα του Νεαρού Μαχητή στη Χιλή

Εκδηλώσεις, πορείες και συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν στις 29 Μαρτίου στη Χιλή, ημέρα του Νεαρού Μαχητή. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

Villa Francia:

Στη Villa Francia στην κοινότητα Central Station, έγινε μια εκδήλωση με μουσική και βίντεο στη μνήμη όλων των συντρόφων που έπεσαν στον αγώνα, μίλησαν επίσης η Luisa Toledo και ο  Manuel Veragara (μητέρα και πατέρας των Eduardo και Rafael) για το θάνατο των παιδιών τους σ’ αυτή την ημερομηνία (29/3) που είναι μέρα μνήμης για όλους τους νεολαίους που πέθαναν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία και για το πόσο σημαντικό είναι η στήριξη των κρατούμενων στις φυλακές.

Μετά έγινε πορεία 200 περίπου ατόμων που φώναζαν τα ονόματα των νεκρών συντρόφων (Eduardo και Rafael Veragara, Paul Vergara, Aracely Romo, Claudia Lopez, Jonny Cariqueo, Matias Catrileo, Mauricio Morales, κ.ά.) Στην οδό 5η Απριλίου προς την 7η Οκτωβρίου άρχισαν οι πρώτες συγκρούσεις όταν οι μπάτσοι έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν την πορεία. Δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και μολότοφ και στήθηκαν οδοφράγματα. Δημοσιογράφοι προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω απ’ τους μπάτσους και δέχτηκαν κι αυτοί επίθεση. Οι οδομαχίες συνεχίστηκαν στη Villa Francia (περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος).

Σε άλλες περιοχές του Σαντιάγκο:

Γύρω στις 22:00 στη Villa Colon, στην κοινότητα San Bernardo, μια ομάδα νεαρών άρχισαν να πετάνε πέτρες σε δημοσιογράφους και τα οχήματά τους και οι μπάτσοι απάντησαν με δακρυγόνα. Σε πολλά σημεία στήθηκαν οδοφράγματα, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί.

Στις 22:30 οδοφράγματα άρχισαν να στήνονται και στην κοινότητα Peñalolén. Ομάδες ατόμων πέταξαν πέτρες στους μπάτσους στη λεωφόρο  Grecia. Οι μπάτσοι χρησιμοποίησαν κανόνια νερού για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

Στη γειτονιά La Pincoya στην κοινότητα Huechuraba στήθηκαν οδοφράγματα και νεολαίοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Στη Renca στήθηκαν οδοφράγματα και πραγματοποιήθηκαν κι εκεί συγκρούσεις με τους μπάτσους.

Επίσης στις κοινότητες Pudahuel, Lo Espejo, Cerrillos, Maipú Conchalí, Cerro Navia, Quilicura, Recoleta, Independencia, La Granja και La Platina, έκλεισαν δρόμοι από τα οδοφράγματα των συγκεντρωμένων.

Στο Concepcion, νότια της Χιλής:

Το πρώτο περιστατικό έγινε στη λεωφόρο General Bonilla, όπου άγνωστα άτομα έκαψαν ένα όχημα της εταιρίας Ideco, που κάνει κάποια έργα στο δρόμο. Η φωτιά ξεκίνησε από εύφλεκτο υλικό.

Σε άλλο σημείο της περιοχής μια ομάδα ατόμων έβαλε φωτιά σε λάστιχα που χρησιμοποιήθηκαν σαν οδοφράγματα στο Puente Perales στο Talcahuano.

Και στα δύο περιστατικά δεν έγιναν συλλήψεις.

Διακοπές ρεύματος:

Κοντά στα μεσάνυχτα, πολλές περιοχές του Σαντιάγκο έμειναν χωρίς ρεύμα, αφού πετάχτηκαν αλυσίδες στα καλώδια του ρεύματος στις περιοχές Central Station, Renca, Peñalolen, Huechuraba και San Bernardo.

Επιθέσεις σε λεωφορεία Transantiago:

Στη γειτονιά Renca περίπου 10 κουκουλοφόροι ανάγκασαν με όπλο τον οδηγό να κατέβει από το λεωφορείο. Μετά περιέλουσαν με βενζίνη το λεωφορείο και το πυρπόλησαν.

Ένα δεύτερο λεωφορείο δέχτηκε επίθεση στη διασταύραι προκλήθηκαν κάποιες ζημιές.

Πολλά λεωφορεία δέχτηκαν επίσης επίθεση με πέτρες.

Συλλήψεις:

Το κράτος πήρε προληπτικά μέτρα για να σταματήσει τις διαδηλώσεις φέτος κατεβάζοντας επιπλέον 2000 μπάτσους στις περιοχές όπου σημειώνονταν συχνά συγκρούσεις την Ημέρα του Νεαρού Μαχητή.

Συνολικά συνελήφθησαν 97 άτομα και κατηγορούνται για διατάραξη, κάποιοι σοβαρότερα, για κατοχή εμπρηστικού υλικού και οπλοκατοχή.

Δύο άτομα κατηγορήθηκαν για κατοχή βομβών μολότοφ, ένας από την κοινότητα Renca και ένας από τη Villa Francia.

Σύμφωνα με τους μπάτσους μετά τον εμπρησμό του λεωφορείου στη Renca συνελήφθησαν 2 άτομα, ένας 25ρονος και ένας 16χρονος, επειδή «μύριζαν βενζίνη» και «αναγνωρίστηκαν από τον οδηγό του λεωφορείου», ενώ οι δράστες φορούσαν κουκούλες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ελικόπτερα και περιπολικά, άρματα με δακρυγόνα και κανόνια νερού, λεωφορεία κτλ. έκαναν περιπολίες στις περιοχές όπου σημειώνονταν συγκρούσεις.

Αντιδράσεις:

Στο μεταξύ το κράτος μέσω του Rodrigo Hinzpeter (υπουργός εσωτερικών), δήλωσε στον τύπο ότι η 29/3 ήταν από τις πιο ήσυχες τα τελευταία χρόνια κι ευχαρίστησε την αστυνομία για το έργο της. Αλλά πόσες πληροφορίες αποκρύφτηκαν; Πόσα οδοφράγματα στήθηκαν και συγκρούσεις έγιναν που δεν αναφέρθηκαν; Πόσα περιπολικά δέχτηκαν επίθεση;

Είναι σημαντικό να προχωρήσει ο αγώνας, να μην ακούμε τι λένε τα ΜΜΕ ή η εξουσία, αλλά να ξέρουμε ότι ακόμα και μετά από 26 χρόνια από τη δολοφονία των Eduardo και Rafael Vergara (και πολλών άλλων συντρόφων που έπεσαν) ο αγώνας συνεχίζεται και δεν σταματάει.

Μπορείτε να δείτε βίντεο εδώ και εδώ

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: