Κυκλοφορεί η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φύλλο 104

Από την Παρασκευή 1 Απριλίου, κυκλοφορεί το 104ο φύλλο της μηνιαίας πανελλαδικής αναρχικής εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Ακολουθεί το προλογικό κείμενο, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

Σύμφωνα με τους «ειδικούς», το 2006, στις 65 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη οι καταναλωτικές «ανάγκες» έφθαναν το 78% του συνόλου των δαπανών που καταγράφηκε παγκόσμια, ενώ ο πληθυσμός τους αντιστοιχούσε μόλις στο 16% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μόνο στις ΗΠΑ, το σύνολο των δαπανών έφθασε τα 9,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχούσε τότε στο 32% των παγκόσμιων δαπανών.

Σύμφωνα, πάντα, με τους «ειδικούς», αν κάθε άνθρωπος στον πλανήτη κατανάλωνε στον ίδιο βαθμό, η γη θα μπορούσε να συντηρήσει μόνο 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Φυσικά, θα παρατηρήσουμε ότι ο μέσος όρος που αποτυπώνουν αυτές οι μετρήσεις δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα των δαπανών κάθε κατοίκου των ΗΠΑ. Δεδομένης πάντως και αυτής της πραγματικότητας ας σκεφτούμε το μέγεθος της ανισότητας.

Ερευνητές, επίσης, θεωρούν ότι ακόμα και στην Ινδία με ένα πληθυσμιακό κομμάτι 156 εκατομμύριων ανθρώπων, που ζει μόλις με περίπου 5.000 έως 6.000 δολάρια, «ευθύνονται» για μεγαλύτερη ποσότητα ρύπων (εφ’  όσον διαθέτουν τουλάχιστον ηλεκτροφωτισμό, ένα πλυντήριο και έναν ανεμιστήρα), απ’ αυτήν που υπολογίζεται ότι τους «αναλογεί», ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη λόγω των εκπομπών ρύπων.

Σημειωτέον ότι στα ίδια επίπεδα «κατανάλωσης», άρα και με την ίδια «ευθύνη» ρύπανσης, θεωρείται ότι διαβιώνει το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι πιο ζοφερές προβλέψεις για αυτήν την αναμενόμενη μέχρι το 2100 (αν και αμφισβητούμενη από πολλούς) υπερθέρμανση είναι γνωστές: άνοδος κατά δύο ή περισσότερα μέτρα της στάθμης των ωκεανών λόγω της τήξης των πάγων στην Γροιλανδία και στην Δυτική Ανταρκτική, βύθιση πολλών νησιωτικών κρατών, μετατροπή σε σαβάνα τεραστίων εκτάσεων του Αμαζονίου, καταστροφή των πιο ευάλωτων ιχθυότοπων που πλανήτη, και τον αριθμό των λεγόμενων περιβαλλοντικών προσφύγων να φθάνει το 2050 το ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους με τις ανάλογες συνέπειες…

Όσο για τον πληθυσμό της γης, υπολογίζεται ότι έως το 2050 θα έχει αυξηθεί κατά 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ενώ αν αποδειχθούν αποτελεσματικές οι γνωστές «στρατηγικές» που ήδη εφαρμόζονται, μπορεί η αύξηση να φθάσει «μόνο» το 1,1 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Τι προτείνουν οι «ειδικοί» σαν λύση, αφού, όπως καταλήγουν, η κατάσταση δεν είναι «βιώσιμη»; Να χτυπηθεί ο καταναλωτισμός αυτό το «πολιτισμικό πρότυπο, που καθίσταται ολοένα και πιο κυρίαρχο». Παρ’ όλα αυτά και πάλι επισημαίνουν ότι αυτό είναι δύσκολο έως αδύνατο, αφού πλέον ο καταναλωτισμός, και άλλα στοιχεία του πολιτισμού, ενώ αποτελούν κατασκευές της κυριαρχίας, θεωρούνται ο «φυσικός» τρόπος «ζωής» από τους περισσότερους ανθρώπους. Μ’ άλλα λόγια, μας λένε ότι πρέπει να χτυπηθεί το σαμάρι για να τιμωρηθεί ο γάιδαρος…

Οι ευθύνες του «μέσου όρου» των υπηκόων εξισώνονται με τις ευθύνες των κυρίαρχων, όταν βέβαια οι ευθύνες των τελευταίων αναφέρονται έστω ακροθιγώς. Και όταν οι λέξεις «όλεθρος», «ανείπωτη καταστροφή», «ανεξακρίβωτες επιπτώσεις», έρχονται να αποκαθηλώσουν το παραπάνω ψεύδος, όπως στην περίπτωση του πυρηνικού «ατυχήματος» στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ξεπροβάλλει ο ουσιαστικός προορισμός της κυριαρχίας: ο αφανισμός του περιβάλλοντος, η εξολόθρευση των «παραπανίσιων» ανθρώπων. Οι κυρίαρχοι δεν είχαν, άλλωστε, ποτέ ενδοιασμούς όσον αφορά την αντιμετώπιση των ανθρωπίνων ζωών.

Η χρήση εκ μέρους τους της πυρηνικής ενέργειας για οποιονδήποτε λόγο, από την απαρχή της μέχρι σήμερα, σημαίνει και την απόφασή τους να επικρατήσει αργά ή γρήγορα το απόλυτο σκοτάδι στην ζωή των ανθρώπων. Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι είναι εδώ, δίπλα στο Τσέρνομπιλ και την Φουκουσίμα, δίπλα στην ανυπολόγιστη καταστροφή που έχει επέλθει ύστερα από τόσες και τόσες πυρηνικές «δοκιμές». Φουκουσίμα δεν είναι το παρόν, όπως και το Ναγκασάκι και η Χιροσίμα δεν αποτελούν παρελθόν.

Ο αφανισμός που επιφυλάσσουν στο ανθρώπινο «πλεόνασμα» του πλανήτη Γη δεν είναι ένα κακό όνειρο ή ένας εφιάλτης από τον οποίο ξυπνώντας μπορεί να ξεφύγει κανείς. Ούτε οι εικόνες που μεταφέρουν πετσοκομμένες τα ΜΜΕ και οι «πληροφορίες» των κρατικών αξιωματούχων αποτυπώνουν έστω ένα ίχνος από την αγωνία των «καταραμένων», ενός ολόκληρου πληθυσμού 130 εκατομμυρίων που είναι πλέον βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν τις άμεσες συνέπειες και μάλιστα πολύ χειρότερες από εκείνες του Τσέρνομπιλ, αλλά και σημαντικών περιοχών του πλανήτη που επίσης είναι βέβαιο ότι θα υποστούν τα ίδια δεινά.

Η Φουκουσίμα δεν είναι «μακριά» και για κανέναν. Οι κυρίαρχοι το γνωρίζουν πολύ καλά. Ίσως ευελπιστούν ότι όταν έρθει η ΣΤΙΓΜΗ τα όποια «καταφύγια» έχουν κατασκευάσει θα τους εξασφαλίσουν μια διαφορετική τύχη από εκείνη των κοινών θνητών. Ίσως πιστεύουν ότι τα πιστά σκυλιά τους και τότε θα τους περιφρουρούν και θα κρατούν μακριά τους τούς «μολυσμένους», τους «μεταλλαγμένους» ή όπως αλλιώς θα τους ονομάζουν.

Έτσι και αλλιώς δεν έχουμε κανένα λόγο να περιμένουμε μέχρι τότε. Ας σώσουμε ό,τι σώζεται καταστρέφοντας ό,τι ανήκει στην κυριαρχία, όσο ακόμα ο ήλιος ανεβαίνει στον ουρανό, όσο ακόμα στην γη φυτρώνει χορτάρι, όσο ακόμα στις θάλασσες υπάρχει ζωή…

anarchy.gr

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: