Μακελειό σε φυλακές του Ιράν

Σύμφωνα με την οργάνωση HRANA (Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Πολιτικών Κρατούμενων), τουλάχιστον 150 κρατούμενοι σκοτώθηκαν μετά από αιματηρές συγκρούσεις στις φυλακές Ghezel Hesar στο Karaj τη νύχτα της 15ης Μαρτίου. Χιλιάδες έγκλειστοι στις πτέρυγες 2 και 3 άρχισαν να διαμαρτύρονται μετά την ανακοίνωση ότι 12 συγκρατούμενοί τους πρόκειται να εκτελεστούν.

Περίπου 3000 κρατούμενοι προσπάθησαν να καταστρέψουν τις πόρτες των κελιών τους φωνάζοντας συνθήματα. «Οι εκτελέσεις πρέπει να σταματήσουν» φώναζαν και οι φύλακες τους επιτέθηκαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν άγριες συμπλοκές. Οι ανθρωποφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν πολλούς κρατούμενους.
Η ίδια οργάνωση ανέφερε ότι κάποιοι προσπάθησαν να εισβάλλουν απ’ έξω και να απελευθερώσουν κάποιους κρατούμενους. Κάποιοι φέρονται να έχουν δραπετεύσει.
Οι φυλακές αποκλείστηκαν και ελάχιστη επικοινωνία υπήρχε με τους «απ’ έξω».
Το καθεστωτικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι οι κρατούμενοι κατέστρεψαν εγκαταστάσεις και επιτέθηκαν στους φύλακες και προσπάθησαν να δραπετεύσουν. Απέκρυψε όμως τους πυροβολισμούς και απέδωσε το θάνατο κάποιων σε συμπλοκές και σε ασφυξία από καπνούς.
Στις 16 Μαρτίου το πρακτορείο Reuters ανέφερε 14 νεκρούς και 33 τραυματίες, παραπέμποντας σε πηγές της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν.
Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: