Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε ο Καντάφι. Στρατιωτική επέμβαση αποφάσισε ο ΟΗΕ

Μετά την απόφαση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, που έλαβε το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ το υπουργείο εξωτερικών της Λιβύης ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός. «Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τα σχέδιά του ώστε να είναι έτοιμο να αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως μέρος μίας μεγαλύτερης διεθνούς προσπάθειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι «όλα είναι έτοιμα» για στρατιωτική δράση στη Λιβύη και η προβλεπόμενη διάσκεψη κορυφής το Σάββατο στο Παρίσι θα επιτρέψει να «αναλυθεί» η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από την Τρίπολη, και να «εξαχθούν συμπεράσματα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος ήδη είχε ανάψει το «πράσινο φως» για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Το υπουργείο εθνικής αμύνης του ελλαδικού κράτους έχοντας ήδη παράσχει στα πλαίσια της συμμετοχής του στο ΝΑΤΟ κάθε διευκόλυνση απλά σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις θα αποφύγει να συμμετάσχει άμεσα σε περίπτωση βομβαρδισμών προσπαθώντας να κρατήσει τα προσχήματα. Ουσιαστικά λίγο πριν την τελική φάση των επιχειρήσεων κατά των αντικαθεστωτικών, που βρίσκονται στην Βεγγάζη, το μπλοκ της κυριαρχίας βάζει όρια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των καθεστωτικών όχι βέβαια γιατί νοιάζεται για ανθρώπινες ζωές.

Η ευρύτερη περιοχή ήδη ελέγχεται από ισχυρές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που θα ενισχυθούν περαιτέρω από μια ακόμη «συμμαχία των προθύμων», που συγκροτείται και θα δώσει ένα ξεκάθαρο στρατιωτικό παρών είτε με βομβαρδισμούς είτε όχι στην Ανατολική Μεσόγειο που συνεχίζει να φλέγεται…

Και βέβαια, στο όνομα της «ανθρωπιστικής κρίσης» θα τεθούν οι όροι μεταβίβασης της εξουσίας του καθεστώτος Καντάφι, οποίος ήδη απειλείται ανοικτά από τον Ομπάμα με παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης τύχη που επιφύλαξαν στον Μιλόσεβιτς, και όχι μόνο.

Θα πρέπει, ωστόσο, να μην περάσει απαρατήρητο το γεγονός πώς από το χρονικό σημείο (1989-1990), όπου άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή με ταχύτατους ρυθμούς η διαδικασία ενοποίησης της κυριαρχίας σε παγκόσμιο επίπεδο η λεγόμενη εθνική κυριαρχία αποτελεί παρελθόν.

Με διάφορα προσχήματα οι κυρίαρχοι επιβάλλουν τις συνθήκες, που αντιστοιχούν στους σχεδιασμούς τους. Αυτοί οι σχεδιασμοί, εννοείται, αποσκοπούν στην ενίσχυση της εξουσίας και την αύξηση του πλούτου που κατέχουν, σπέρνοντας μεγαλύτερη δυστυχία και καταστροφές στους ανθρώπους και τον πλανήτη. Κι όλα αυτά στο όνομα του ανθρωπισμού, της «προστασίας ης ζωής» των πολιτών και της ελευθερίας

Όπου δεν γίνονται αποδεκτοί οι εκβιασμοί και οι απειλές, έρχονται οι στρατιωτικές επεμβάσεις και οι βομβαρδισμοί (Ιράκ, Τσετσενία, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία κ.α.). Οι κυρίαρχοι προχωρούν ανενδοίαστα στο καταστροφικό τους έργο.

Στο χέρι των ανθρώπων, όλης της γης, βρίσκεται η δυνατότητα να τους σταματήσουν. Αυτή η δυνατότητα δεν μπορεί να στηρίζεται στις δοκιμασμένες κι αποτυχημένες τεχνικές της πολιτικής. Χρειάζεται να δημιουργηθούν αλλά και να αναδημιουργηθούν οι –αντίστοιχοι με τις ανάγκες των καιρών, αλλά και συνολικότερα– τρόποι σκέψης και δράσης, εμπλουτισμένοι από την θετική εμπειρία των αγώνων για την πανανθρώπινη ελευθερία.

Δημοσιεύθηκε από την Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: