Ακαδημία Αθηνών: Τι ανέφερε σε πόρισμα της για την πυρηνική ενέργεια

Κατά τη τελευταία τριετία υπήρξε ένα έντονο ενδιαφέρον από υπουργούς (βλ. Σουφλιά-πρώην υπ. ΠΕΧΩΔΕ), καθηγητές πανεπιστημίου και ακαδημαϊκούς για την χρήση πυρηνικής ενέργειας. Ας δούμε τι ανέφεραν σε πόρισμα τους, οι «σοφοί» της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο: «Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος», πριν από δυο χρόνια. «Η έντονη σεισμικότητα της Ελλάδος πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε κάθε προγραμματισμό και σχεδιασμό πυρηνικών εργοστασίων, δεν αποτελεί όμως αποτρεπτικό παράγοντα. Υπάρχουν δεκάδες πυρηνικών εργοστασίων σε σαφώς σεισμικές περιοχές (π.χ. στην Καλιφόρνια και Ιαπωνία) χωρίς κανένα σοβαρό πρόβλημα. Προφανώς, η σεισμική θωράκιση αυξάνει το κόστος της κατασκευής»(οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Και επί πλέον: «Το πλέον κρίσιμο πρόβλημα της αποδοχής της πυρηνικής ενέργειας είναι η ασφαλής διαχείριση των ραδιενεργών πυρηνικών καταλοίπων/αποβλήτων».

Δηλαδή, για την Ακαδημία Αθηνών, το πλέον κρίσιμο πρόβλημα είναι η, πράγματι, προβληματική διαχείριση των αποβλήτων και όχι η ίδια η χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Η αποτροπή κατασκευής και λειτουργίας πυρηνικών σταθμών, δεν έχει να κάνει μόνο με το παράγοντα σεισμικότητα αλλά οφείλει να είναι μια πάγια και ξεκάθαρη θέση όλων ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων και παραμέτρων.

Αλλά τι περιμένει κανείς από ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζαν την πυρηνική ενέργεια «πράσινη»;

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα Χαλκίδας
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: