Άστεγος νεκρός από το ψύχος, σε άλσος στο Θησείο

Νεκρό από την παγωνιά βρήκαν εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έναν άστεγο άνδρα, σε άλσος στο Θησείο. Άλλες ειδήσεις μιλούσαν για τρεις νεκρούς άστεγους και τελικά για ένα νεκρό και δύο ακόμη ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτή η ασάφεια δείχνει πολλά… Δείχνει πως οι σκοπιμότητες αφαιρούν την δυνατότητα μιας σαφούς ενημέρωσης την εποχή της «απόλυτης κυριαρχίας» των ειδήσεων. Τέλος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Το γεγονός ότι συνάνθρωποί μας έχουν φτάσει σήμερα να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, στα πεζοδρόμια, τις πλατείες και τα πάρκα της πόλης μας, είναι θέμα σοβαρότατο το οποίο μας αφορά όλους. Όταν μάλιστα το κρύο, οι κακουχίες ή η εξάρτηση από ουσίες οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους σε έναν παγερό, ανώνυμο θάνατο στο δρόμο, τότε το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις τραγωδίας», ενώ συμπλήρωσε ακόμη ότι «ως άνθρωπος θέλω να εκφράσω την οδύνη μου γι’ αυτήν την απώλεια. Ως δήμαρχος Αθηναίων θέλω επιπλέον να διαβεβαιώσω ότι οι υπηρεσίες του Δήμου θα εντείνουν τις προσπάθειές τους να προσφέρουν βοήθεια στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τις κακουχίες και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Χτες το βράδυ ο Δήμος πρόσφερε σε αστέγους κουβέρτες, υπνόσακους, σούπα και τσάι σε δεκάδες σημεία της πόλης και ο ξενώνας μας φιλοξένησε όσους το ζήτησαν. Το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα και αύριο και όποτε χρειαστεί. Καλώ τους δημότες μας να βοηθήσουν, ο καθένας με τις δυνάμεις του και τα μέσα που διαθέτει, σε αυτήν την προσπάθεια».

Ο Καμίνης και οι όμοιοι του μπορούν να χύνουν όσα κροκοδείλια δάκρυα θέλουν. Μπορούν να μιλούν όσο θέλουν με συγκινητικά λόγια για τους «ανώνυμους θανάτους στο δρόμο». Μπορούν να επικαλούνται άλλο τόσο την κρατική ευαισθησία και μέριμνα για τους «συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται».

Αυτό που δεν μπορούν όμως να κάνουν είναι να σκεπάσουν την πραγματικότητα των χιλιάδων αστέγων που συνεχώς πληθαίνουν σε κάθε γωνιά της Αθήνας όχι γενικά και αόριστα ως «φαινόμενο» ή «τραγωδία», αλλά ως μια ακόμη τρανή απόδειξη ότι για την εξουσία οι «αναλώσιμοι» αυξάνονται ραγδαία.

Ο Καμίνης όπως κάθε «συνεπής» εξουσιαστής θέλει να μοιραστεί τις ευθύνες του. Έτσι αποφαίνεται κυνικά ότι το «σοβαρότατο θέμα μας αφορά όλους». Καμία αντίρρηση. Μόνο που μας αφορά με διαφορετικό τρόπο. Επειδή, ο Καμίνης και οι όμοιοι του είναι μέρος του «προβλήματος» και όχι βέβαια μέρος της «λύσης» του, όσους υπνόσακους και κουβέρτες κι αν διαθέσει τις «δύσκολες αυτές ημέρες», όσα συσσίτια και αν προσφέρει σε μια επίδειξη «φιλευσπλαχνίας» και «πρόνοιας».

Αυτό το «μας αφορά όλους» θυμίζει εν πολλοίς την ρήση του Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε». Ο Καμίνης γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι υπεύθυνος, τόσο ο ίδιος όσο και κάθε υπουργός, βουλευτής και «άγιος» μητροπολίτης για τον κάθε νεκρό άστεγο. Και αυτές ακριβώς οι ευθύνες με όνομα και διεύθυνση δίνουν όνομα και σ’ αυτούς τους «ανώνυμους θανάτους στον δρόμο», είτε αρέσει στον κάθε Καμίνη είτε όχι…

Δημοσιεύτηκε από Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: