ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, «ΠΑΛΙΕΣ» ΟΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ…

Στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός «ταχύρρυθμου» προγράμματος κατασκευής τριών νέων Καταστημάτων Κράτησης συνολικής χωρητικότητας 2.500 κρατουμένων, στη Νιγρίτα Σερρών, που ήδη άρχισε να λειτουργεί, αλλά και στα Χανιά και στη Δράμα, όπου αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του 2011, αναφέρθηκε ο υπουργός «Δικαιοσύνης» Χ. Καστανίδης καθώς και στις κατασκευαστικές «παρεμβάσεις» που γίνονται στις ήδη υπάρχουσες Φυλακές «προς δημιουργία πρόσθετων χώρων κοιτωνισμού».

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές αποτέλεσε ερώτηση του βουλευτή του Πασοκ Δημήτριου Παπουτσή σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων στα μπουντρούμια του ελληνικού κράτους.

Ο Καστανίδης με έγγραφο που διαβιβάστηκε στην βουλή μίλησε για την πολιτική συνολικής αντιμετώπισης του «προβλήματος» του «υπερπληθυσμού» των Φυλακών που θα εκφραστεί μέσω της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση των διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο «Δικαιοσύνης» την 1η Γενάρη 2010 το σύνολο των φυλακισμένων ήταν 11.364 άνθρωποι, από τους οποίους 3.541 ήταν υπόδικοι, οι 6.307 ήταν αλλοδαποί, οι 554 γυναίκες, 510 ανήλικοι, 4.345 ήταν κρατούμενοι για ναρκωτικά, και οι 823 ισοβίτες. Οι καταδικασμένοι με πρόσκαιρη κάθειρξη από 5 μέχρι 10 έτη έφθαναν τους 2.594 κρατούμενους, από 10 μέχρι 15 έτη τους 1.564 κρατούμενους και από 15 έτη και άνω τους 1.090 κρατούμενους.

Ταχύρρυθμο, λοιπόν, το πρόγραμμα ανέγερσης νέων κρατικών μπουντρουμιών για να αντιμετωπιστεί δήθεν η «συμφόρηση» και ο «υπερπληθυσμός» στα «σωφρονιστικά καταστήματα». Θα γεμίσουν και τα νέα μπουντρούμια σύντομα και το γνωρίζουν καλά οι κατασκευαστές τους, όπως το γνωρίζουν το ίδιο καλά και οι πολλοί και διάφοροι συνδικαλίζοντες και συνδικαλιζόμενοι περί των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Εκτός και αν δεν αγόρασε χρόνο το κράτος με τις «μεγαλειώδεις» κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων.

Τότε, μάλλον, ο αγώνας τώρα με τις καινούργιες φυλακές δικαιώνεται…

Δημοσιεύτηκε από Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: