Η οικονομία ασθενεί, ας την αφήσουμε να πεθάνει!

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο γιατί μας φαίνεται ενδιαφέρον, χωρίς να θεωρούμε ότι η τιμή του πετρελαίου είναι ο μόνος παράγοντας ανάλυσης και ότι όλα περιστρέφονται γύρω από τις χρηματιστηριακές αναλύσεις, εφόσον η λεγόμενη «οικονομική κρίση» είναι σε μεγάλο βαθμό κατευθυνόμενη… Η ζωή και το εξεγερτικό πάθος των ανθρώπων έχουν δείξει ότι μπορούν να ξεπεράσουν πολύ εύκολα το πλέγμα αλλοτρίωσης που δημιουργούν οι εξουσιαστικοί θεσμοί…

ΠΟΛΕΜΟΙ, ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΕΚΤΟΞΕΥΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Περίμενε κανείς ότι το 2001 θα ήταν τόσο άγρια χρονιά; Έχουμε μόλις 2 μήνες μέσα στο 2011 και είδαμε εμφύλιους να ξεσπούν, φήμες για νέους πολέμους σε όλα τα mainstream μήντια (που μιλάνε και για ανάμιξη των ΗΠΑ), εξεγέρσεις και επαναστάσεις σε όλη την υφήλιο, τις τιμές του πετρελαίου να εκτοξεύονται και χάος στις παγκόσμιες οικονομικές αγορές. Γιατί γίνονται λοιπόν όλα αυτά; Είναι μια μεγάλη σύμπτωση ή υπάρχει κάποιος λόγος που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιου παγκόσμιου χάους τώρα;

Είναι σύμπτωση που ξέσπασαν επαναστάσεις σε καμιά δεκαριά χώρες στη Μέση Ανατολή την ίδια στιγμή; Είναι σύμπτωση που οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου, τροφίμων και πολύτιμων μετάλλων εκτοξεύονται; Είναι απλά μια σύμπτωση που οι παγκόσμιες οικονομικές αγορές φαίνονται πιο ευάλωτες από ποτέ από το 2008; Κοιτάζοντας αυτά που γίνονται, είναι δελαστικό να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση «τέλεια  καταιγίδα» για να περιγράψουμε την κατάσταση. Δυστυχώς, αυτή η «τέλεια καταιγίδα» είναι πολύ πιθανό να βυθίσει την παγκόσμια οικονομικά σε άλλη μια κατάρρευση αν συνεχίσει να χειροτερεύει.

Μετά από δεκαετίες σχετικής σταθερότητας, η Μέση Ανατολή βυθίζεται στο χάος το 2001. Στη μεταπολεμική εποχή, δεν είδαμε ξανά τέτοια περίοδο που ξέσπασαν τόσο μεγάλες εσωτερικές επαναστάσεις. Όλες αυτές οι ταυτόχρονες επαναστάσεις έχουν εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου στα ύψη.

Η τιμή του αργού δυτικού Τέξας είναι πάνω από τα 102 δολάρια και του Μπρεντ πάνω από τα 116 το βαρέλι και αν συνεχιστεί το χάος στη Μέση Ανατολή μάλλον θα ανεβούν κι άλλο.

Στο μεταξύ, ο χρυσός έχει πιάσει τιμή-ρεκόρ και το ίδιο γίνεται και με την τιμή του ασημιού.

Στην ουσία, κάθε «σκληρό συνάλλαγμα» που μπορείς να ονομάσεις ανεβαίνει. Οι επενδυτές δεν αρέσκονται σ’ αυτή την αστάθεια και αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις.

Δυστυχώς, η παγκόσμια κατάσταση φαίνεται θα οξυνθεί.

Οι φωνές που καλούν για στρατιωτική δράση στη Λιβύη αυξάνονται.

Η Γερουσία των ΗΠΑ  πέρασε ομόφωνα ψήφισμα που καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλλει ζώνη μη πτήσεων πάνω από τη Λιβύη*, και πολλά μέλη του Κογκρέσου δηλώνουν ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβουν διμερή δράση ανεξάρτητα απ’ τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Αλλά η επιβολή ζώνης μη πτήσεων δεν είναι απλό πράγμα. Δεν σημαίνει απλά να πεις στη Λιβύη να μη σηκώνει αεροπλάνα. Αλλά, η επιβολή ζώνης μη πτήσεων θα σήμαινε μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Robert Gates παραδέχεται ότι μια ζώνη μη-πτήσεων πάνω από τη Λιβύη θα άρχιζε με ένα μεγάλο στρατιωτικό χτύπημα.

«Ας λέμε τα σύκα-σύκα. Μια ζώνη μη πτήσεων με μια επίθεση στη Λιβύη για να καταστραφεί η αεράμυνα… και μετά μπορείς να πετάς από πάνω και να μην ανησυχείς να μη σε καταρρίψουν»

Ο στρατηγός James Mattis έκανε μια παρόμοια δήλωση στις 1 Μαρτίου.

Θα πρέπει να αφαιρέσεις τη δυνατότητα αεράμυνας για να επιβάλλεις τη ζώνη μη πτήσεων, δηλαδή – δεν υπάρχουν αυταπάτες εδώ – σημαίνει μια στρατιωτική επιχείρηση.

Έτσι, η επιβολή ζώνης μη πτήσεων θα σημαίνει πράξη πολέμου.

…..

Αλλά δε θα αποφασίσει ο αμερικανικός λαός αν θα πάει σε πόλεμο ή όχι. Οι ηγέτες μας στην Ουάσιγκτον θα το κάνουν. Το USS Enterprise και άλλα μεγάλα πολεμικά πλοία είναι στο δρόμο για τη Λιβύη, και άλλες δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μεσόγειο σε κατάσταση συναγερμού.

Την Τετάρτη, ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία απέρριπτε ρητά «κάθε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη εκ μέρους της αντιπολίτευσης».

Αλλά ένα μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να προκύψει στη Σαουδική Αραβία.

Στο Facebook, μια «Μέρα της Οργής» ετοιμάζεται για τις 11 Μαρτίου. Κι άλλες ημερομηνίες προωθούνται για «επανάσταση στη Σαουδική Αραβία, όπως η 20η και 21η Μαρτίου.

Αλλά αν η Σαουδική Αραβία δει το ίδιο χάος που είδαμε σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, δεν μπορούμε να πούμε πόσο θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου.

125 δολάρια; 150; 200;

Η Σαουδική Αραβία εξάγει πιο πολύ πετρέλαιο από κάθε άλλη χώρα, έτσι αν επηρεαστεί η παραγωγή πετρελαίου στη Σ. Αραβία, αυτό θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Για παράδειγμα, είστε έτοιμοι να πληρώνετε 5 δολάρια για ένα γαλόνι βενζίνης στις ΗΠΑ;

Για δεκαετίες, όλη η υφήλιος είχε στη διάθεσή της πολύ φθηνό πετρέλαιο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μαζική οικονομική άνθιση.

Αλλά οι καιροί αλλάζουν.

Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη χειροτερεύει ήδη και κάθε πρόσθετα άσχημα νέα μπορούν να βυθίσουν την ήπειρο αυτή σε μεγάλη κρίση. Μια πρόσφατη αναφορά από την Ernst & Young προειδοποιεί ότι αν το πετρέλαιο φτάσει στα 150 δολάρια το βαρέλι και μείνει εκεί, «τουλάχιστον» μια χώρα της ευρωζώνης θα καταρρεύσει και όλη η ευρωζώνη θα βρεθεί σε ύφεση.

Μια ακόμα μεγαλύτερη τιμή δε θα ήταν καλή ούτε για την αμερικανική οικονομία. Θυμάστε τι έγινε το 2008; Η τιμή του πετρελαίου έπιασε ρεκόρ τον Ιούνιο και μετά όλο το οικονομικό σύστημα έχασε τον έλεγχο σε λίγους μήνες.

Αλλά αν δούμε μια επανάληψη του 2008 μπορεί να είναι χειρότερη τώρα επειδή το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι τώρα πιο ασταθές από ποτέ.

Η αλήθεια είναι όλος ο κόσμος προσπαθεί να συνέλθει από την τελευταία οικονομική κρίση. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προωθεί μαζικές ποσότητες δολαρίων στην οικονομία των ΗΠΑ για να την κρατήσει ζωντανή, αλλά μέχρι τώρα δε δουλεύει και τόσο καλά.

Ο υπόλοιπος κόσμος δεν εκτιμά αυτό το τύπωμα χρημάτων και ο πληθωρισμός που προκαλεί αρχίζει να δημιουργεί ανισορροπίες στις παγκόσμιες οικονομικές αγορές.

Ο κόσμος αρχίζει να χάνει την πίστη του στο αμερικανικό δολάριο. Τώρα, περίπου το 85% όλων των ξένων χρηματιστηριακών συναλλαγών στον κόσμο έχουν να κάνου με το δολάριο. Όχι μόνο αυτό, 60% των αποθεμάτων συναλλάγματος στον κόσμο είναι σε αμερικανικά δολάρια. Με το δολάριο να γίνεται ασταθές, πολλοί αναρωτιούνται τώρα αν πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται σαν συνάλλαγμα αποθεμάτων παγκόσμια.

Η αλήθεια είναι ότι αν πέσει το δολάριο, θα δημιουργήσει μεγάλο οικονομικό χάος σχεδόν σε κάθε χώρα.

Δυστυχώς, όπως έχω γράψει πολλές φορές μέχρι τώρα, η αμερικανική οικονομία πεθαίνει. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πνίγεται ήδη στο χρέος, και οι ηγέτες του πλανήτη καλούν για τη δημιουργία ενός νέους παγκόσμιου συναλλάγματος αποθεμάτων.

Οι μέρες που οι ΗΠΑ ήταν η «οικονομική μηχανή του πλάνήτη» φτάνουν στο τέλος τους.

Η αμερικανική οικονομία δεν πρόκειται ποτέ ν’ ανακάμψει πλήρως. Στην ουσία, η οικονομία των ΗΠΑ τρέχει «στο ρελαντί» τώρα όπως σημείωσε και ο Gerald Celente πρόσφατα σε μια συνέντευξη στο RT….

[…]

—————————————————————————————–

* Σημείωση του μεταφραστή: Αυτή τη στιγμή το Δημόσιο Πρόγραμμα Επενδύσεων της Λιβύης εμπεριέχει πρότζεκτ αξίας 32 δισ. δολαρίων, τα οποία διαχειρίζονται αμερικανικές εταιρίες όπως η CitiGroup, η JP Morgan και η Goldman Sachs, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα και από τα WikiLeaks.

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: