Πορεία στη Βαγδάτη προς την αμερικανική πρεσβεία και τη βουλή – 15 νεκροί

Την Παρασκευή έγινε πορεία χιλιάδων εξαγριωμένων διαδηλωτών στη Βαγδάτη. Ήταν η «Μέρα της Οργής» σε όλο το Ιράκ και σημαδεύτηκε από το θάνατο 15 ατόμων σε συγκρούσεις με τους μπάτσους.

Γύρω στις 5000 κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης. Οι οργισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, παπούτσια και πλαστικά μπουκάλια στους μπάτσους και τους στρατιώτες που εμπόδιζαν την πρόσβαση στην Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία και το Κυνοβούλιο, και έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να τους διαλύσουν.

Ήταν η μεγαλύτερη απ’ όλες τις πορείες που έγιναν στη χώρα, 17 συνολικά. Σε πολλές πόλεις ξέσπασαν επίσης συγκρούσεις και τραυματίστηκαν πάνω από 130 άτομα συνολικά. Τέσσερα κυβερνητικά κτίρια τυλίχθηκαν στις φλόγες και ένας κυβερνήτης επαρχίας παραιτήθηκε.

Την προηγούμενη μέρα στη Βαγδάτη είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία σε κάθε όχημα, εν όψει της διαδήλωσης της επόμενης μέρας.

Η «Μέρα της Οργής» είχε καλεστεί μέσω διαδικτύου, σαν διαμαρτυρία για την ανεργία και τα ακριβά τρόφιμα, και σαν ένδειξη αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις σε άλλες αραβικές χώρες.

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: