Διαλύθηκαν πορείες στο Καμερούν

Οι διαδηλωτές στις πόλεις Douala και Yaoundé βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπεράριθμους μπάτσους προχθές. Από την εξέγερση για τις τιμές των τροφίμων το 2008, η 23η Φεβρουαρίου είχε οριστεί μέρα διαδηλώσεων. Η φετινή όμως μέρα δεν είχε τη συμμετοχή που αναμενόταν.

Ο λόγος ίσως είναι ότι οι αρχές του Καμερούν βρίσκονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πιθανές συγκρούσεις εμπνευσμένες από την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Έτσι αυτές οι δύο μεγάλες πόλεις πλημμύρισαν με μπάτσους. Στη Douala, τη μεγαλύτερη παραθαλάσσια πόλη της χώρας, μεγάλες ομάδες ένστολων μπάτσων και φαντάρων ξεδιπλώθηκαν στους δρόμους του κέντρου και στη γειτονιά Akwa. Οχήματα που έμπαιναν στην πόλη δέχονταν έλεγχο.

Στην πρωτεύουσα Yaoundé, κεντρικοί δρόμοι, κυβερνητικά κτίρια και η κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας γέμισαν  μπάτσους που απομάκρυναν όποιες ομάδες ανθρώπων θα μπορούσαν να συσπειρωθούν.

Έτσι οι όποιες μικρές πορείες ξεκίνησαν διαλύθηκαν γρήγορα, ενώ κατασχέθηκαν κάμερες και κινητά τηλέφωνα.

Στελέχη της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκαν από μπάτσους, ενώ ένας ξένος ανταποκριτής συνελήφθη.

Πολλές φωνές που καλούσαν σε εξέγερση προέρχονταν από την ομογένεια του εξωτερικού, γι’ αυτό ίσως και δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή.

Αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η κατάσταση είναι ώριμη για εξέγερση στο Καμερούν, μετά από 3 δεκαετίες διεφθαρμένης διακυβέρνησης του προέδρου Biya.

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: