Απεργίες και συγκρούσεις στη Νότια Αφρική

Ο υπουργός δημόσιας τάξης της Νότιας Αφρικής Nathi Mthethwa προειδοποίησε τους διαδηλωτές την Τετάρτη ότι αν συνεχιστούν οι απεργίες και οι βίαιες πορείες  θα τιμωρηθούν οι διαδηλωτές.

Τέσσερις επιβάτες ταξί τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ένας φορτηγατζής για ν’ αποφύγει την επίθεση των απεργών έπεσε πάνω σε ταξί.

Άλλα φορτηγά κάηκαν, σπάστηκαν και λεηλατήθηκαν καθώς η απεργία μπήκε την Τετάρτη στην τρίτη μέρα, με πορεία στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Πολλοί μπάτσοι αναπτύχθηκαν στο Wesselton, περίπου 200χλμ. ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ένα άτομο σκοτώθηκε πριν λίγες μέρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε πορεία διαμαρτυρίας για τις φτωχές κρατικές υπηρεσίες.

Ο Mthethwa προειδοποίησε επίσης τους διαδηλωτές στο Wesselton, όπου μέχρι τώρα έχουν γίνει 113 συλλήψεις.

Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν

Οι μπάτσοι έριξαν πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν τους οργισμένους διαδηλωτές.

Οδοφράγματα παντού, σχολεία κλειστά και πολύς κόσμος στους δρόμους. Ξένα καταστήματα – ιδιοκτησίας αλλοδαπών δηλαδή –  έγιναν στόχος επίθεσης.

Δεν έλειψαν επίσης και πυροβολισμοί με πραγματικές σφαίρες εναντίον των μπάτσων.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και δουλειά η οργή των κατοίκων εντείνεται μέρα με τη μέρα.

Ένας εκπρόσωπος συνδικάτων δήλωσε ότι οι διαδηλωτές πρέπει να  “εκφράζουν τον αγώνα τους με ειρηνικό, νομοταγή και πειθαρχημένο τρόπο».

Τέσσερα συνδικάτα εμπλέκονται στην απεργία των φορτηγατζήδων – το Συνδικάτο Μεταφορών και Ενωμένων Εργατών της Νότιας Αφρικής, το Συνδικάτο Επαγγελματιών Εργατών Μεταφορών, το Satawu και το Συνδικάτο Εργατών Οδικών Μεταφορών που ζητάνε 20% αύξηση στην αμοιβή, 10% το 2011 και 10% το 2012.

Οι εργοδότες προσφέρουν 7,5% και 7,5% αντίστοιχα.

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: