Δεκάδες νεκροί στην Αίγυπτο – στρατός στους δρόμους

KAΪΡΟ: Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει χθες τους δρόμους της πρωτεύουσας και συγκρούονταν συνεχώς με τις δυνάμεις καταστολής. Πέτρες, μολότοφ και άλλα αντικείμενα είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν. Πυρπολήθηκαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, αστυνομικά τμήματα, κρατικά κτίρια, στρατιωτικά άρματα κ.ά. Η εξουσία του Χόσνι Μουμπάρακ, που βρίσκεται εδώ και 30 χρόνια στην προεδρία απειλείται έμπρακτα. Ο στρατός κλήθηκε να σώσει την κατάσταση.

Η Αίγυπτος είναι η πιο σημαντική σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή και η Ουάσιγκτον τώρα απειλεί να μειώσει το πρόγραμμα ξένης βοήθειας ύψους 1,5 δισ. δολαρίων αν ο Μουμπάρακ κλιμακώσει τη χρήση βίας.

Οι διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και τα αμέτρητα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες. Σε πολλές πόλεις πυρπολήθηκαν περιπολικά, λεηλατήθηκαν κτίρια και εμπορεύματα, καταστράφηκαν υπολογιστές, τηλεοράσεις και άλλος ηλεκτρονικός εξοπλισμός από κρατικά κτίρια. Αλεξάνδρεια, Σουέζ, Ισμαλίγια, και ο κατάλογος μεγαλώνει συνεχώς.

Τράπεζες, πολυτελή κτίρια και καταστήματα γίνονται συνέχεια στόχος επιθέσεων. Ακόμα και τα φανάρια και οι πινακίδες των δρόμων δεν γλίτωσαν την οργή των διαδηλωτών.

Στην πόλη Σινάι, όπου διαμένουν πολλοί βεδουίνοι, ένας νεαρός δολοφονήθηκε από τους μπάτσους. Μετά από λίγες ώρες 2 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σε αστυνομικό τμήμα χωρίς να βρουν το στόχο τους.

«Εμείς θα φέρουμε την αλλαγή» φωνάζει μπροστά την κάμερα ο 21χρονος  Ahmed Sharif. «Αν δεν κάνουμε τίποτα, τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Η αλλαγή πρέπει να έρθει» φωνάζει φορώντας τη χειρουργική μάσκα που καλύπτει το πρόσωπό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί μπάτσοι και φαντάροι παρατήσανε τα πόστα τους και ενώθηκαν με τον εξεγερμένο λαό.

Στο Ντουμπάι μια πορεία αλληλεγγύης προς την πρεσβεία της Αιγύπτου απαγορεύτηκε από τους μπάτσους.

Σήμερα το πρωί ακούγονται πυροβολισμοί στο κέντρο του Καΐρου και αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες κόσμου και πάλι.

Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος… Τι θα ακολουθήσει;

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: