Έτοιμοι να «ανατρέψουν» το μνημόνιο, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις ιερωμένων στον κρατικό τομέα δηλώνει η Εκκλησία της Ελλάδος. Είναι γνωστό πως με τα νέα μέτρα που επέβαλλε κυβέρνηση και ΔΝΤ σε ότι αφορά τις κρατικές θέσεις και τις προσλήψεις προσωπικού σε αυτές, η αναλογία θα είναι μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Οι επαγγελματίες ρασοφόροι, έμμισθοι κρατικοί υπάλληλοι, αμέσως μετά τη συγγραφή του περίφημου κειμένου για την κρίση (όπου εκεί εξάντλησαν την αντίσταση για λογαριασμό του ποιμνίου τους) ετοιμάζουν δικαστικό «αγώνα» με τις νομικές υπηρεσίες τους να «εργάζονται πυρετωδώς» για να εφοδιάσουν με νομικά επιχειρήματα την Ιεραρχία για να διατηρήσουν το κουμάντο στις προσλήψεις.
Οι προπαγανδιστές της υποταγής του ανθρώπου στην εξουσία, στηρίζουν το αίτημα τους –που θα διευθετηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις δικαστικές αίθουσες– σε κάποια νομολογία που προσδιορίζει τους ρασοφόρους ως λειτουργούς του έθνους και όχι απλούς κρατικούς υπάλληλους. Οπότε, κατ’ αυτούς, εξαιρούνται από τις νέες διατάξεις που αφορούν τις προσλήψεις στον κρατικό τομέα. Θα συμφωνήσουμε ότι δεν είναι απλοί κρατικοί υπάλληλοι αλλά κραταιά εξουσία υποδούλωσης του ανθρώπινου πνεύματος (και όχι μόνο).
Κάνουν πολιτική του χειρίστου είδους (αν και η ιστορία σε αυτόν τον κόσμο έχει καταγράψει ακόμα χειρότερα γι’ αυτούς) δηλώνοντας πως «πολλοί κληρικοί βρίσκονται λίγο πριν από τη σύνταξη και, αν ισχύσει το μέτρο, τότε θα υπάρξουν δεκάδες χωριά αλλά και ναοί των αστικών κέντρων όπου με μεγάλη δυσκολία θα τελείται η Λειτουργία την Κυριακή. Ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές υπάρχει ήδη έλλειψη ιερέων, ενώ σε μεγάλες μητροπόλεις, όπως σε μία που βρίσκεται δίπλα στην Αθήνα, το 50% των κληρικών βρίσκεται προ της συντάξεως».
Είναι χαρακτηριστικό πως το ιερατείο, το τελευταίο διάστημα χειροτονεί συνεχώς κάτι που σημαίνει και αυτόματη πρόσληψη στο κράτος. Η διαπραγμάτευση μέσω της «αντίστασης προς τον κατακτητή» συνεχίζεται.
Έχουν εμπειρία σε τέτοια.