Οι τιμές των τροφίμων, ο ΟΗΕ και… ο φόβος της πλανητικής εξέγερσης

«Οι εκτινασσόμενες τιμές στο μαγειρικό λάδι, τα δημητριακά και τη ζάχαρη θα επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους». Τάδε έφη ο οικονομολόγος Abdolreza Abbassian σε συνέδριο του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ), που έγινε στη Ρώμη την Παρασκευή. Όχι πώς νοιάζεται για  το αν μπορούν οι άνθρωποι να τα εξασφαλίσουν…

Η έγνοια τους φυσικά δεν είναι παρά οι εξεγέρσεις των καταπιεσμένων. Και οι τιμές των τροφίμων μπορεί κάλλιστα να είναι μια αφορμή. Αυτό διαπιστώνουν με ανησυχία οι εξουσιαστές, φοβούμενοι μήπως κάποια μέρα…  «τα σκατά χτυπήσουν στον ανεμιστήρα».

Ο πίνακας τιμών που δίνει ο ΟΗΕ για τις μηνιαίες αλλαγές σε κρέας, γαλακτοκομικά, δημητριακά, λάδι και ζάχαρη αναφέρει ότι έφτασε τους 214.7 πόντους το Δεκέμβριο, στα ψηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πίνακα το 1990, ψηλότερα από το 213.5 του Ιουνίου 2008.

Οι τιμές αυτές προκαλούν και την κρίση τροφίμων και τις εξεγέρσεις σε αφρικανικές χώρες. Έτσι εκτιμούν οι περισπούδαστοι αναλυτές του ΟΗΕ, φοβούμενοι την εξάπλωση του ξεσηκωμού.

Λίγο ενδιαφέρουν βέβαια αυτοί οι πίνακες τους καταπιεσμένους. Τα νούμερα και οι στατιστικές τους δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, αλλά επιβάλλονται από τη δικτατορία της οικονομίας και των νόμων της «αγοράς» που διέπουν όλο και περισσότερες πτυχές της ζωής των «πολιτών» των αναπτυγμένων χωρών.

Όμως η οικονομία όπως και τα κράτη μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μια σειρά από τραπουλόχαρτα που το πάθος για ελευθερία μπορεί να σαρώσει πολύ γρήγορα. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο δε θέλουν σε καμία περίπτωση…

“Οι αυξανόμενες τιμές επανα-εμφανίζονται σαν απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα», δήλωσε ο Robert Zoellick, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε σχόλιό του στους Financial Times την Τετάρτη.

Ο Zoellick επίσης τόνισε τη σημασία της βελτίωσης της «μακροπρόθεσμης μετεωρολογικής πρόβλεψης και επισκόπησης, ειδικά στην Αφρική».

Το Νοέμβριο ο FAO απέδωσε την αύξηση των τιμών σε αναπάντεχες ελλείψεις λόγω κακών καιρικών συνθηκών, αλλά και πολιτικών εξαγωγών κάποιων χωρών.

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: