Συγκρούσεις με φοιτητές χθες στην Τουρκία

Μια ομάδα φοιτητών συγκρούστηκε με τους μπάτσους χθες την Τετάρτη μετά από πορεία που διοργάνωσαν προς τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP) στην Ανκάρα.

Περίπου 500 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής της πόλης, με αιτήματα τη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων και το σταμάτημα της καταστολής των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Οι μπάτσοι έστησαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν την πορεία των φοιτητών και τους ανακοίνωσαν ότι  μπορούσαν μόνο να κάνουν μια δήλωση στον τύπο.

Μια μεγάλη δύναμη μπάτσων έκλεισε τις πύλες του πανεπιστημίου για να εμποδίσει την πορεία και οι φοιτητές άρχισαν να πετάνε πέτρες και πλαστικά μπουκάλια στους μπάτσους, υψώνοντας πανό που έγραφε «Εξεγειρόμαστε».

Οι μπάτσοι τότε απάντησαν με δακρυγόνα και ρίψη νερού. Τουλάχιστον ένα άτομο, ένας εικονολήπτης, τραυματίστηκε από πέτρα.

Οι κινητοποιήσεις αναμένονται να αυξηθούν, μετά την καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων τον προηγούμενη  μήνα σε Ιστανμπούλ και Ανκάρα, που προκάλεσε κύμα κριτικής ενάντια στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 4 Δεκεμβρίου μπάτσοι είχαν ξυλοκοπήσει φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στην Ιστανμπούλ, με αποτέλεσμα μια έγγυος γυναίκα να αποβάλει.

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τους μπάτσους τότε, κατηγορώντας τους φοιτητές για διασυνδέσεις με παράνομες οργανώσεις, και επέβαλλε τη συστηματική προβολή από τα ΜΜΕ για να βελτιώσει το προφίλ του.

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
 
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: