ΛΑΡΚΟ: Η κοροϊδία συνεχίζεται…

Με κοινή υπουργική απόφαση (Περιβάλλοντος, Υγείας και ΠτΠ) δόθηκε το πράσινο φως στη  ΛΑΡΚΟ να συνεχίζει να εναποθέτει τη σκωρία στο Β. Ευβοϊκό, ως κατάλοιπο της μεταλλευτικής της δραστηριότητας. Έτσι μέχρι 30/06/2012 η Λάρκο παίρνει άδεια απόθεσης όπως γίνεται από το 1998 έως σήμερα. Παρότι η άδεια πάντα «τερματίζεται» και πάντα ανανεώνεται είτε υπάρχει Υπουργείο Περιβάλλοντος είτε όχι(για να μην ξεχνάμε και ένα από τα αιτήματα των Οικολόγων). Έτσι από το 1998, 2000, 2001, 2004, 2007 και 2010 βρισκόμαστε «στο ίδιο έργο θεατές» με τη συναίνεση και πριμοδότηση σημαντικού μέρους των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης, έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)καταδεικνύει ότι:

  • Η περιοχή κύριας απόθεσης της σκωρίας υπολογίζεται σε περίπου 20 km2
  • Το μέγιστο πάχος της σκωρίας είναι 2,5 μέτρα και εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα του Ευβοϊκού Κόλπου.
  • Από συγκριτικά στοιχεία(1992-2004) προκύπτει  πολλαπλασιασμός του πάχους της σκωρίας και σημαντική αύξηση της έκτασής της ιδιαίτερα προς νότο

Αντιγράφουμε απόσπασμα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης(ΚΥΑ):

«Τα έγγραφα με αριθμό 20011/5760/11-11-09 και 20011/5612/10-11-10 του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), με τα οποία μας διαβιβάστηκαν οι Ετήσιες Τεχνικές Εκθέσεις 2009 και 2010 αντίστοιχα του ερευνητικού προγράμματος «Έρευνα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την απόρριψη της σκουριάς στο Β. Ευβοϊκό Κόλπο», καθώς και την παρουσίαση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων του ανωτέρω προγράμματος που έγινε από τους εκπροσώπους του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στην ανοικτή σύσκεψη, τη σχετική με το θέμα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις 12/11/2010, από τα οποία προκύπτει ότι παρά τη διαπίστωση της εν γένει επιβάρυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην περιοχή απόρριψης της σκουριάς, αλλά και εκτός αυτής, εν τούτοις για μεν τους βενθικούς και βενθοπελαγικούς οργανισμούς και με βάση την αντίληψη των ελεγχομένων ορίων ρύπων σε τροφή, οι μετρηθείσες συγκεντρώσεις των μετάλλων στα αλιεύματα δεν τα κάνουν επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία, για δε τα ψάρια των γειτονικών ιχθυοτροφείων οι μετρηθείσες μέσες και ανώτερες συγκεντρώσεις των μετάλλων στα καλλιεργούμενα ψάρια είναι μέσα στα ασφαλή όρια κατανάλωσης».

Συνεπώς, παραδέχεται το Υπουργείο ότι η Λάρκο μολύνει και ρυπαίνει το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά τα όρια ρύπων στη τροφή είναι εντός ορίων. Παρότι γνωρίζουμε από άλλες μελέτες ότι αλιεύματα του Β. Ευβοϊκού είναι επιβαρημένα με σημαντικές ποσότητες βαρέων μετάλλων, θα σχολιάσουμε τη παραδοχή ότι όποιος μολύνει χωρίς άμεσες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία δεν διαπράττει τίποτα το μεμπτό. Ο βυθός μπορεί να «νεκροποιείται» όπως και οι ύφαλοι του, αλλά από τη στιγμή που ο άνθρωπός δεν «κινδυνεύει» άμεσα, no problem για την εξουσία και τα αφεντικά (και τους εργατοπατέρες-λέρες)!

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα Χαλκίδας

 

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: