Τα ΜΜΕ παρουσίασαν τη διαμαρτυρία σαν απάντηση στην εξέγερση των κρατούμενων, αλλά ήταν μια διαμαρτυρία ενάντια στις συνθήκες στις συγκεκριμένες φυλακές.
Γύρω στις 12 το μεσημέρι της 20/12 μια ομάδα κρατούμενων ανέβηκε στην οροφή και κρέμασε πανό για τις άθλιες συνθήκες των φυλακών και τη μεταχείριση των γουρουνιών-φυλάκων.
Εκείνη τη στιγμή επισκέπτες (κυρίως συγγενείς και σύζυγοι) περίμεναν ήδη για το επισκεπτήριο. Ανήσυχος ο κόσμος άρχισε να ρωτάει για να μάθει τι γινόταν μέσα. Τα γουρούνια τότε άρχισαν να γίνονται επιθετικά, και αυτό το έκρυψαν τα ΜΜΕ.
Οι φυλακισμένοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στα γουρούνια, τον τύπο και την εξουσία. Στο μεταξύ η πορεία αλληλεγγύης περνούσε μέσα από το κέντρο της πόλης. Φωνάχτηκαν αναρχικά συνθήματα, συνθήματα αλληλεγγύης σε φυλακισμένους, για την καταστροφή των φυλακών κ.ά.
Γύρω στις 2 το μεσημέρι, δημοσιογράφοι έφτασαν και ρωτούσαν άσχετα πράγματα. Ο κόσμος τους έβρισε και τους έδιωξε.
Όταν ξεχείλισε η οργή του κόσμου, άρχισε να πετάει πέτρες, ξύλα, τούβλα και ό,τι έβρισκαν εναντίον των μπάτσων, των πυροσβεστών και των γουρουνιών που βρίσκονταν μέσα στα οχήματα που ρίχνουν νερό. Οι τοίχοι των φυλακών βάφτηκαν με συνθήματα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ