ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΧΗΜΙΚΑ, ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται, από τις 11 το πρωί, στο Πεδίον του Άρεως και κατά μήκος της Πατησίων για να πορευθούν προς την Βουλή. Οι διαδηλωτές καταφανώς λιγότεροι από εκείνους που συμμετείχαν στην συγκέντρωση και πορεία της 5ης Μάη κατευθύνονται μέσω της Πατησίων και στην συνέχεια της Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος χωρίς να σημειωθούν κατά την διαδρομή αυτή επεισόδια.

Εμφανής η παρουσία ισχυρών κατασταλτικών δυνάμεων κάθε είδους στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, αλλά και σε εισόδους του ΜΕΤΡΟ ακόμα και σε συνοικίες.

Νωρίτερα η πορεία του ΠΑΜΕ φθάνει στην πλατεία Συντάγματος ανεβαίνει την Όθωνος και στρίβει δεξιά στην Αμαλίας με κατεύθυνση προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός χωρίς να περάσει μπροστά από το κοινοβούλιο. Τώρα τι σημαίνει αυτό που δήλωσε η Παπαρήγα μετά την συνάντησή της με τον Παπανδρέου όταν ανέφερε με αυστηρό ύφος ότι «τώρα αρχίζει ο πόλεμος» ο καθένας μπορεί να το καταλάβει… Αυτές είναι ασκήσεις και εφαρμογές συναίνεσης όχι αστεία…

Η πορεία, που ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως (12:45) και στην οποία καλούσε η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ πλήθος αριστερών κόμματων αλλά και η Συνέλευση Αναρχικών, φθάνει στην πλατεία Συντάγματος όπου ήδη υπάρχει κάποιος συγκεντρωμένος κόσμος και περιμένει.

 

Διμοιρία που προς στιγμήν κατηφορίζει από την Λ. Αμαλίας από την πλευρά του ξενοδοχείου Μ. Βρετανία προς την πλατεία Συντάγματος για να ελέγξει «ύποπτα» μπλοκ διαδηλωτών ανηφορίζει και πάλι χωρίς να επέμβει, αλλά πριν προσεγγίσει ξανά την Λ. Αμαλίας δέχεται επίθεση με πέτρες και βόμβες μολότοφ (ώρα 13:30). Στο σημείο αυτό ξεκινούν επεισόδια με τους μπάτσους, που βρίσκονται στην είσοδο του ξενοδοχείου Μ. Βρετανία να απαντούν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών, ενώ διαδηλωτές συνεχίζουν να τους επιτίθενται με πέτρες και περιστασιακά με βόμβες μολότοφ. Ρίψη χημικών και ισχυρή επίθεση εναντίον μπλοκ διαδηλωτών που βρίσκονται επί της Λ. Αμαλίας  γίνεται από διμοιρίες. Τα μπλοκ υποχωρούν προς την κατεύθυνση της πανεπιστημίου ενώ γίνονται και ρίψεις βομβών μολότοφ προς τις διμοιρίες που βρίσκονται  επί της Αμαλίας όσο και στη γωνία του ξενοδοχείου Μ. Βρετανία.

Σε μικρό χρονικό διάστημα και με την συνεχή ρίψη χημικών διμοιρίες των ΜΑΤ κόβουν την πορεία μην επιτρέποντας στους διαδηλωτές να συνεχίζουν προς την Πανεπιστημίου. Επί της Πανεπιστημίου στο ύψος της Βουκουρεστίου διαδηλωτές προπηλακίζουν τον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ Χατζηδάκη, ο οποίος φυγαδεύεται, κακήν κακώς αιμόφυρτος και φανερά σοκαρισμένος, από αστυνομικές δυνάμεις που σπεύδουν στο σημείο για να καλύψουν την απομάκρυνσή του με το πολυτελές αυτοκίνητο του από την Βουκουρεστίου.

Γρήγορα οι επιθέσεις κατά των κατασταλτικών δυνάμεων γενικεύονται στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος, όπου νεαροί διαδηλωτές αρπάζουν καρέκλες από τα Goodys σπάζουν τζαμαρίες του καταστήματος και επιτίθενται στα ΜΑΤ που επεμβαίνουν. Κάποιοι καταφεύγουν στο εσωτερικό του καταστήματος, ενώ οι μπάτσοι δεν διστάζουν να μπουν μέσα για να ξυλοκοπήσουν και να συλλάβουν διαδηλωτές.

Σφοδρή επίθεση με βόμβες μολότοφ και πέτρες δέχονται διμοιρίες που βρίσκονται στην στοά του ταχυδρομείου που καταλήγει στο υπουργείο Οικονομικών.

Διαδηλωτές ανάβουν φωτιές μέσα στην πλατεία Συντάγματος, όπου και τελικά εισβάλλουν πολλές μηχανές της ομάδας Δέλτα και Δίας που μέσα σε ένα σύννεφο χημικών προσπαθούν να τους απωθήσουν και να κάνουν προσαγωγές. Παρ’ όλα αυτά άνθρωποι κάθε ηλικίας αντιστέκονται με αποτέλεσμα να ενταθούν οι συμπλοκές ακόμα και σώμα με σώμα, ενώ σε μια περίπτωση μέλος της ομάδας Δέλτα αποχωρίζεται την μηχανή του και μερεμετίζεται δεόντως από διαδηλωτές.

Οι επιθέσεις με βροχή από βόμβες μολότοφ συνεχίζονται αμείωτες και γενικεύονται από διαδηλωτές που βρίσκονται στην αρχή της Φιλελλήνων. Διμοιρίες των ΜΑΤ σ’ αυτό το σημείο δέχονται επιθέσεις τόσο από διαδηλωτές που βρίσκονται μέσα στην πλατεία Συντάγματος όσο και από διαδηλωτές που βρίσκονται στην Φιλελλήνων.

Στην Λ. Αμαλίας καίγεται κλούβα διμοιρίας των ΜΑΤ, που δέχεται επίθεση στο ύψος του Ζαππείου με πέτρες και μολότοφ. Εν τω μεταξύ, στην κάτω πλευρά του Συντάγματος Δελτάδες και διμοιρίες προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση προχωρώντας και σε προσαγωγές διαδηλωτών, ενώ μπλοκ διαδηλωτών που αρχικά εμποδίζονταν να προχωρήσουν μπροστά από την βουλή πορεύονται πλέον προς την Πανεπιστημίου.

Και ενώ οι διαδηλωτές κατηφορίζουν την Πανεπιστημίου πυρπολείται πολυτελές αυτοκίνητο στο ύψος της Βουκουρεστίου, συμπλοκές σημειώνονται και πάλι στα Ζόναρς, ενώ οι συγκρούσεις γενικεύονται στο ύψος των Προπυλαίων με πετροπόλεμο και συνεχόμενη ρίψη χημικών. Οι κατασταλτικές δυνάμεις κυνηγούν και ξυλοκοπούν με ιδιαίτερο μένος διαδηλωτές στις καθέτους οδούς της Πανεπιστημίου προχωρώντας και σε προσαγωγές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις και με καταιγιστική χρήση χημικών προσπαθούν να διαλύουν φοιτητικά μπλοκ.

Οι διαδηλωτές κινούνται πλέον μέσω της Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια και την Πατησίων και από εκεί προς την πύλη του Πολυτεχνείου επί της οδού Στουρνάρα, αλλά και προς το κτίριο της ΓΣΕΕ όπου σημειώνονται και πάλι συμπλοκές όταν διαδηλωτές επιχειρούν να εισβάλλουν στο κτίριο και εμποδίζονται από ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις. Στην Ιουλιανού καίγονται μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ και τελικά διαδηλωτές κυνηγιούνται προς τα στενά γύρω από την πλατεία Βικτωρίας και άλλοι προς την ΑΣΟΕΕ.

Στο Πολυτεχνείο πραγματοποιούνται συμπλοκές νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων από την πλευρά της οδού Στουρνάρα, ενώ για λίγο ο πετροπόλεμος μεταφέρεται και στην πλατεία Εξαρχείων, που όπως γρήγορα κυκλώνεται από ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις, που απωθούν τον κόσμο στα γύρα στενά ρίχνοντας χημικά. Περίπου στις 4:30 μμ. η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου συνεδριάζει εξετάζοντας το ενδεχόμενο άρσης του Ασύλου και επέμβασης για την σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών εγκλωβισμένων, καθώς η ευρύτερη περιοχή του κέντρου είναι ασφυκτικά επιτηρούμενη από έναν πραγματικό στρατό από μπάτσους που έχουν απαγορέψει την κυκλοφορία, ενώ προχωρούν σε επιλεκτικά σε προσαγωγές και ξυλοδαρμούς.

Γύρω στις 18:00 αποχωρούν όσοι βρίσκονταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων ξυλοκοπήθηκαν δεκάδες διαδηλωτές και τραυματίσθηκαν είκοσι επτά μπάτσοι. Έγιναν 23 προσαγωγές από τις οποίες οι 10 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: