ΗΡΘΕ ΚΑΙ Ο ΟΛΙ ΡΕΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΚΛΑΙΝ’… ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

«Η Κυβέρνηση μεταρρυθμίζει το μηχανισμό συλλογικών διαπραγματεύσεων σε επίπεδο επιχείρησης σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι συμφωνίες σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των συμφωνιών σε κλαδικό ή επαγγελματικό επίπεδο, χωρίς κανέναν αδικαιολόγητο περιορισμό (για το λόγο αυτό το άρθρο 10 του νόμου 1876/1990 τροποποιείται).

Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο δεν θα πρέπει να περιορίζονται δια νόμου, κυρίως από απαιτήσεις που αναφέρονται στο ελάχιστο μέγεθος της επιχείρησης που μπορεί να εμπλακεί σε συλλογικές διαπραγματεύσεις (για το λόγο αυτό το άρθρο 6.1β του νόμου 1876/1990 τροποποιείται).

Η Κυβέρνηση τροποποιεί το νόμο 1876/1990 (άρθρα 11.2 και 11.3) ώστε να καταργήσει την επέκταση των κλαδικών και επαγγελματικών συμβάσεων σε όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

Η Κυβέρνηση θεσπίζει νόμο, σε συνάφεια με το άρθρο 73 του νόμου 3863/2010, που αναθεωρεί το σύστημα διαμεσολάβησης και διαιτησίας και εισάγει συμμετρική πρόσβαση στη διαιτησία χωρίς εξαιρέσεις, εάν τα εμπλεκόμενα μέρη διαφωνούν με τις προτάσεις του Μεσολαβητή. Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από κυβερνητικές επιρροές και αυτό θα πρέπει να αντανακλάται στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος του θα εκλέγεται ομόφωνα από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων. Ο νέος νόμος θα υποδεικνύει ότι οι διαιτητές και οι διαμεσολαβητές θα δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ανταγωνιστικότητα σε όρους κόστους.

Η Κυβέρνηση τροποποιεί την νομοθεσία ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον έναν χρόνο. (Νόμος 3863/2010, άρθρο 74.2).

Η Κυβέρνηση καταργεί τους χρονικούς περιορισμούς στη χρήση εταιριών προσωρινής απασχόλησης. Για το λόγο αυτό οι σχετικοί νόμοι τροποποιούνται.

Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για την άρση των εμποδίων για την μεγαλύτερη χρήση συμβολαίων ορισμένου χρόνου.

Η Κυβέρνηση καταργεί την πρόβλεψη που καθορίζει υψηλότερο ωρομίσθιο στους μερικής απασχόλησης εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό το άρθρο 38 του νόμου 1892/1990 τροποποιείται περαιτέρω.

Η Κυβέρνηση τροποποιεί την τρέχουσα νομοθεσία (Νόμος 3846/2010, άρθρο 7) ώστε να επιτρέπεται μια πιο ευέλικτη διαχείριση του εργασιακού χρόνου, συμπεριλαμβανομένης της μερικής απασχόλησης σε βάρδιες (Άρθρο 2.3).»

Τα ως άνω συμπεριλαμβάνονται στο ΕΛΛΑΔΑ – Επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής (δεύτερη επικαιροποίηση, 22 Νοεμβρίου 2010.

Το χαλί, λοιπόν, ήταν ήδη στρωμένο και το πάτησε μετά τον επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν κατά την προηγούμενη μέρα και ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος φυσικά μίλησε για την άριστη συνεργασία που έχει με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατατέθηκε με την διαδικασία του κατεπείγοντος πολυνομοσχέδιο που αφορά τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ (καθολική εφαρμογή του κανόνα της 1(μιάς) πρόσληψης ανά 5 (πέντε) αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ προσμετρούνται σ’ αυτόν τον υπολογισμό οι τυχόν μετατάξεις, μείωση κατά 15% των συμβάσεων προσωπικού με σχέση ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου, θέσπιση ανώτατου πλαφόν 4.000 ευρώ το μήνα για τις ΔΕΚΟ εξαιρουμένων προέδρων, διοικητών και διευθυνόντων συμβούλων), την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και του υπερμειωμένου από το 5,5% στο 6,5%, ακυρώσεις 700 προσλήψεων έπειτα από διαγωνισμό της ΑΤΕ και μεταφορά των προσληφθέντων στο ΙΚΑ.

Η κρατική προπαγάνδα, βέβαια, συνεχίζει να διαφημίζει τα «σκληρά παζάρια» με την τρόικα για το τελικό πέρασμα του τυφώνα, που σαρώνει την πρότερη κατάσταση δουλείας με εκφράσεις του όπως «Μαραθώνιες οι διαπραγματεύσεις», «σκληρό πόκερ» και «ισοπαλία» αφού δήθεν δεν πέρασε η οριζόντια εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.
«Οι ειδικές συνθήκες», λοιπόν, του μνημονίου νομοθετούνται με έναν πράγματι καταιγιστικό ρυθμό, που δείχνει μια απίστευτη βιασύνη, να τελειώσουν όλα γρήγορα….

Και τα τελευταία προσχήματα, πλέον, αποτελούν παρελθόν. Ήδη πλήθος ανθρώπων βιώνουν την «νέα εποχή» εγκαταλείποντας τον χώρο διαμονής τους επιστρέφοντας στην επαρχία, πλήθος ανθρώπων είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, χωρίς δουλειά, το εργατικό κόστος μειώνεται συνεχώς και με πολλούς τρόπους ήδη στην πράξη προτού καν ψηφιστούν όλα τα παραπάνω. Με τον ίδιο ρυθμό αυξάνονται οι άνθρωποι που ψάχνουν τα σκουπίδια και οι επαίτες.

Όσο για τον υψηλό μας επισκέπτη τον Όλι Ρεν δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αναγκάζεται να μην παίζει ποδόσφαιρο(!!!) τα Σάββατα επειδή ασχολείται με την Ελλάδα…

Και για να μείνουμε μέσα στο κλίμα που θέλησε να φτιάξει ο επίτροπος: Μήπως πλησιάζει η μέρα που οι εξαθλιωμένοι και εξαγριωμένοι άνθρωποι θα παίξουν ποδόσφαιρο με τα κεφάλια των Όλι Ρεν.

Έτσι για να χαριτολογήσουμε και εμείς…

Δημοσιεύτηκε από Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: