Πολεμική ατμόσφαιρα στην Ασία, μετά από τον βομβαρδισμό νοτιοκορεατικού νησιού από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Β. Κορέας

Πενήντα περίπου οβίδες έβαλαν το νησί Γεοπγεόνγκ (δυτικά της κορεατικής χερσονήσου στην Κίτρινη θάλασσα) της Νότιας Κορέας, σύμμαχο των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο νοτιοκορεάτες στρατιώτες και να τραυματιστούν 18. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας ανέλαβαν δράση με αφορμή στρατιωτική άσκηση των νοτιοκορεατικών δυνάμεων και ενώ ο αμερικανός διαμεσολαβητής σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας (έχει «παγώσει» από το 2009) αναχωρούσε από το Τόκιο στο Πεκίνο για προγραμματισμένες συζητήσεις με κινέζους αξιωματούχος για το συγκεκριμένο ζήτημα. Από την πλευρά της η Β. Κορέα υποστηρίζει πως τα πυρά κατά της νήσου Γεοπγεόνγκ αποτελούσαν απάντηση σε πυρά των νοτιοκορεατικών δυνάμεων εναντίον της.

Διάφορες πλευρές (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία) εξέφρασαν μέσω της διπλωματικής οδού την «ανησυχία» τους ή την καταδίκη τους ή απλώς συνέστησαν «αυτοσυγκράτηση».

Θα θυμίσουμε ότι την δεκαετία του ’90 το ΔΝΤ ενίσχυσε το νοτιοκορεάτικο κράτος με 21 δις δολάρια, η Παγκόσμια τράπεζα με 10 δις, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης με 4 δις ενώ επί πλέον 20 δις δόθηκαν από 13 ακόμη κράτη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει εκτός των άλλων την ζωτική σημασία που είχε και συνεχίζει να έχει το νοτιοκορεάτικο κράτος για τους «πρόθυμους» δανειστές, που στην συνέχεια δεν δίστασαν να βάλουν για μιαν ακόμη φορά το χέρι στην τσέπη όταν το εθνικό νόμισμα της νοτίου Κορέας κατέρρεε. Όσο για τον ιδιωτικό τομέα αυτός ενισχύθηκε γενναία από μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού με το ποσό των 100 δις δολαρίων!!! Η «κρίση» του 1997-98 ξεπεράστηκε μόλις σε ένα χρόνο.

Όσο για το βορειοκορεάτικο κράτος να σημειώσουμε ότι από το 1985 επικύρωσε την Συνθήκη κατά της διασποράς των πυρηνικών όπλων συνεχίζοντας «σιωπηλά» το προχώρημα προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων. Μετά την λεγόμενη κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ συμφώνησε το 1991 να δώσει την άδεια σε Επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις δηλώνοντας, όμως, ότι θα γινόταν περισσότερο συνεργάσιμο μόνο με την προϋπόθεση της απόσυρσης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από την Ν. Κορέα με την οποία επιδιώχθηκε η οικονομική ένωση.

Την περίοδο 1997-98 η Β. Κορέα προχώρησε σε δοκιμές πυραύλων με βεληνεκές 1.000 και 2.000 χιλιόμετρα τους οποίους εκτόξευσε πάνω από Ιαπωνία και Ν. Κορέα. Τελικά δύο χρόνια αργότερα και αφού στην απώλεια της σοβιετικής στήριξης προστέθηκε και εκείνη του Πεκίνου η Β. Κορέα «πάγωσε» το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβάλλει ήδη από την εποχή του πολέμου της Κορέας (1950-1953).

Αυτή την στιγμή η Β. Κορέα εκτιμάται ότι διαθέτει πάνω από 800 βαλλιστικούς πυραύλους και ακόμη 1000 διαφόρων εμβελειών, ενώ επίσης θεωρείται ότι κατέχει 50 κιλά πλουτωνίου που επαρκούν για 6-8 πυρηνικά όπλα. Όσο για την Ν. Κορέα μπορεί να μην κατέχει πυρηνικά αλλά βρίσκεται κάτω από την «πυρηνική ομπρέλα» των ΗΠΑ. Προφανώς έχουμε ένα θερμοπυρηνικό επεισόδιο, αφού οι εμπλεκόμενες χώρες κατέχουν ή υποστηρίζονται από δυνάμεις που διαθέτουν πλούσιο πυρηνικό οπλοστάσιο (ΗΠΑ).

Πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι, ειδικά σε μια τέτοια «κρίσιμη» στιγμή, για τις εξελίξεις, που φαίνεται να σηματοδοτεί αυτή η «ξαφνική» στρατιωτική βορειοκορεάτικη επιχείρηση.

Τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά όσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει για το μοίρασμα όχι απλά μιας περιοχής, αλλά για τους όρους που τίθενται για το προχώρημα της διαδικασίας προς μια παγκόσμια διακυβέρνηση, γεγονός που δεν αναιρείται στο ελάχιστο από παρόμοια «θερμά» επεισόδια…

Δημοσιεύτηκε από Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: