Η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Μπακογιάννη και επισήμως, πλέον, κομμάτι του πολιτικού μπερντέ…

Δεν θα σταθούμε πολύ στην ομιλία της Μπακογιάννη κατά την ίδρυση του νέου κόμματος με την ονομασία «Δημοκρατική Συμμαχία», ενώπιον περίπου 5000 ιδρυτικών μελών.

Προσδιόρισε την «Δημοκρατική Συμμαχία» ως «θετικό κίνημα» και φορέα του «νέου», ενώ χαρακτήρισε τα ιδρυτικά μέλη ως «αποφασισμένους να πάρουν την τύχη στα χέρια τους».

Κατόπιν, χαρτογράφησε το εκλογικό κοινό στο οποίο απευθύνεται προσφωνώντας τους εργαζόμενους που ζουν με την αγωνία της απόλυσης, τους άνεργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα αφεντικά που συνδέονται «ανθρώπινα» με τους υπαλλήλους τους, την ιδιωτική πρωτοβουλία που πλήττεται από την εφορία, τους αγρότες, τους φοιτητές, τις γυναίκες και τους συνταξιούχους κάνοντας μνεία στην οικονομική ανασφάλειας που τους συνδέει, αλλά και στην πατριωτική και δημοκρατική τους συνείδηση που έχει πάρει τον κατήφορο λόγω της «πρωτοφανούς εθνικής αποτυχίας».

Εν συνεχεία, μίλησε για τους συμβιβασμούς της πολιτικής για να καταλήξει ότι έχει αλλάξει μέσα της (sic!!!) επειδή απομυθοποίησε την εξουσία. Επομένως αδίκως την αμφισβητούν όσοι το κάνουν και αναρωτιούνται τι άλλο έχει να δώσει επειδή ανήκε (sic!!!) ως τώρα στο σύστημα. Δεν παρέλειψε να υποκριθεί την συναισθηματική που έμαθε να μην κρύβει πλέον τα συναισθήματά της και να μοιράζεται την αλήθεια (ξανά sic!!!).

Τέλος, υπερασπίστηκε την επιλογή της να ψηφίσει το Μνημόνιο λόγω του κινδύνου της άμεσης χρεοκοπίας, και μίλησε για «εθνική συνεννόηση» ενώ ξεκαθάρισε ότι «θα συμμαχήσουμε ανεξάρτητα από πού προερχόμαστε».

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε.
Η επίσημη πλέον συγκρότηση του νέου κόμματος βασίζεται σε κομματικές δομές της ΝΔ (στελέχη ΝΟΔΕ, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κα). Η δύναμη που μπορεί να αντληθεί από νυν βουλευτές, εκτός από τους πρώην, θα δώσει την δυνατότητα να εμφανιστεί με κοινοβουλευτική παρουσία πολύ πριν την επόμενη εκλογική διαδικασία.

Όσο για την κριτική που μπορεί να ασκηθεί σε μια τέτοια περίπτωση λόγω της έξω-θεσμικής διαδικασίας που θα επικαλεσθούν οι σαμαρικοί ή της ρετσινιάς της αποστασίας που σίγουρα δεν θα ήθελε να την κατατρέξει, θα μπορεί σχεδόν να απαλειφθεί από την χρονική συγκυρία που θα επιλεγεί και εφ’ όσον θα «χαθεί» μπροστά σε εξελίξεις «εθνικής σωτηρίας»…

Γεγονός παραμένει ότι το νέο κόμμα έρχεται να αντλήσει ψηφοφόρους από έναν εκλογικό κουμπαρά που ολοένα και αδειάζει. Αυτόν τον εκλογικό κουμπαρά δεν υπάρχει περίπτωση να τον γεμίσει η «Δημοκρατική Συμμαχία» και η «αλλαγμένη» Μπακογιάννη. Η «διαγραφή» της έρχεται να δώσει ώθηση σε μια ανάγκη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος και όχι τμημάτων του.

Οι διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι πολιτικές κλίκες δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση την ενότητά τους. Οι παραδοσιακοί πόλοι έχουν αδυνατίσει και φανερή επιλογή αποτελεί το κομμάτιασμα για την συνολική ενδυνάμωση του πολιτικού συστήματος. Η πρόσφατη εκλογική διαδικασία και συγκεκριμένα το μέγεθος της μη συμμετοχής σ’ αυτήν κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη των πολιτικών σχηματισμών να πάψουν να φυτοζωούν.

Δυστυχώς, γι’ αυτούς, ούτε «νέες» ιδέες διαθέτουν, ούτε «νέα» πρόσωπα μπορούν να φρεσκάρουν τις δυνατότητες χειραγώγησης τους. Η αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων για την ώρα εκφράζει το μοίρασμα των λιγοστών δυνάμεων που μοιάζουν ακόμα και αυτές πρόσκαιρες.

Όσο για την κοινωνία είναι σαν το φουσκωμένο ποτάμι που συγκρατείται από φράγματα που μοιάζουν χάρτινα όσο πλησιάζει η ώρα της έκρηξης. Και δεν αργεί. Αυτό όμως δεν φθάνει. Οι εξουσιαστές γνωρίζουν το βαθμό της κοινωνικής οργής. Σφίγγουν για την ώρα πιο δυνατά τα γκέμια και θαρρούν ότι θα κερδίσουν τον απαραίτητο χρόνο σπέρνοντας την ανασφάλεια και την σύγχυση για ένα μυθικό τέρας που λέγεται «χρεοκοπία» της επόμενης ημέρας.

Οι κομματάρχες του είδους της Μπακογιάννη φορούν τις καινούργιες φορεσιές τους, και καμώνονται τους πρεσβευτές του «νέου» της «ελπίδας» και της «αλήθειας». Έχουν το θράσος να μιλούν ακόμη και για «κοινωνική δικαιοσύνη». Δεν είναι παράξενο. Είναι κάτι αναμενόμενο εκ μέρους τους.
Θα προκάμουν; Αυτό θα αποδειχθεί σύντομα.

Δημοσιεύτηκε από Συσπείρωση Αναρχικών

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: