«Μας δίνετε χολέρα, θα σας δώσουμε φωτιά» φωνάζουν οι διαδηλωτές στην Αϊτή

15/11/2010 – ΠΟΡΤ Ο’ ΠΡΕΝΣ

Διαδηλωτές στην Αϊτή κατηγορούν τους στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών για την επιδημία της χολέρας που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους. Εξαγριωμένοι επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον τους σε δυο πόλεις και πυρπόλησαν περιπολικά.

Εκατοντάδες διαδηλωτές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Cap-Haitien, στα βόρεια,  επιτέθηκαν με πέτρες στις δυνάμεις του ΟΗΕ, έστησαν οδοφράγματα και πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για το θάνατο 5 διαδηλωτών και ενός μέλους της αποστολής του ΟΗΕ.

«Όλη η όλη έχει μπλοκαριστεί, μαγαζιά, επιχειρήσεις και σχολεία είναι κλειστά, αμάξια έχουν πυρποληθεί. Είναι χαοτικά εδώ» είπε ένας επιχειρηματίας της πόλης στο Reuters.

Στο Hinche στην κεντρική περιφέρεια, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε στρατιώτες του Νεπάλ, οι οποίοι θεωρούνται ως αυτοί που έφεραν το βακτήριο της χολέρας στη χώρα.

Η αποστολή του ΟΗΕ, που ήρθε για να «βοηθήσει» μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Γενάρη, αρνείται ότι τα αποχωρητήρια του καταυλισμού των Νεπαλέζων φαντάρων, που βρίσκονται κοντά σ’ ένα ποτάμι, ήταν η πηγή του μικροβίου.

Το κέντρο ελέγχου λοιμώξεων του ΟΗΕ (CDC) δήλωσε αναλύσεις DNA έδειξαν ότι το γένος του βακτηρίου της χολέρας που βρέθηκε στην Αϊτή μοιάζει με ένα από τη Νότια Ασία. Αλλά δεν το συνέδεσε άμεσα με τη στρατιωτική δύναμη του Νεπάλ.

Η επιδημία έχει σκοτώσει πάνω από 900 άτομα, ενώ 15.000 έχουν ασθενήσει, λίγους μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό  που σκότωσε 250.000 ανθρώπους και άφησε άστεγους άλλος 1.500.000.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: